Ez most komoly, hogy csak okostelefonnal meg arcfelismerő mittomén milyen appokkal lehet használni ezentúl az ügyfélkaput?
Számítógépen nem lehet belépni?
Nincs okostelefonom, nem is akarok. Nem kényszeríthetnek rá egyelőre.
Nem akarom összekapcsolni az arcomat a telefonszámommal, egyéni qr kóddal, email címemmel, ujjlenyomatommal, lakcímemmel, bankkártyámmal, dédanyám bilijével..
Hogy lehet ezt megúszni?
Wtf, kreditrendszer??? Mi ez, Star Wars???:DDD
Nem vicces..
Nekem van ügyfélkapum, régi. Legújabb, hogy a NAV minden p.csf.sz fizetnivalókról küld üzenetet, annak kamatáról, adójáról, stb.
8 napon belül befizetni, mert ugrik a házam, autóm, végrehajtó, stb.
Úgyhogy pápá ügyfélkapu.
Nekem a DÁP 1000x jobban bejött, mint a 28 faktoros autentikáció arra az omladozó rendszerre, jó az irány csak iszonyat lassan haladnak.
Nem értem, mi a gondod? Veszel egy androidos telefont fillérekért, aztán ha akarod, az ujjad helyett a pélódat lógatod rá az ujjad helyett, vagy 2D-s arcfelismerést Zambo Jimmy kinyomtatott képére állítod be, aztán nem kell azon izgulj, hogy visszaélnek az adataiddal. Bár az nem hiszem, hogy most lesz, hogy kizárólag mobiltelefonnal tudod azonosítani magad, de legrosszabb esetben s gépeden android emulátorban telepíted a DÁP-ot, aztán akkor telefon sem kell.
"vagy 2D-s arcfelismerést Zambo Jimmy kinyomtatott képére állítod be,"
Az közokirat-hamisításnak minősülne, ha nem tévedek.
"Számítógépen nem lehet belépni?"
De, be lehet lépni. Vannak az ügyfélkapu+-hoz asztali és webes hitelesítő szoftverek is.
"Hogy lehet ezt megúszni?"
Úgy, ha nem használsz ügyfélkaput. Személyesen is lehet ügyeket intézni, az ügyfélkapu nem kötelező, csak egy kényelmi funkció azok számára, akik szívesebben intézik a hivatalos ügyeiket digitálisan. Nyilván ha te nem értesz a számítógéphez és nincs okostelefonod sem, akkor nem tudsz élni a lehetőséggel, ez van.
De egyébként túlgondoljátok ezt az azonosítást. Én letöltöttem az állami azonosítós szoftvert android okostelefonra, tudod hogyan működik? Be kell olvasni egy QR kódot, ami gyakorlatilag egy egyedi azonosító, semmi több, ezt az azonosítót kapcsolja össze az ügyfélkapu a szoftverrel. Tehát eltárolja hogy Kis Pista ügyfélkapujához a GHJ089-es azonosító tartozik. Amikor belépsz, meg kell adnod a szoftver által folyamatosan frisített számkódot, pl. 9876. Az ügyfélkapu csak azt vizsgálja meg, hogy a GHJ089-es azonosítóhoz tényleg a 9876-os kód tartozik-e, és ha igen, akkor beléptet. Nem tárolják semmilyen adatodat, nem kell hozzá se a telefonszámod, se a lakcímed, se az ujjlenyomatod, se semmid. Az azonosító szoftver sem tárol el semmit, csak x időnként generál egy számsort. Ha eszközt váltasz, egész egyszerűen az új eszközzel is le kell olvasni a QR kódot és kész. Még internet sem kell hozzá, offline is működik a kódgenerálás. Nagyon túlbonyolítjátok :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!