Milyen ügyvédet érdemes keresnem ebben az esetben?
Van egy szántőföldem, aminek a közvetlen szomszéd telkei egy kisvásori "elit" részhez tartozik. A térségben rettenetesen drága házak vannak.
Mivel a terület a fejlesztési terv szerint belterület lesz és a szomszédaim már belterületnek számítanak, így én is átakarom minősíteni.
Ezen felül a telkem szélén fog egy út átmenni és az város majd ki fog sajátítani egy hosszabb területet.
Most nem mindegy, hogy a jelenlegi szántóföld értékén (ami kb 1-2 millió) vagy a 7-8 házhelyni, belterület ként tekintenek, ami kb 100 millió ott.
Tehát kisajátításkor nem lenne kellemes, ha adnának a kezemben 100 ezer forintot, mondjuk 5 millió helyett.
Ezen felül egy szomszédom már útnak akarja átjegyezni azt a területet, amit a jövőben majd az önkormányzat ki fog sajátítani, hogy a saját területét is belföldé tudja nyílvánítani és ennek a költségét állná is, így a földemet ketté választjam és privát útnak jegyezzem be az eleve útnak szánt területet.
Viszont nem tudom ez miben módosítja az önkormányzat lehetőségeit, amikor ki fogja sajátítani azt a területet. Hiszen eleve út lesz, így lehet az értéke is kevesebb lesz vagy akár nem is kell fizetnie stb....
Esetemben milyen ügyvédet lehet keresni?
Egyszerű ingatlanokkal foglalkozó ügyvéd?
A szomszéd útnak átjegyzésével kapcsolatos kérdése miatt lenne fontos, hogy hogyan lépjek és akkor már a saját területem belterületté nyílvánításnak is neki ugranék. Persze ezekkel kapcsolatban is lennének kérdéseim.
Kérdező!
Neked nem kell ügyvéd, mert nem tud tenni semmit.
"Mivel a terület a fejlesztési terv szerint belterület lesz és a szomszédaim már belterületnek számítanak, így én is átakarom minősíteni."
Te semmit nem minősítesz át, ebben az esetben az önkori fogja - helyi rendelettel - a belterületté nyilvánítani.
Ez egy hatósági aktus, amit Te tűrni leszel köteles.
"Ezen felül a telkem szélén fog egy út átmenni és az város majd ki fog sajátítani egy hosszabb területet."
Más a közérdekű használati jog (ezesetben átjárás) és a kisajátítás.
Mindkettőt ugyancsak köteles vagy engedni, mert hatósági döntések.
Ha valóban "csak" egy út megy a telkeden, amihez nincs szükség az egész telkedre, akkor egyszerűen csak bejegyzik a használati jogot, Te kapsz egy értesítést és ennyi.
Nem lesz pénz.
Ha nem ez a helyzet, ha kell az egész ingatlanod, vagy egy része, akkor kisajátítás.
Ekkor kaphatsz pénzt, de csak akkor, ha adásvétel útján nem tudja megszerezni tőled.
Hogy nmennyi pénzről beszélünk pontosan, az nagyon függ a körülmyényektől.
Minden jogi dolgot az önkori jogtanácsosa (vagy ügyvédje) intéz, neked nemk kell semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!