Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen elévülési ideje van a...

Milyen elévülési ideje van a személyiségi jogokkal való visszaélésnek?

Figyelt kérdés
Röviden : Készült rólam kB 40 videó amikor ittas voltam és bolondot csináltak belőlem. Ezt Facebookon tovább küldték ismerőseiknek. Ez 2021-ben történt. A videók kB negyedét meg engedtem én is. Viszont a tovább küldést egyáltalán nem. És egy ideig nem is tudtam róla. Billegek haza és jön utánam a kocsmáros például és vesz fel a patkány. Kocsmáros és egy csatlosa készítette a videókat.

okt. 21. 01:33
 1/5 anonim ***** válasza:
Talán még fel tudod jelenteni...... De számíts rá, hogy a Rendőrség megkérdezi, mire vártál ennyi időt..... Mert valljuk be, valóban fura, hogy 3 év alatt erről nem értesültél.....
okt. 21. 04:32
 2/5 anonim ***** válasza:
43%
Nem az elküldés pillanata számít, hanem az, hogy ez neked mikor került tudomásodra.
okt. 21. 06:52
 3/5 A kérdező kommentje:
A rendőrség ezzel nem foglalkozik ez polgári jog. Ezen belül mit kell csinálni? Ha valaki meg tudná mondani jó lenne.
okt. 21. 13:38
 4/5 anonim ***** válasza:
Először is büntetőjog is kérdező.... Polgári pert is indíthatsz valóban, de rendőrségi feljelentést is tehetsz..... Ezt rosszul tudod, mivel a Btk nyilatkozik róla, így aligha polgári ügy.....
okt. 21. 14:46
 5/5 Justinianus ***** válasza:

A Btk. erről nem sokat nyilatkozik.

Ez a tényállás egy személyiségi jog, nevezetesen a képmáshoz való jog megsértése. Képmáshoz való jog: képmás elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.

Elévülési idő öt év. (Kötelem keletkezhet különösen szerződésből, károkozásból, személyiségi, dologi vagy más jog megsértéséből, … - A követelések öt év alatt évülnek el.)

Az elévülés a jogsértő állapot fennállta alatt nem kezdődik meg. (Ha ma el is távolítja az illető a sérelmes felvételt, akkor még öt évig nem évül el a követelés.)

Akit személyiségi jogában megsértenek, a jogsértés ténye alapján – az elévülési időn belül – az eset körülményeihez képest követelheti:

1. a jogsértés megtörténtének bírósági megállapítását

2. a jogsértés abbahagyását és a jogsértő eltiltását a további jogsértéstől

3. megfelelő elégtétel adását, és ennek saját költségen megfelelő nyilvánosság biztosítását

4. a sérelmes helyzet megszüntetését

Továbbá sérelemdíjat követelhet az őt ért nem vagyoni sérelemért. A sérelemdíj mértékét a bíróság az eset körülményeire tekintettel határozza meg.

okt. 21. 19:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!