Hogy működik ez a magánvádas büntető eljárásokban?
Azt tudom, hogy ezekből csak akkor lesz bírósági ügy, ha az arra jogosult magánváddal él.
De ezt megelőzi rendőrségi nyomozás?
Konkrétan becsületsértés miatt akarok feljelentést tenni több ismeretlen Facebook hozzászóló ellen, akikről semmit nem tudok, legfeljebb a nevüket (már ha valós).
Ilyenkor feljelentést tehetek ismeretlen tettes ellen, aztán miután a rendőrség megtalálta, ki áll a gyalázkodó hozzászólások mögött, benyújtom a magánvádat? Vagy épp ellenkezőleg, a bíróság már az eljárás kezdetén arra kötelez, hogy bocsássam rendelkezésükre a másik fél összes fontos adatát?
Nyilván, ha tudod ki az illető, akkor igen, az összes fontos adatot be kell nyújtani róla, illetve a helyzet körülményeiről.
Ha nem tudod kik írták ezeket a hozzászólásokat, akkor meg a rendőrség fog nyomozást indítani ezzel kapcsolatban értelemszerűen.
Arról azért tudjál, kérdező, hogy darabja 10.000, - ft a magánvádnak.
Tehát, ha 10 embert akarsz felnyomni, a 100.000, - ft rugódba fog fájni.
Van nyomozás magánvádasban is, de nagy reményt ne fűzz hozzájuk, mert a Facebook nem egy hivatalos oldal. Bárki regisztrált, bármilyen néven és az IP cím se kizáró bizonyíték.
#2 Jó ügyvéd segítségével bármi kideríthető, és nyilván, a rendőrség sem csak az IP címmel bohóckodik már 2024-ben, több ilyen eljárásban voltam tanú, azért tudom, hogy megy ez.
Nyilván nem 1 hét alatt fognak mindent kideríteni, ez nem FBI, és kapacitás sincsen rá.
Jó ügyvéd?
Te miről beszélsz?
Komoly ügyvéd nem vállal ilyen sz@r ügyet, mint a Facebook - os becsületsértés - es hülyeségek, éppen azért, mert halott ügy.
Bíróként se rajongtunk az ilyen sz@rokért....
Tárgyaltam ilyen ügyekben éppen eleget, tudom, hogy technikai körülmények miatt is, teljesen értelmetlen foglalkozni velük.
#4 Nyilván ehhez nem csak annyi kell, hogy a facebookon valaki csúnya, vagy trágár kifejezéseket ír egy adott illetőnek, ez önmagában még nem is biztos, hogy bűncselekmény, de az ügy súlyosságához mérten mérlegelnek, és folytatják le a nyomozást.
Nem tudom, mikor voltál te ügyvéd,de pár éve az ilyen internetes dolgokkal még valóban nem foglalkoztak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!