Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Követelhetik a részem?

Követelhetik a részem?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Sajnos a nagymamám elhunyt.

A helyzet a következő:

Az én részem ( apukám régebben rám íratta, hogy a bank ne vegye el tőle a tartozás miatt) : 244/390

A másik tulajdonosé : 73/390

A harmadiké szintén 73/390

Ők követelik, hogy a ház pénz igazságosan legyen elosztva,ha el lesz adva. Én viszont nem szeretnék adni a részemből,mert nekik van már saját házuk mi pedig albérletben élünk.

Anyának kiskoromban,amikor rám lett iratva a ház 3 választási lehetőség volt: vagy eladják a házat és megkapom a részem,vagy 18 éves koromban rajta lesz a számlámon vagy a mama élete végéig haszon élvező lesz és ha elhunyt akkor eladás után megkapom a részem. Anya az utóbbit választotta.

A rokonok képesek ezért nekünk jönni, pedig a tulajdonlapon is világosan rajta van , hogy a lakás több mint a fele az enyém.

Mit tehetnek ez ellen?

Ha azt mondják én nem látogattam a mamát vagy nem törődtem vele ,és hogy például mindent 3an közösen fizettünk ( például a mama öreg otthoni díjat meg a közös költséget,mind a 3an 10000et ) akkor ez lehet ok arra , hogy azt mondják osszam meg a részem?

Őszintén, kicsit félek.

tegnap 19:35
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
95%

A mama hagyatéka erejéig felel mindenki. Mikor került a nevedre, milyen jogcímen, kitől. Ez annyira összetett kérdés, hogy az iratok átnézése nélkül nem lehet válaszolni.

Amennyiben nincs semmi az iratokban, akkor főszabály szerint mindenki tulajdonrésze arányában jut hozzá a vételárhoz.

tegnap 19:40
 2/33 A kérdező kommentje:
Apám volt a tulajdonos,és már több mint 14 éve. Én úgy tudom, hogy ügyvéd által lett lefixálva , a tulajdonlapon is rá van írva hogy az én részem a több
tegnap 19:45
 3/33 anonim ***** válasza:
91%
Még mindig nagyon zavaros ez a történet. Ha eleve 14 éve apukád volt a tulajdonos, akkor most nagymamád halálával mit örököltetek, ha a mama csak haszonélvező volt?
tegnap 20:11
 4/33 A kérdező kommentje:
Apukámé volt a legnagyobb rész ami most az enyém a többi rész A két testvéré és a mamának volt holtig tartó haszonélvezeti joga
tegnap 20:13
 5/33 A kérdező kommentje:
A két testvéré a másik két rész,mama volt a haszonélvező
tegnap 20:14
 6/33 A kérdező kommentje:

És ő régebben a saját részét rám íratta ezért az enyém most a 244/390

A másik kettőé 73/390

tegnap 20:16
 7/33 anonim ***** válasza:
100%

Elég összevissaz írogatsz.

Ha apukád hivatalosan neked ajándékozta a részét, akkor az a tied.

De ha a ház apukádé volt, akkor azon nem változtat, ha az anyja meghalt - mert ezek szerint a mamának semmije sem volt.

tegnap 20:16
 8/33 A kérdező kommentje:
Mármint apa íratta rám
tegnap 20:17
 9/33 A kérdező kommentje:
Te nem érted a kérdést világosan le lett írva olvasd át akkor megegyezett
tegnap 20:18
 10/33 anonim ***** válasza:
94%

Ha a ház nagy része apukkádé, egy kis hányad a mamádé volt, akkor a mama részét a gyerekei öröklik egyforma mértékben, ami apukádé (és amit neked adott, így más a tiéd), az nem az örökség része.

A rokonoknak semmi sem jár azon kívül, amit a hagyatéki eljárás során megállapítottak.

Az örökség meg eleve nem függ a kapcsolattartás gyakoriságától, ennek semmi köze az egészhez.

Neked nem kell senkinek semmit adni, ami a tiéd, az az is marad, velük meg nem kell foglalkozni

tegnap 20:20
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!