Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Nyílpuskával vagy légpuskával...

Nyílpuskával vagy légpuskával vadászathoz kell valami engedély illetve hol lehet egyáltalán szabadon vadászni?

Figyelt kérdés

Soha nem vadásztam, kipróbálni szeretném csak kicsit közelítve a hagyományos vadászathoz modernizálva.

Leginkább valami nagyon brutál nyílpuskát szeretnék optikai és lézeres irányzékkal. A terv az lenne, hogy kissebb állatokat, mókus, akár egér, pocok, vadmacska/kutya kilőni esetleg ha annyira ügyes leszek akkor talán szarvas/őz is.

A tetemet ott hagynám a többi állatnak, hogy elfogyassza főleg, az nem érdekel, hogy megnyúzzam meg megegyem meg eladjam, csak maga a vadászat.

Kérdés, hogy egy ilyen nyílpuskával kocsikázhatok csak úgy vagy kell hozzá valami engedély?

Másik kérdés, nyílpuskával lövöldözhetek lakott területen kívül a mezőkön/erdőkben vagy minden magánterület meg vadászegyesületé meg stb?

Szóval mondjuk ha a Hárshegyen, Pilisben, Visegrádon az erdőben elkezdek lövöldözni meg csapdát állítani az engedélyköteles vagy KKVE vagy rámhívja valaki a rendőrt?

Nem poénkodok csak fogalmam sincs az egész vadász dologról.

ma 17:27
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

“ Kérdés, hogy egy ilyen nyílpuskával kocsikázhatok csak úgy vagy kell hozzá valami engedély?”

Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a kizárólag 7,5 joule vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú légfegyver, számszeríj, szigonypuska közterületen, nyilvános helyen – ideértve az ott lévő járművek belső tereit is –, közforgalmú közlekedési eszközön csak zárt tárolóeszközben birtokolható (szállítható).

“ Másik kérdés, nyílpuskával lövöldözhetek lakott területen kívül a mezőkön/erdőkben vagy minden magánterület meg vadászegyesületé meg stb?”

Számszeríj kizárólag sportíjászatra, az e célra kijelölt helyen viselhető és használható a terület kezelőjének hozzájárulásával és a lőtérre vonatkozó biztonsági előírások alkalmazása mellett.

“ KKVE vagy rámhívja valaki a rendőrt?”

az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja, továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-, vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövő készülék.

5 percbe telt, bármilyen létező vadászati jártasság nélkül minden kérdésedre jogszabályi választ találni. Szerintem akinek ez nem megy, ne akarjon számszeríjjal vadászni.

ma 17:42
 2/7 anonim válasza:
100%

Idehaza egyikkel sem vadászhatsz. Sima íjjal lehet, HA van vadászvizsgád rá.

A csapdázás is tilos magánszemélynek!

Célba lőni magánterületen is lehet.

ma 17:43
 3/7 A kérdező kommentje:
Akkor lényegében amit leírtam azt mindent szabad csinálnom, de csak otthon hátúl a kertemben vagy valaki más kertjében. Nincs tehát egy méternyi olyan terület se Magyarorszàgon ami nem állami vagy magán- vagy közterület.
ma 18:42
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Tehát szeretnél nyílpuskával lelőni egy szarvast, aminek a természetvédelmi értéke, akár több millió forint is lehet, mit aztán ott is hagynál, mert nem érdekel csak az, hogy lelődd (megöld).

Elég troll-szagú ez így, de feltételezzük, hogy valóban csak tudatlanság.

A szabályokat, törvényeket betartva csak vadász (aki vizsgázott, regisztrált személy) lőhet állatra fegyverrel, de nyílpuskával még az sem. "Hobbiból" még patkányra is tilos vadászni lőfegyverrel, bár, ha valaki a saját portáján belül légpuskával rálő a patkányra, nem igen hívják rá a készenléti rendőrséget, de egy nyúl, fácán esetén már nem biztos, ha van szemtanú

ma 18:48
 5/7 anonim ***** válasza:
Vegyel egy celtablat es arra lovoldozz. Csak nehogy hianyos legyen a kerites es elekeruljon a szomszed xd
ma 18:57
 6/7 A kérdező kommentje:

Tényleg nem trollkodás, láttam Youtube videót vadászatról és mondom ezt én is meg tudom csinálni, bàrmikor vehetek magamnak puskát vagy számszeríjat, kiszorok kaját aztán ha odajön kilövöm.

Az meg hogy ott hagynám.. nekem nem kell és ha nem én ölöm meg akkor pár órával vagy nappal később szétmarcangolna egy macska vagy valami.

Nem gondoltam volna, hogy rosszat csinálok hiszen csak ingyen friss kaja a vadállatoknak.

ma 19:32
 7/7 anonim ***** válasza:

"A tetemet ott hagynám a többi állatnak, hogy elfogyassza főleg, az nem érdekel, hogy megnyúzzam meg megegyem meg eladjam, csak maga a vadászat."

Nem kell megnyúznod, megenned a vadat attól hogy lelövöd, de otthagyni törvénytelen. Ha nem akarsz vele semmit sem csinálni, le kell adni a vadásztársaságnak vagy az arra kijelölt helyen (pl. vadhús feldolgozó üzemek). Vadászengedély és vadásztársasági tagság nélkül meg tilos is vadászni.

"Akkor lényegében amit leírtam azt mindent szabad csinálnom, de csak otthon hátúl a kertemben vagy valaki más kertjében"

Egyrészt vadászni csak vadászfegyverrel lehet, amit vadászati céllal, vadászengedéllyel vásárolsz. Légpuskával egyébként is tilos vadászni. Lakott területen sem vadászhatsz, sőt, még külterületen sem lőhetsz lakott terület felé, csal lakott területnek háttal. Légpuskával és számszeríjjal törvényesen csak célba lőhetsz, például egy fának támasztott céltáblára. Ezt lehet a kertedben vagy udvarodon is, természetesen itt is betartva a biztonsági szabályokat.

Én a helyedben felkeresnék egy sportlövő egyesületet (hiszen a célod nem a vadászat, hanem maga a lövés) és megérdeklődném hogy lehet-e náluk számszeríjjal és/vagy légpuskával lőni. Ott kiélheted magad anélkül hogy törvényt szegnél vagy bárkit veszélyeztetnél.

ma 19:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!