Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogilag hogy oldjam meg ezt a...

Jogilag hogy oldjam meg ezt a helyzetet az örökséggel?

Figyelt kérdés
Két ingatlant örököltünk a testvéremmel. A kicsiben lakik. Azt meg akarja kapni ingyen tőlem, és a másik eladásába csak úgy menne bele. Én viszont abból is akarom a részem anyagilag. Hogy lehet ezt megoldani? Ő kiszúrhat velem? Pl. kérheti a közös tulajdon megszüntetését a nagyobb ingatlanra, elárverezik, majd a kapott pénzből a kisebbet is elárverezve meg tudja venni a kisebbet, ráadásul potom áron? Vagy én meg tudom ezt akadályozni? Nyomást tudok helyezni rá? Valahogy az árveréseel fenyegetéssel vagy a kisebbik árverezésével?

márc. 16. 07:11
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

JOGILAG - ha nem volt direkt ellenkező értelmű végrendelet, akkor mindkét lakást mind a ketten örökölitek, 50-50 %-ban. Ha egyikőtök lakna benne, a másik eladná, akkor HITELES értékbecslés kell, aminek alapján elosztjátok egyenlő értékű részekre, és ki-ki a saját részével azt tesz, amit akar.

Ha a kisebb értékűben lakik a másik örökös, akkor neki az marad, és még egy kevésre jogosult a nagyobb ingatlanból - tehát azt együtt kell eladni, és az árát elosztani.

Ha az értékesebb ingatlanban lakik, akkor a fele érték fölötti árat ő köteles kifizetni a másiknak - megvásárolja azt a kis részt. Amire úgyis elővásárlási joga van.

Ha más volt végrendelet, akkor csak az számít, hiába okoskodsz utólag akármit. Megegyezhettek egymással később, hivatalos formában, külön jogi eljárásban.

márc. 17. 08:37
 12/14 A kérdező kommentje:
Kösz, én is így gondolnám, de nem akar megegyezni. Akarja a kicsit, és a nagyobb felét. Elég buta. Pl azt hiszi az a ház jár neki, mert ott lakik. Hihetetlenül buta, és ki akar szúrni velem.
márc. 17. 11:19
 13/14 anonim ***** válasza:

De ezt most nem értem: azt írtad, hogy ÖRÖKÖLTETEK, tehát gondolom már lement a hagyatéki, abból meg egyértelmű, hogy NEM JÁR NEKI.

Onnantól nem tud mit kezdeni, csak magát is szívatni, hisz ha a feje tetejére áll, akkor sem fogja ezt mind megkapni, ha pedig mindent elárvereztek, akkor kb. a teljes örökségét elkótyavetyéli, jóval kevesebb marad neki úgy még annál az értéknél is, ami hivatalosan jár neki, nemhogy annál, amire ostobán igényt tart.

Egyedül lakik ott? Nincs házastársa/élettársa, esetleg valami értelmesebb élő közös rokonotok, aki ezt felvázolná neki?

Ja, és ha továbbra is ott akar lakni az ingatlanban, akkor neked is ott az ütőkártya a kezedben, hogy azt elárverezheted.. Ja, és persze az is, hogy kéred a bérleti díjat, hisz azzal tényleg nem ártasz magadnak, és valóban jogos.

márc. 17. 14:05
 14/14 A kérdező kommentje:
Egyedül lakik. Lehet, hogy a határozott fellépés meggyőzi, ha látja, hogy sokat veszíthet.
márc. 17. 14:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!