Konkrétan melyik jogszabály írja elő, hogy a rendszám személyes adat?
Tegnap kiraktam az egyik helyi FB csoportba egy ultra-pofátlan parkolást, a baromja keresztben állt meg a parkoló autók előtt, 20 perc dudálás után fáradt le a tulaj, csajszi elkésett a munkából, aki nem tudott kiállni.
Ma rám írt a tulaj és közölte, hogy "csak felugrott az anyjához" és "azonnal szedjem le a képet, mert le fogja perelni rólam a gatyát".
Szóval melyik jogszabályban van ez benne? mert nem találom.
Ki kell takarni, a jogszabályt még nem találtam meg, más oldalakon se szúrták be.
De ez volt a konklúzió: Nem a rendszám a személyes adat, hanem az, hogy mikor, hol jártál, parkoltál.
Megtaláltam.
"A gépjármű fotójának, rendszámának, az autó típusának, stb. közzététele az adott közlekedési szabálysértést elkövető személy hozzájárulása nélkül az Avtv. 3. § (1) és az 5 § (1) bekezdésébe ütközően jogellenes még akkor is, ha csak közvetett kapcsolat áll fenn az adat és a szabályszegő között. Továbbá adatvédelmi szempontból irreleváns az, hogy az autós viselkedése társadalmilag elítélhető vagy jogszabályba ütközik. Így megállapítható, hogy az érintett hozzájárulása nélkül nem hozható nyilvánosságra olyan adatkör, adattartalom, amely alapján az érintett természetes személy azonosíthatóvá válik."
Hát nem egy könnyű dolog megkeresni ezeket a szabályokat, én múltkor egy másik kérdés miatt is átolvastam egy rakás cikket meg jogszabályt, mire érdemi forrást találtam a személyiségi jogokra. Ott találkoztam ezzel a rendszámos dologgal, és olvastam hogy törvénytelen nyilvánosan közzétenni, tehát az illetőenk biztosan igaza van, de én megint nem találom hogy hol olvastam róla :D
Ha megtalálom utólag majd belinkelem. Egyébként érdekesség, hogy magáncélra lefotózhatod és magáncélú felhasználásnak minősül az is, ha messengeren elküldöd egy ismerősödnek, de egy fb csoportba feltölteni már nyilvános közzétételnek számít, ami már jogszabályba ütközik. Én egyébként azt hiszem úgy olvastam, hogy a bírói gyakorlat szerint személyes adatnak minősül, de a valóságban ez nehezen eldönthető, mert mint ahogy másik válaszoló is írta, egy rendszámot nem feltétlen lehet egy személyhez közvetlenül kötni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!