Mit tehetek, ha olyan ingatlant vennék, aminek a tulajdonosa nincs bejegyezve a földhivatalnál?
A Zemplén vármegyei falumban vennék egy házat, nagy telekkel. A tulajdoni lap szerint három tulajdonosa van. Kettővel minden okés, a harmadik viszont már több mint húsz éve meghalt, sőt, az ő három gyereke közül is meghalt azóta kettő (hogy utánuk ki örökölhetett, fogalmam sincs, őket kevésbé ismertem, rég elköltöztek).
Az ügyvéd így is át tudja írni a házat? Vagy ha nem, fel tudja kutatni az örökösöket?
A Földhivatal nem foglalkozik ilyesmivel, csak a kapott okmányokat vezeti be a nyilvántartásba.
Először is, csak az a személy tudja eladni az ingatlant (ill. ennek tulajdoni hányadát), akinek a konkrétan a nevén szerepel.
Ha ez a személy meghalt, és a tulajdonrésze nem lett átírva senki nevére, akkor kell csinálni egy póthagyatéki eljárást. Annál a közjegyzőnél, amelyik a halála után a "rendes" hagyatékit is csinálta. Ezt az eljárást bárki elindíthatja az elhunyt utolsó lakhelye szerinti önkormányzatnál, akinek a póthagyatékihoz érdeke fűződik. (Pl. egyik eladó, de akár te is.) Én már indítottam kettőt, egyik negyed év volt, a másik fél.
Az ügyvéd nem tud átírni semmit, de azt meg tudja mondani, hogy hogy lenne érdemes intézni a dolgot.
Minden megoldható, legfeljebb aránylag időigényes. A közjegyző a lakcímnyilvántartóból utána tud nézni, hogy az élő személyek hol laknak, az elhunytak után meg hol volt a hagyatéki tárgyalás, és kik lettek az örököseik. Még ha netán az egyik leszármazott külföldön tűnt el 20 éve, arra is van működő megoldás. (Ügygondnokot jelölnek ki, és letétbe helyezik a részét.)
Lehet, hogy beletelik egy évbe, de ha egyszer jogszabály szerint a tulajdonodba kerül az ingatlan, és a te neveden lesz bejegyezve a Földhivatalban, onnantól mindenki elmehet a picsába. Ha pénzt akarnak, pereljék a többi tulajdonost, akik felvették tőled a lóvét.
#7 A kérdezőt a jogi lehetőségek érdekelték.
Ha megkérdezi valaki, hogy hogyan lehet jogi úton eltávolíttatni az idióta "kerékpárral behajtani tilos" táblákat az országutak mellől, arra nem válasz az, hogy "biciklizz a mellékutakon".
7
Így van, a kérdező feltett egy kérdést, amit megválaszoltam.
Azt már neki kell eldönteni, hogy így is érdekli-e a dolog (pl. mert 10 millióval ár alatt jut az ingatlanhoz), vagy pedig keres egy másikat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!