Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez esetben ki örököl?

Ez esetben ki örököl?

Figyelt kérdés
Elváltam, van 2 gyerekem. Ha én meghalok, majd ők is meghalnak úgy, hogy nem születik gyerekük, akkor ki örökli a házam? A volt feleségem?
nov. 13. 17:14
 1/9 anonim ***** válasza:
50%
Szerintem testvér, unokatestvér stb
nov. 13. 17:17
 2/9 anonim ***** válasza:
33%

A volt feleséged, hogy fogja túlélni a gyerekeid?

Szerintem a gyerekek rokonsága fog örökölni, ha a volt feleséged az anyjuk és él akkor ő a legközelebbi rokon.

De amúgy ha nagyon nem akarod, hogy utánad bármit is örököljön akkor csinálhatsz végrendeletet és kikötheted benne, hogy a gyerekeid csak haszonélvezők és az unokákra hagyod a házat, ha meg nincsenek unokák akkor mondjuk egy egyházra vagy ami neked szimpi.

nov. 13. 17:18
 3/9 A kérdező kommentje:
A gyerekem testvére?
nov. 13. 17:19
 4/9 A kérdező kommentje:

Kettes, fiatalon is meg lehet halni... :(

Igen, a gyerekeimnek nincs más rokonuk (egyelőre). Remélem lesz gyerekük, így nekem unokám és akkor ez már nem lesz kérdés.

nov. 13. 17:21
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha ta meghalnál a gyereked örökölne. Ha később a gyereked is meghalna, úgy, hogy neki még nincs gyereke, de az anyja (vagyis a volt feleséged) él, akkor valóban a feleséged örökölne a gyereked után, és abban a te házad is benne lenne. Ha házas emberként halna meg, gyerek nélkül, akkor az anyja és a felesége osztozna az örökségen (Ez nem iztos, nemrég változott.) Ha több gyereked van, akkor osztoznának a te hagyatékodon. Ha konkrétan leírnád, hogy mi aggaszt, akkor esetleg jobb választ is kaphatnál.
nov. 13. 17:33
 6/9 A kérdező kommentje:

#5, Köszi!

Konkrétan az aggaszt, hogy miután elváltunk, a feleségem nem kis összeggel távozott és nem szeretném, hogy az azóta megszerzett házamat is még ő örökölje.

Persze nyilván bízom abban, hogy a 2 gyerekemnek lesz gyereke, de manapság ki tudja...

nov. 13. 18:02
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Ahhoz tragikus véletlenek sorozatának kellene megtörténni, amitől Isten őrizzen meg. Konkrétan a te halálod, majd a gyerekeid halála, mielőtt utódjuk lenne, és mindezt a volt feleségednek túl kellene élnie.

Egyébként ez fordítva is így van, tehát ugyanígy te is örökölhetnél a volt feleséged után.

nov. 13. 19:05
 8/9 A kérdező kommentje:

#7, köszönöm, igen... De az ember fejében minden megfordul :(

Reméljük ezek a kérdések csak elvi síkon maradnak.

nov. 13. 19:10
 9/9 anonim ***** válasza:
Akkor írjanak majd a gyerekeid végrendeletet, onnantól fogva az anyjuk csak kötelesrészt örökölhet, azaz valamivel kevesebbet. Sőt, ha van indok és ki tudnák tagadni anyjukat, akkor még azt sem.
nov. 14. 02:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!