Miért nem kap büntetést az, aki megsérti a magyar helyesírás szabályait? Simán megérdemelne egy szabálysértési eljárást.
Mert akkor az ország lakosságának 99,99 %-a börtönben ülne... :P
Viccet félretéve: arra valóban lehetne valami szankció, ha sajtótermékek hemzsegnek a helyesírási hibáktól. És itt most nem a blogokra, meg a felhasználói kommentekre gondolok, hanem az írói, újságírói munkákra.
Azért, mert:
1. tönkrevágták az oktatási rendszert azzal, hogy nem lehetett buktatni és a szöveges értékelést a gyerek nem vette komolyan, és ha nem tanult is továbbmehetett, sőt, ha valakinek a valakije, még akkor is továbbmehet, ha amúgy lehetne buktatni
2. van, aki részképességzavar miatt nem tud helyesen írni, és nem tud megtanulni soha helyesen írni, akárhogy gürcöl
Aki akar úgyis kedve szerint fog rövidíteni sulin kívül.
Mondjuk kinőttem már az ált. suliból de igazán nem izgat h mit sértek meg. Ha lenne is ien törvény én akk is úgy írnék ahogy kedvem van.
18/F
Tudod, nekem egyetemen vegyészmérnöki szakon volt egy osztálytársam, akitől 1x kaptunk egy köremail-t, és az egyik szó megragadt bennem: "csinájjátok". Kiderült, hogy nem poénos elírás volt a dolog. Később is voltak hasonló megnyilvánulásai. A szakmai vizsgákat nem befolyásolta, így van diplomája. Na most akkor miről beszélünk? (ja, és nem kisebbségi volt; azt a réteget már meg sem merem említeni, mert amikor a buszon meghallom, hogy "kapackoggyál mán", na ki tudnék ugrani) :)
De hogy büntetni? Milyen formában? Mivel bizonyítod, hogy pl. ezen az oldalon kik voltak azok, akik rosszul válaszoltak Neked?
De ez kissé relatív dolog. Van olyan rokonom, akinek csak 4 általánosa van. Amikor Ő még gyerek volt, nem volt kötelező a 8 általános csak 4, így (mivel lány volt) mennie kellett ki dolgoznia a földekre kapálni, aratni, stb. Most Őt ezért nem egészen lenne etikus megbüntetni...
Én nem büntetném mert ahogy többen is írták nem megoldható több okból is.
De vissza hoznám azt ami régen alapkövetelmény volt bizonyos szakmáknál,munkáknál.Például:
Régen aki a tévé lépernyője előtt volt,és emberek százezrei láttál nap mint nap attól elvárnám,hogy szép beszédű legyen.(ne legyen pösze,ne selypítsen)
A megjelenése is legyen normális.Egy totál kancsal embertől még a halálhír is komikusan hangzik.
Az újságírásnál alap követelmény lenne a helyesírás,hiszen mi hétköznapi emberek ebből is tanulhatunk..Nem engednék le egy cikket sem olyan újságírótól aki nem tud helyesen írni..Itt nem az elírásra gondolok,hanem a sorozatosan elkövetett helyesírásra.(muszály = ezt a szót ilyen formában többször olvastam újságban)
Maradjunk még egy kicsit a tévénél.Ugye mostanában egyre több és érdekes adások vannak.Főleg a természettudományos adásoknál. Nagyon sokszor én magam is meglepődöm amikor a narrátor (vagy a fordító aki dolgozik) egyszerűen rosszul fordít bizonyos szavakat. Ilyen munkakörben bizony elvárnám a megfelelő idegen nyelvtudást..A narrátor hangjára is elvárnám a szép,értelmes beszédet. Pl: Kautzky Armand nagyon jó narrátor,ahogy Erős Antónia is jó megjelenésű,és szép beszédű bemondónő..
Szóval én nem büntetnék,csak szigorú feltételeket szabnék,hogy ki dolgozhat ilyen szakmában...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!