Mik az önvédelemre vonatkozó szabályok Magyarországon? Ha valami bűncselekménynek számít, miért milyen szintű szankció jár?
“ használni minden esetben tilos,”
Ez egyáltalán nem igaz.
Magyarországon nem jogos önvédelem, hanem jogos védelem van. Ez abban különbözik, hogy te mást is megvédhetsz nem csak önmagadat.
Amiket te felsoroltál azok közbiztonságra különösen veszélyes eszközök. Ezeknek a birtoklása tényleg szabálysértés általánosságban. Viszont tudok mondani rengeteg kitalált példát, ahol a használata teljesen megállja a helyét. Legyen ilyen mondjuk például, ketten megtámadnak. Egyiknél van egy vipera, másiknál egy 20 centis kés. Te egy Jackie Chan vagy és egy ütéssel kiütöd a Viperát használót. Semmi sem tiltja az ég világon, hogy te az eszközt felvedd és azzal védd magad, miközben a késsel támad rád. Vagy például te vásárolsz egy Viperát. Rengeteg ilyen dolgot lehetne mondani, ahol te használhatsz ilyen eszközt. Megtud történni olyan is, hogy te lőfegyvert használj, úgy hogy semmilyen létező engedélyed nincs hozzá.
“ ököllel mennek az embernek, nem ránthat elő kést, de a saját kezével megvédheti magát.”
Ez sem igaz, mivel ilyen szinten nem arányosítható. Gondolj bele, egy 50 kilós lánynak mennyi esélye van puszta kézzel egy 100 kilós férfi ellen? Nagyjából semmi. Ilyen fizikum különbség mellett, a férfi konkrétan játszva megtudja ölni, így egyáltalán nem arányos a puszta kéz a puszta kéz ellen. Maga a jogos védelmi rész a törvényben nem is említ arányosságot.
De akár egy két azonos súlyú, fizikumú férfi. Az egyik 10 éve boxol, a másik nem. Boxoló megakarja verni az emberünket, vagy elakarja venni valamilyét. Nyilván nem vehet elő egy sörétest és lőheti mellkason. De ebben a helyzetben, egy gázspré használata simán megállja a helyét.
Ráadásul, vannak kiegészítései, ilyen például:
“ (3) Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.”
Tehát ha ez reálisan, helyzetet vizsgálva fent áll, túl lépheted az elhárításhoz szükséges mértéket.
Nyilván, rengetegen érzik ezt igazságtalannak, és sokszor az is. Ha valaki oda megy, pofán vág de abba hagyja a cselekményt te már nem vághatod pofán, hiszen a jogtalan támadás már nem áll fent.
Nagy port kavaró hír volt, a kerepesi héven utazó lány, apja és a mocskos féreg ukrán(ok) közötti sztori. Minden jó érzésű ember felháborodik és igazat ad az apának, hogy oda ment és megvédte a lányát. Az erkölcs ezt is diktálja. De jogilag, nehezen belehúzható jogos védelembe, hogy valaki verbális zaklatás miatt, oda megy, dulakodásba kezd majd kést ránt.
Nagyon nagyon nehéz emberként konkrét történések esetén a jogos védelem keretein belül maradni, főleg jogilag.
Először is köszönöm az igényes és részletes választ! Az utolsó állítással, miszerint nehéz mindig tökeletesen megfelelni a jogos védelem szabályainak és egyéb jogszabályoknak, teljes mértékben egyetértek. De talán ezért is lehet fontos, hogy mégis tisztában legyünk a jogi előírásokkal és a következményeikkel.
Arról én is tudtam, hogy egy olyan helyzetben, mikor mondjuk fegyverrel támadnak egy emberre, védheti magát fegyverrel, függetlenül az engedélytől, de éppen csak az általad írt különös esetekkor, mikor mondjuk sikerül azt elszedni a támadójától. Hiszen magánember civilként nem birtokolhatja a legtöbb fajta fegyvert. Kardot és egyebeket mondjuk igen, de ezekhez is szükséges hordozási engedély, így saját fegyverrel legfeljebb egy szakmabeli védheti magát, ha megtámadják, és a helyzet indokolja, illetve jogilag helyes (pusztakezes támadó ellen sem lehet használni fegyvert, természetesen).
Itt térnék rá arra, amiben nem vagyok biztos a monológban. Korábban voltam egyszer egy ügyvédnél jogi konzultáción, ő azt állította - bár nem a büntetőjog volt a szakterülete -, hogy mindig csak arányosan szabad védeni magunkat vagy másokat. Ezt nekem ő éppen úgy mutatta be, hogy amivel az ellenfél támad, azzal lehet védekezni (így lehetséges például, hogy engedély nélkül jogosan használjon valaki lőfegyvert). Viszont ennek az arányosságnak valahogy kimutathatónak kell lennie, én pedig erre nem ismerek konkrét paramétereket, ezért is gondoltam, hogy a törékeny lánykára ugyanazok a törvények vonatkoznak, ha megtámadja egy száz kilós vasgyúró, mint egy boxolóra. Mert hogy igazodhatnánk el jogilag ez alapján? Hiszen az egyértelműen megállapítható, ki milyen eszközt használt a harc során, de ezek a változók nem tudom, hogyan befolyásolhatnák például az ítélethozatalt, vagy a védelem jogosságának eldöntését. Esetleg ilyenkor szubjektív ítéletet hoznak, ahol figyelembe vehetik a lány és a vasgyúró közti erőkülönbséget, és hasonlókat?
És végezetül, a védelem közben megeső gyilkosságokra akkor mi vonatkozik? Amikor az ügyvédemnek említettem, hogy hallottam arról, hogy figyelembe veszik a szándékosság lehetőségét, azt mondta, hogy nem így van, csak az arányos reakció számít a törvényben.
“ Esetleg ilyenkor szubjektív ítéletet hoznak, ahol figyelembe vehetik a lány és a vasgyúró közti erőkülönbséget, és hasonlókat?”
Ezt így ahogy mondod. Azért kell minden egyes esetet külön-külön vizsgálni, mert minden létező paramétert mérlegelni kell. Ezért rendelnek ki szakértőket, végeznek bizonyítási kísérleteket.
Ha egy lány teljes erőből megüt egy boksz bajnokot, nem lehet ugyan az, amikor egy bajnok üti meg teljes erőből a lányt. Ezért a két esetet külön, külön. Valószínűleg a lány ütése alapból alkalmatlan súlyos testi sérülés okozása, amég a bajnok ütése simán alkalmas lehet élet kioltására is. Ezeket szépen egyesével minden létező ügynél vizsgálni kell.
Ha az 50 kilós lányt puszta kézzel megtámadja és teljes erőből üti egy 120 kilós izompacsírta, az már simán alkalmas az életkioltására. Fordítva, nem igazán. Ragozhatom, de felesleges.
“ at. Ezt nekem ő éppen úgy mutatta be, hogy amivel az ellenfél támad, azzal lehet védekezni”
Ez nincs így. Erre a legeslegjobb példa a legális gázspré. Megakar verni. Te nem vagy köteles belemenni egy ököl harcba. Azért, hogy saját magadat megvédd nyugodtan előveheted a gázsprét és lefújhatod. Nyilván, miután fuldoklik nem rugdoshatod meg, de a veszély elhárítása érdekében nyugodtan.
“ védelem közben megeső gyilkosságokra akkor mi vonatkozik?”
Ez megint attól függ. Egyrészt ehhez kapcsolódóan egy fontos rész:
“ 2) A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha
a) azt személy ellen
aa) éjjel,
ab) fegyveresen,
ac) felfegyverkezve vagy
ad) csoportosan
követik el,
b) az a lakásba
ba) éjjel,
bb) fegyveresen,
bc) felfegyverkezve vagy
bd) csoportosan
történő jogtalan behatolás, vagy
c) az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás.”
Vannak esetek, amikor egy enyhe jogtalan támadás is, már úgy értelmezendő, hogy az az élet kioltása ellen irányult.
És ugye még nagyon fontos rész
“ (3) Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.”
És pont ez ugye a különbség. Az elhárításhoz szükséges mérték.
100 kilós férfi a támadó, 50 kilós nő a védekező.
Támadóval szembe elővesz egy kést mondjuk a védekező(ami önvédelmi szempontból eszetlen nagy baromság).
Arányos a puszta kéz ellen a kés? Nem. Egyáltalán nem arányos.
Viszont a támadás elhárításához lehet szükséges? Lehet, mivel enyhébb eszközzel például puszta kéz, a támadást nem tudja elhárítani.
Maga a gyilkosság. Ezt azért így megmondani, konkrétan lehetetlen. A nyers része az az, hogy igen, a jogos védelem kiterjed arra az esetre is, ha a jogtalan támadó meghal. De nyilván, itt már évekig fogják vizsgálni.
Itt egy példa:
“ Jogos védelemre hivatkozva felmentették az emberölés vádja alól azt a 23 éves férfit, aki 2019-ben halálra késelt egy másik férfit a Fejér megyei Nádasdladányban.”
Még érdekesség, ha jól olvastam. Ebben a történetben is kés az ököl ellen történt, mégis megítélték a jogos védelmet, mivel az elhárításhoz szükségesnek látták.
Ha beírod a gugliba, hogy "jogos védelem", akkor érdekes írásokat találhatsz a témában. Pl. ez egy elég részletes magyarázat:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!