Nekem olyan kerdesem lenne, mivel interneten nem talaltam ra valaszt, az iskola őr jogilag felszolithat arra hogy bele nezzen pl egy penztarcaba? Igy az iskolai atkutatasok miatt kerdezem, vagy meg is milyen jogai vannak?
Ez a kérdés számomra mindig érdekes mert egy elég kacifántos történet.
2024.-ban, attól “zengett a média”, hogy:
“ A szabályok betartása érdekében a tanároknak és az iskolaőröknek joguk lesz a tanulók csomagját és tárolóhelyiségét átvizsgálni”
Ekkor jött egy törvénymódosítás, ami a nemzeti köznevelési törvényt módosítja, még pedig ez került bele:
“ (4) Felhatalmazást kap a Kormány, hogy
t) * a tiltott tárgyak és a használatában korlátozott tárgyak – nevelési-oktatási intézmény típusára, évfolyamonként meghatározott – körét, ezek átvételének, az ellenőrzési jog gyakorlásának és a tárgyak visszaadásának szabályait, az igazgató, valamint a pedagógus általi, a tanuló részére a birtoklás és használat engedélyezésére vonatkozó részletes szabályokat, rendeletben állapítsa meg.”
Itt ugye a főként az ellenőrzés a kérdése.
Én egy rendeletben ezt találtam ehhez:
“ az 1. § a) és c) pontja szerinti tiltott tárgyat vagy
b) használatában korlátozott tárgyat engedély nélkül
tart birtokában, akkor a szabályok betartását a pedagógus jogosult ellenőrizni, azzal, hogy elsősorban felszólítja a tanulót a tárgy átadására, amennyiben felszólítás ellenére a tárgyat nem adja át, felszólítja a tanulót annak igazolására, hogy a tiltott vagy használatában korlátozott tárgy nincs a birtokában”
Az én véleményem, hogy ez egy világi barom megfogalmazás. Értem, hogy sokszor jogilag kell ez, de itt nem igazán értem már csak a logikai sorrendet sem.
Hiszen először véleményem szerint, felszólítok valakit, hogy “bizonyítsa” nincs nála tiltott tárgy.
Amennyiben bebizonyosodik, hogy van nála, akkor felszólítom átadásra.
Nem pedig fordítva, hogy felszólítom adja át, aztán ellenőrzöm, van-e nála.
Hogy nézne már ki, a rendőr oda jön hozzám, felszólít, hogy adjam át a kokaint a zsebemből. Majd mikor közlöm, hogy nem adom át, akkor ellenőrzi, hogy van-e nálam.
A másik, a mit jelent a “igazolása”, hogy nincs nála?
Azt jelenti, hogy a tanár jelenléte alatt, köteles kipakolni a táskát? Azt jelenti, hogy át kell adja a tanárnak a táskát aki átnézheti?
Ha valaki jobban tudja nálam értelmezni, szívesen veszem.
"Ha valaki jobban tudja nálam értelmezni, szívesen veszem."
A logika valóban fordított kellene legyen, de ha jobban megnézed a szöveget, láthatod hogy itt is csak arra van joga a tanárnak, hogy "felszólítsa" a diákot. Ha a diák ennek nem tesz eleget, akkor a tanár maximum vakarhatja a fejét, mert a felszólításon kívül más jogköre nincs, nincs joga sem kipakolni vagy átnézni a diák holmiját, sem azt elvenni tőle. Arról fogalmam sincs hogy hogyan lehet igazolni hogy valami nincs a birtokomban, aki ezt a megfogalmazást írta, annak köze nem volt a joghoz. Hiszen bizonyítani csak azt lehet ami megtörtént, azt nem, hogy valami nem történt meg. A tárgy meglétére maga a tárgy a bizonyíték, na de arra, hogy nincs nálam? Már bocsánat, de akár a seggembe is feldughattam, azt hogyan ellenőrzi a tanár? Szóval ez az igazolja hogy nincs nála rész egy baromság, jogi szempontból értelmezhetetlen, a gyakorlatban kivitelezhetetlen. De sajnos van ezzel a jogszabállyal más baj is bőven. Pl. le kell adni az energiaitalokat is, de arra baromi kíváncsi lennék, hogy azt az iskola a nébih előírásoknak és az előírt tárolási feltételeknek megfelelően, pl. hűtve tárolja-e. Mert szinte biztos vagyok benne, hogy ilyenre nincs lehetőségük. Ez is egyike azon kacifántos és értelmezhetetlen jogszabályoknak amiket kormányváltás után vissza kell vonni, mert csak keverik a kakit. Az iskolarendőr egyébként szintén ilyen, a gyakorlatban nem csinálhat semmit, csak létezhet. Onnantól hogy bármilyen szabálysértést vagy gyanús dolgot észlel, ki kell hívnia a rendőröket, mert ő nem rendőr, nem intézkedhet. De ehhez baromi felesleges volt létrehozni az iskolarendőrség intézményét. Ez is csak egy pénztemető.
“ itt is csak arra van joga a tanárnak, hogy "felszólítsa" a diákot”
Igen, én is így értelmezem, csak ez olyan “mókás”(siralmas).
Adok neked jogot, hogy ellenőriz valamit. Viszont ehhez az ellenőrzéshez hatalmat nem adok.
Megmondom, hogy a te feladatod, hogy megbizonyosodj róla, nem kerül be tiltott tárgy. De azon kívül, hogy “Légyszives add ide” semmit nem tehetsz. Ez annyira eszméletlen…
Nem tisztem megítélni, a tanár beleturhasson-e a táskába, vagy ne.
De az, hogy megbízom az ellenőrzéssel, de jogkört nem adok rá, az kabaré.
“ aki ezt a megfogalmazást írta, annak köze nem volt a joghoz.”
Mind a megfogalmazás, mind a tartalom…az biztos, hogy aki ezt kitalálta, soha nem dolgozott gyerekekkel és ötlete sincs, hogy kéne ezt úgy alakítani, hogy az életszerű legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!