Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A Vht. ezen szakasza módosítás...

A Vht. ezen szakasza módosításra szorulna szerintetek?

Figyelt kérdés

Vht. 233. § (1) c) - végrehajtóvá az nevezhető ki, aki a 24. életévét betöltötte.

Azonban további feltételek is vannak - kétéves bírósági végrehajtó-helyettesi gyakorlat szükséges, vagy ehelyett megfelelő a jogi szakvizsga is.

Feltételezve, hogy nincs semmilyen csúszás, az ember 18 évesen érettségizik, a jogi egyetemi oktatás öt év, vagyis 23 éves korában diplomázik. Ahhoz, hogy valaki végrehajtó-helyettes legyen, először jelöltnek kell lenni, egy évi jelöltködés után tehető le a végrehajtói szakvizsga. Ha ezután két évet helyetteskedik, máris 26 évnél tartunk. Hasonló a helyzet, ha más területen dolgozik az illető, ekkor három év joggyakorlat után tehet jogi szakvizsgát, ami ugye a végrehajtói szakvizsga feltétele. Ha jogi szakvizsga után azonnal nekiáll a végrehajtóinak, szintén 26 évnél járunk.

Vagy van más lehetséges út, amivel a 24 év tartható? Nekem úgy tűnik, ez a rendelkezés eleve halva született a jelenlegi feltételek mellett, 24 évesen ugyanis ténylegesen senki nem lehet végrehajtó.

okt. 29. 17:29
 1/8 anonim ***** válasza:
0%

És ezzel mi bajod van, kérdező?

Minden jogi szakmától elvárás az átlagember szemében, hogy minél tapasztaltabb legyen a szakma gyakorlója, nemcsak képzett.

Ez meg csak az évekkel jön meg.

Nekem - ügyvédjelölt koromban - az első főnököm azt mondta : "kisfiam, 60 éves kor alatt nem ügyvéd az ügyvéd".

Ekkor voltam 24 éves, Ő kb. 70.

Akkor még nem értettem ezt, de jóval később - amikor már én is praktizálni kezdtem - megértettem.

A jó jogász - bármilyen területen is dolgozzon - az életből is fel van készülve, nemcsak a jogszabályokból meg a bírói gyakorlatból.

Élettapasztalathoz pedig bizony idő kell...

okt. 29. 17:54
 2/8 A kérdező kommentje:

Nem ez volt a kérdés...

Hanem az, hogy miért 24 év a végrehajtói szolgálat alsó korhatára a törvényben, holott nyilvánvalóan lehetetlen, hogy valaki ennyi idősen végrehajtó legyen? Miért nem 26 vagy több?

okt. 29. 17:55
 3/8 anonim ***** válasza:

Nem lehet, hogy egy korábbi jogszabályváltozatból maradt ott a 24 év? És mivel a többivel a leírtak alapján nem ütközött, bennehagyták. Egyként nekem is feleslegesnek tűnik, bár találtam most profession-ön egy állásajánlatot:

[link]

Itt végrehajtó-jelöltet keresnek, és csupán középiskolai végzettséget írnak elő, tehát az embere 18 évesen lazán jelentkezhet. Hogy ezután pontosan mit kell tenni, mi a folyamat azt nem tudom, nem vagyok szakmabeli. De alapvetően hülyeségnek érzem az életkort kikötni, ha egyszer egy 23 évesnek megvan minden szakmai képesítése, miért nem lehet végrehajtó? Miben jobb egy 24 éves végrehajtó, mint egy 23 éves? :D

okt. 29. 17:58
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
#1 Hát ha ügyvédként még egy ilyen egyszerű kérdést sem sikerült értelmezned, akkor ott komoly problémák vannak :D
okt. 29. 17:59
 5/8 anonim ***** válasza:
0%

4 - es!

Látom a gondolkodás nem erős oldalad, mint ahogy a kérdezőnek se.

Az 1 - esben - burkoltan ugyan - de benne van a válasz.

okt. 29. 18:03
 6/8 A kérdező kommentje:

#5 Kérlek, két keresetlevél meg három szerződéstervezet megírása közben oszd meg velünk, tudatlanokkal, hogy hol van az első válaszodban a "burkolt" válasz.

Elolvastam ötször, de semmi jelét nem láttam, hogy a Vht. 233. § (1) c) pontja helyessége mellett vagy ellen érvelnél. Az, hogy szerinted 60, 80, 150 évesen lesz valódi jogász az ember, semmiféle választ nem ad a kérdésemre.

okt. 29. 18:26
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Korábban bárki, szívsebész, ingatlanos, lakatos is lehetett végrehajtó, egyedül az életkori korlátot kellett teljesíteni. Mára jelentősen szigorodott a helyzet, igen magas szakmai követelményeknek kell megfelelnie a végrehajtónak. Szóval a felvetésed jogos, de gyakorlati jelentősége ennek alig van, fölösleges emiatt törvényt módosítani.
okt. 29. 18:41
 8/8 anonim ***** válasza:

"fölösleges emiatt törvényt módosítani"

A törvénymódosítás megtörtént, amikor a plusz feltételeket hozzáírták. Ugyanabban a módosításban a korábbi, a módosítással értelmét vesztett pontot ki lehetett volna venni belőle. Azt nem érti a kérdező (és én sem) hogy ez miért nem történt meg. Most már valóban felesleges ezzel foglalkozni, hiszen ahogy írod, nincs jelentősége, csak furcsa, hogy amikor a további feltételeket beelírták a törvénybe, senkinek nem szúrta a szemét egy már feleslegessé vált pont. De ezek szerint az én harmadik válaszom is helyes volt, igaz, csak tippeltem :D

okt. 29. 18:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!