Ilyenkor hogy lehet bármit is bizonyítani?
Teljes bizonyító erejű magánokiratról van szó.
Találtam egy ilyet a neten:
"A magánokirat valódiságát csak akkor kell bizonyítani, ha azt az ellenfél kétségbe vonja .... – a közokirattal ellentétben – a magánokirat valódiságát a félnek kell bizonyítani."
Ha egy okiratra rákerül a nevem (hamisan), akkor azt el kell fogadni addig, amíg valaki (jellemzően én) kétségbe nem vonom? És ha kétségbe vonom, akkor pedig nekem kell bizonyítani, hogy én nem írtam alá? Hogy tudok bizonyítani valamit, ami nem történt meg? Úgy tudom közokiratoknál ilyenkor előkerül írásszakértő, meg egy rakás más szakértő. Magánokiratnál ezeket nekem kell intéznem, vagy elég a feljelentés, és helyettem megkezdődik az ügy nyomozása?
Vagy félreértelmezem, és feljelentéskor neki kell bizonyítani, hogy valódi? Az nem menne szembe az ártatlanság vélelmével? Kicsit zavaros nekem, hálás lennék, ha valaki felvilágosítana!
Nagyban függ attól, hogy magánvádas eljárást szeretnél-e lefolytatni vagy sem. Az okirathamisítás bűncselekmény, ami hivatalból üldözendő, tehát ha rendőrségi feljelentést teszel, akkor a rendőrség fog nyomozni. Ha bíróságra kerül az ügy, akkor a vádló az állam lesz, vagyis az ügyészség, így neki kell bizonyítania, hogy bűncselekmény történt, téged pedig csak tanúként fognak meghallgatni.
Ha magánvádat indítasz, akkor természetesen neked kell bizonyítanod, akár szakértők bevonásával.
A bűncselekmény neve, visszaélés okirattal.
Okirathamisítás az csak közokiratnál játszik.
Erre nézve feljelentést tehetsz, és adott esetben a bizonyítási teher megfordul, azaz, annak kell bizonyítana, aki az okiratot kibocsájtotta.
Ha teljes bizonyító erejű magánokiratról van szó, akkor azt 1. te magad írtad saját kezűleg és aláírtad, 2. két tanú az aláírásával bizonyítja, hogy előttük aláírtad, 3. közjegyző az aláírásodat kérésedre hitelesítette, 4. ügyvéd készítette, és az ellenjegyzésével bizonyítja, hogy előtte írtad alá.
Nem túl életszerű, hogy azt mondd, hogy nem is te írtad alá.
Legfeljebb az 1. esetben, pl. valaki mutat neked egy papírt, amin azt írod, hogy tartozol neki egy millió forinttal, és a mai napig megadod. (De te tudod, hogy ez hamisított.) Ha bíróságra megy, neked kell bizonyítani, hogy nem te írtad alá ("az ellenkező bizonyításáig teljes bizonyító erővel bizonyítja, hogy az okirat aláírója az abban foglalt nyilatkozatot megtette" - nyilván a te érdeked az ellenkezőt bizonyítani). Az írásszakértő majd megállapítja, hogy nem tetted meg, az elkövető pedig a hamis magánokirat felhasználása vétségért felel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!