Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi a teendő egy ilyen fizetési...

Mi a teendő egy ilyen fizetési felszólítással?

Figyelt kérdés
Kaptam a BKK-tól egy fizetési felszólítást, amiben egy 2012-ben és egy 2013-ban történt, jegy nélküli utazásra hivatkoznak, ezért 2x32500 Ft-ot követelnek tőlem. A probléma csak az, hogy nem emlékszem, hogy megbüntettek volna, korábban nem kaptam fizetési felszólítást, meg eleve egy 12-13 éves sztoriról van szó, és tudomásom szerint a követelések 5 éven belül elévülnek. Mit javasoltok ebben a helyzetben?

tegnapelőtt 16:56
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Hívd fel a BKK-t és kérdezz rá. Amúgy szerintem is elévült, de a szerintem ebben az esetben (sem) biztosíték.

Amit még itt gyk-n találtam:

► Fizetési meghagyás viszont küldhető az elévülési idő után is.

• Ezt be lehet fizetni. Önkéntes teljesítésnek minősül, a BKK köszöni szépen.

• A kézbesítéstől számított 15 napon belül írásban lehet védekezni, például azzal az indokkal, hogy a követelés elévült.

Ilyenkor a követelő bírósági peres eljárást kezdeményezhet; de ebben az esetben nem fog, ha elévült a követelés.

• Ha az adós nem ad be írásos védekezést a kézbesítéstől számított 15 napon belül, akkor az a fizetési meghagyás követelése elismerésének minősül, végrehajtás következhet. A végrehajtás jelentősen megnöveli a követelés összegét.

de egyébként a google is a barátod.

tegnapelőtt 17:46
 2/4 Justinianus ***** válasza:

"és tudomásom szerint a követelések 5 éven belül elévülnek"

És mit jelent az elévülés: azt jelenti, hogy az elévült követelést bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni.

És mit NEM jelent az elévülés: az elévülés a kötelezettnek a szolgáltatás teljesítésére vonatkozó kötelezettségét nem érinti. Vagyis te továbbra is tartozol.

tegnapelőtt 18:12
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt a követelés nem biztos, hogy jogos, mivel a kérdező nem emlékszik ilyenre. Másrész kit érdekel, hogy ha továbbra is tartozik ha azt bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni?

Ha igaz, amit a kérdező ír akkor egyébként is abszurd lenne egy közel 15 éves tartozás behajtása.

tegnapelőtt 18:22
 4/4 anonim ***** válasza:

Azt teheted, hogy ellentmondással élsz.

Elévülés nem automatikus, arra neked kell hivatkozni. Különben meg akár 100 éves tartozás is követelhető. Megjegyzem az elévülés számítása újrakezdődik, ha az időtartam alatt a tartozásról bármilyen felszólítás érkezik.

tegnapelőtt 20:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!