Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Édesanyám halála után pontosan...

Édesanyám halála után pontosan mit öröklök?

Figyelt kérdés

Testvérem nincs, végrendelet nincs. Édesanyámnak nincs élő testvére. Csak édesapám örökölhet rajtam kívül.

Édesanyám és édesapám nevén van az ő házuk 50-50%-ban, édesanyámnak van 1 millió forintja és a nevén van egy lakás 100%-ban.

Hagyatéki még nem volt.

Mennyit öröklök ezekből én és mennyit édesapám?

A törvényekkel, jogi rendelkezésekkel nem vagyok tisztában ezért kérek szépen segítséget hozzáértőtől. Köszönöm!

szept. 15. 23:33
 1/10 anonim ***** válasza:
44%
Te öröklöd a lakást 100%-ban, de az apukádnak haszonélvezeti joga lesz haláláig, ingóssággal együtt. Minden más 1/2 arányban (auto,pénz..stb)
szept. 15. 23:42
 2/10 anonim ***** válasza:
44%
A másik lakás amiben pedig nem lakik senki, az a tied és nem lesz haszonélvezeti joga
szept. 15. 23:44
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Tehát, amit édesanyám 100%-ban birtokol, annak én a 100%-át öröklöm, ez biztos?
szept. 15. 23:56
 4/10 anonim ***** válasza:
84%

#3 Rossz válaszokat kaptál.

A közösen lakott ingatlanban az édesanyádé volt az 50%, ezt te öröklöd teljesen - így apádé lesz a fele, tied a másik fele. Apád 50%-os részét nem örökölheted, hiszen az nem része a hagyatéknak. Arra a házra azonban apád haszonélvezetet kap és minden ingóságával együtt tovább használhatja amíg él. Te csak a tulajdonosa leszek a felének, de még csak benne se lakhatsz ha apád nem egyezik bele.

Minden mást anyád után egyenlően megosztva örököltök édesapáddal. A házastárs pontosan úgy 1 gyerekrészt örököl mindenből a közösen lakott ingatlanon kívül, mint a gyerekek.

Vagyis apádé lesz a házuk fele (az most is az övé) és a haszonélvezeti joga, tied az édesanyád 50%-os részének tulajdoni joga. A másik lakás fele-fele arányban lesz édesapáddal a tulajdonotok és az 1 milliót is feleznetek kell.

De itt még mindig bejöhet olyan, hogy bár a lakás a nevén volt édesanyádnak, attól még nem a saját különvagyona volt. Pl. nálunk a kocsink az én nevemen van, mert a régi kocsi volt a férjem nevén, azt a gyereknek adtuk. Így volt egyszerűbb megvenni és utána a biztosítást intézni, mert én használom a kocsit általában. Ettől a kocsi fele még a férjem tulajdona, hiszen azt a házasságunk alatt a közös vagyonunkból vettük. Nem számít, hogy kinek a nevén van. Ha meghalnék akkor a fele a férjem tulajdona maradna és a másik 50%-os része oszlana egyenlő arányban 4 felé a férjem és a 3 gyerek között, mint örökség.

A lakásnál azt kell megnézni, hogy mikor vették és miből. Lehet, hogy édesanyád örökölte vagy kapta ajándékba a szüleitől rá a pénzt, stb. vagy már eleve amikor összeházasodtak akkor volt egy saját lakása. Ilyen esetben különvagyon és tényleg az egész örökség lett. Ha azonban a házasság alatt vették a közös pénzükből akkor lehet, hogy csak az egyszerűség kedvéért volt egyedül az ő nevén, de felesben a tulajdona édesapádnak is. Mintha válás lenne, pont úgy érdemes megvizsgálni a dolgokat, hogy olyan esetben hogy lenne megosztva a vagyon.

szept. 16. 00:36
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

#4-hez a hivatalos szöveg, hoyg lásd igazat írtam:

"c.) a házastárs törvényes öröklése

...

– leszármazók melletti örökösként: holtig tartó haszonélvezeti jogot örököl az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó felszerelési és berendezési tárgyakon, a hagyaték többi részéből pedig egy gyermekrész illeti."

Vagyis ha tisztázódik mi a hagyaték, akkor abból ahogy írtam a házuk felét te öröklöd, a másik fele apádé és vele a haszonélvezeti jog, minden mást pedig feleznek közöttetek.

[link]

szept. 16. 00:41
 6/10 anonim ***** válasza:
#4 Ugyanezt írtam le csak rövidebben:)
szept. 16. 07:13
 7/10 anonim ***** válasza:
#6 Nem, nem ezt írtad le. Nem örökli 100%-ban a házat, hiszen a fele az az apjáé marad.
szept. 16. 08:38
 8/10 anonim ***** válasza:
30%
#7 Teljesen lényegtelen, mert haszonélvezeti joga lesz haláláig a másik házat meg viszi, mert az nem az apja nevén van. Azért 1/2 és 1/2 rész, mert házastársak voltak, de a gyermek örököl, de az apa még ott fog élni haláláig valószínűsíthető. Utána így is úgy is a gyermeké lesz (ha még él). Ugyanez van leírva, csak érthetőbbben és rövidebben. Felesleges hápognod.
szept. 16. 09:59
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Akkor kétéféle verzió van: De akkor az édesanyám 100%-ban tulajdonában lévő lakást akkor 100%-ban vagy 50%-ban öröklöm mint fia?
szept. 18. 08:31
 10/10 anonim ***** válasza:

#9 Szerintem elég részletesen leírtam a #4-ben.

"Minden mást anyád után egyenlően megosztva örököltök édesapáddal. A házastárs pontosan úgy 1 gyerekrészt örököl mindenből a közösen lakott ingatlanon kívül, mint a gyerekek.

Vagyis apádé lesz a házuk fele (az most is az övé) és a haszonélvezeti joga, tied az édesanyád 50%-os részének tulajdoni joga. A másik lakás fele-fele arányban lesz édesapáddal a tulajdonotok és az 1 milliót is feleznetek kell."

A fele-fele arány azt jelenti, hogy 50%-ban te öröklöd, 50%-ban édesapád.

szept. 18. 12:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!