Vagyonszerzési illeték részletfizetési kedvezmény vajon rám vonatkozik első lakásvásárlóként?
Első lakásomat venném, DE 50%-os tulajdoni hányad van a nevemen egy vidéki házban, még a szüleim iratták a nevünkre a tesómmal, én akkor 3 éves voltam. Haszonélvezeti joguk is van rajta. Nem értem az lenti szöveget, amit a jogszabályból másotam ki. Segítenétek?
"Közös szabályok az első lakástulajdon megszerzéséhez kapcsolódó illetékkedvezményekben
Első lakástulajdont szerző, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50
százalékot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba
bejegyzett vagyoni értékű joga.
A kedvezményre való jogosultság megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni az özvegyi
haszonélvezeti joggal terhelt, továbbá az olyan lakástulajdont, amelyet nagykorú vagyonszerző
esetén a nagykorúság elérését megelőzően idegenítettek el."
Hogy egészen pontosak legyünk: kétfajta részletfizetési kedvezmény létezik.
Az első lakást szerzők részletfizetési kedvezményèről az illetéket kiszabó osztály rendelkezik (kérelemre), ez neked - a mások által már kifejtettek miatt - nem jár.
Egyébként bárki más is igényelhet automatikus részletfizetést bármilyen adótartozásra, de ez az ún. automatikus részletfizetés csak egymillió forint adótartozásig jár. Vagyis ha a megvásárolt ingatlan értéke 25.000.000 Ft-nál több (ami igen reális a piaci viszonyokat tekintve), akkor egymilliónál több lesz a fizetendő illeték, vagyis az egymillió forint feletti összeget meg kell fizetned ahhoz, hogy megkapd ezt az automatikus kedvezményt.
11- Miért is nem jár nekem? Pont azt olvastam ki, hogy ha gyerekkorban került a tulajdon a nevemre, akkor nem kell figyelembe venni.
Köszi a választ egyébként, már az is segítség lenne, ha legalább az egy milliót részletben fizethetném.
#12 Pedig még meg is találtad a megfelelő paragrafust...
"A kedvezményre való jogosultság megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni az olyan lakástulajdont, amelyet nagykorú vagyonszerző
esetén a NAGYKORÚSÁG ELÉRÉSÉT MEGELŐZŐEN IDEGENÍTETTEK EL."
Elidegenítés nem történt, mivel jelenleg, nagykorúságodban is a "neveden van" a vidéki ingatlan 1/2 része.
Igen 13-as, megtaláltam, de ahogy írtam a kommentben nem értettem, mert nem tudom, hogy mit jelent az elidegenít ige. Ha kisbetűvel írod, akkor is megértem. :)
Köszönöm a válaszod, ha már az 1 millát lehet részletben fizetni, az is jó lesz.
"Milyen jó lenne, ha a törvény szava egyértelműen fogalmazna, legalább az ilyen egyszerű kérdésekben..."
A törvény szava egyértelműen fogalmaz, egy általános szabályt ír le.
Csakhogy ezt kell száz különféle esetre - amiből egyet te is leírtál - konkretizálni...
Köszönöm 15!
16: azért ekkora butaságot nem kell írni, nyilván ezért húzódnak el évekig a jogi viták, mert annyira "egyértelmű".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!