Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Meghalt egy családtagom és...

Meghalt egy családtagom és nem tudom mit kell a hagyatékával csinálni? A temetés lement már . Hívni kell közjegyzőt vagy jön magától? Szétturják az otthonát vagy mi lesz? Nem tudok semmit : (

Figyelt kérdés

ma 15:42
 1/3 anonim ***** válasza:
33%

Nem túrnak szét semmit, nem is tudom , hogy jut eszedbe ilyesmi, ez magánlaksértés lenne.

A hagyatéki jegyzönek írsz emailt, bejelented a halálesetet, utána ök megkeresnek - általába emailban. A legtöbb esetben semmi különös nem történik, a meglévö vagyont jegyzökönyvezik, megállapítják au örökösök kilétét, a hagyatéki tárgyaláson meg ismertetik a tényállást.

ma 15:50
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

"hagyatéki jegyzönek írsz emailt"

Én ilyen jegyzőről még nem hallottam :D

A területileg illetékes önkormányzathoz kell elmenni és csináltatni hagyatéki leltárt. Megkérdezed ki foglalkozik ott a hagyatéki ügyekkel. Nem jegyző, csak egy irodai alkalmazott. A leltárba fel kell venni minden értékesebb dolgot, ingatlant. A legegyszerűbb ha te összeírsz mindent és a listát viszed. Ingatlanokról helyrajzi szám legyen meg, bankszámlaszámlákról minden adat ami alapján beazonosítható (mondjuk egy kivonat elég), autóról forgalmi, stb.

Az ügyintéző nem fog kimenni turkálni ha nem muszály, nem feltétlenül az a dolga. Minden apróságot nem kell összeírni, zoknikat, vízforralót, stb nem kell felírni csak a nagy értékű dolgokat. Mondjuk egy sima tv-t sem, annál sokkal nagyobb értékűekről van szó.

Aztán az ügyintéző továbbírja a közjegyzőnek az adatokat aki majd kitűzi a hagyatéki tárgyalást és arról fog küldeni idézést és el kell mennie minden örökösnek. A tárgyaláson elmondja mindenről hogy ki hogyan mennyit örököl és ha nem vitáztok össze rajta, akkor azonnal kézbe is kapjátok a végzést ami alapján lehet tovább menni intézni a dolgokat. Például a bankfiókba átiratni a nevedre a számlát, vagy megszüntetni.

A közüzemi számlákat hagyatéki végzés nélkül lehet intézni, átirítni hogy amit nincs meg a tárgyalás addig is legyenek fizetve. Egy halotti anyakönyvi kivonattal bemész a szolgáltatókhoz és átírják a nevedre a villany, gáz, víz számlákat.

ma 16:31
 3/3 A kérdező kommentje:

Nem tudom, fogalmam sincs honnan jött. Valahol azt hallottam,hogy jönnek maguktól pl.

Köszönöm szépen a segítséget!

ma 20:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!