Hogyan tarthatom a barátnőmet Magyarországon?
Kérdező, a munkavállalásnak meg vannak a maga szabályai, ahogy annak is hogy egy hallgató hogyan és mennyi ideig lehet az országban.
Azt kell megnéznetek, hogy a tartózkodási engedélyét mennyi időre kapta meg, általában 1 év a minimum. Ha a passziválás ideje ebbe esik bele akkor van engedélye itt maradni.
Munkavállalásra akkor van gond nélkül lehetősége ha a tanulmányait elvégezte és maradni akar. Ekkor kaphatna 9 hónapra engedélyt ami alatt állást kell találnia vagy vállalkozást kell indítania. Utána a továbbiakat a harmadik országbeli munkavállalókra érvényes szabályok szerint bírálják majd el. ha összeházasodtok akkor természetesen onnan más szabályok az érvényesek.
A passziválás ideje alatt érvényes szabályokat vagy az egyetemen tudják megmondani, vagy az adott konzuli szolgálatnál tudnak segíteni, ahol eredetileg is intézte a papírokat.
A munkavállaláshoz az engedélyt annak a munkáltatónak kell intéznie akinél dolgozna, tehát előbb munkát kell találni neki és olyan munkaadót aki hajlandó ezzel foglalkozni. Aztán a kormányhivatalnál intézni kell az ügyet elektronikusan. A linken lehet olvasni róla a 3. oldaltól:
A leírás szerint a munkavállalási engedély alap esetben 2 évre szól és azt lehet a megfelelő feltételek esetén meghosszabbítani a lejárata előtt.
A mostani törvényi változás ebben a dokumentumban szerintem még nincsen benne, de az főképp arról szól, hogy az adott ország és Magyarország között kell legyen egy megállapodás a munkavállalással kapcsolatban. Nem tudom Tunéziával van-e ilyen, ennek is utána kell kérdezni.
Ha tanulni szeretne és ezt a tanulmányt folytatni akarja akkor a 90 napnál nem hosszabb munkavállalásra könnyebb engedélyt szerezni, mint tartós munkavállalásra. Ha ez nem megy akkor egyszerűen haza kell utaznia (vagy egy közbenső országba) és mint turista kell visszajöjjön az eu területére, így hozzánk is.
Tunéziából vízummal lehet beutazni a schengeni övezetbe, tehát 90 napot meg nem haladó tartózkodásra akkor lesz lehetősége ismét ha vízumot kér a magyar konzulátuson.
Azt, hogy mekkora jövedelemre van szüksége ha munkavállalóként akar itt dolgozni azt konkrétan az engedély kiadásánál tudja megkérdezni, én annyit találtam, hogy a megélhetését kell fedezze.
A tartózkodási engedélye most júniusig szól. Az a kérdés, hogy megszüntethetik a tartózkodási engedélyét, ha passziváltat?
Illetve iyet nem tehetem emg, hogy tartózkodási engedélyét úgy hosszabbítom meg, hogy állandó lakcímet biztosítok neki?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!