Édesanyám halála után pontosan mit öröklök?
Testvérem nincs, végrendelet nincs. Édesanyámnak nincs élő testvére. Csak édesapám örökölhet rajtam kívül.
Édesanyám és édesapám nevén van az ő házuk 50-50%-ban, édesanyámnak van 1 millió forintja és a nevén van egy lakás 100%-ban.
Hagyatéki még nem volt.
Mennyit öröklök ezekből én és mennyit édesapám?
A törvényekkel, jogi rendelkezésekkel nem vagyok tisztában ezért kérek szépen segítséget hozzáértőtől. Köszönöm!
#3 Rossz válaszokat kaptál.
A közösen lakott ingatlanban az édesanyádé volt az 50%, ezt te öröklöd teljesen - így apádé lesz a fele, tied a másik fele. Apád 50%-os részét nem örökölheted, hiszen az nem része a hagyatéknak. Arra a házra azonban apád haszonélvezetet kap és minden ingóságával együtt tovább használhatja amíg él. Te csak a tulajdonosa leszek a felének, de még csak benne se lakhatsz ha apád nem egyezik bele.
Minden mást anyád után egyenlően megosztva örököltök édesapáddal. A házastárs pontosan úgy 1 gyerekrészt örököl mindenből a közösen lakott ingatlanon kívül, mint a gyerekek.
Vagyis apádé lesz a házuk fele (az most is az övé) és a haszonélvezeti joga, tied az édesanyád 50%-os részének tulajdoni joga. A másik lakás fele-fele arányban lesz édesapáddal a tulajdonotok és az 1 milliót is feleznetek kell.
De itt még mindig bejöhet olyan, hogy bár a lakás a nevén volt édesanyádnak, attól még nem a saját különvagyona volt. Pl. nálunk a kocsink az én nevemen van, mert a régi kocsi volt a férjem nevén, azt a gyereknek adtuk. Így volt egyszerűbb megvenni és utána a biztosítást intézni, mert én használom a kocsit általában. Ettől a kocsi fele még a férjem tulajdona, hiszen azt a házasságunk alatt a közös vagyonunkból vettük. Nem számít, hogy kinek a nevén van. Ha meghalnék akkor a fele a férjem tulajdona maradna és a másik 50%-os része oszlana egyenlő arányban 4 felé a férjem és a 3 gyerek között, mint örökség.
A lakásnál azt kell megnézni, hogy mikor vették és miből. Lehet, hogy édesanyád örökölte vagy kapta ajándékba a szüleitől rá a pénzt, stb. vagy már eleve amikor összeházasodtak akkor volt egy saját lakása. Ilyen esetben különvagyon és tényleg az egész örökség lett. Ha azonban a házasság alatt vették a közös pénzükből akkor lehet, hogy csak az egyszerűség kedvéért volt egyedül az ő nevén, de felesben a tulajdona édesapádnak is. Mintha válás lenne, pont úgy érdemes megvizsgálni a dolgokat, hogy olyan esetben hogy lenne megosztva a vagyon.
#4-hez a hivatalos szöveg, hoyg lásd igazat írtam:
"c.) a házastárs törvényes öröklése
...
– leszármazók melletti örökösként: holtig tartó haszonélvezeti jogot örököl az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó felszerelési és berendezési tárgyakon, a hagyaték többi részéből pedig egy gyermekrész illeti."
Vagyis ha tisztázódik mi a hagyaték, akkor abból ahogy írtam a házuk felét te öröklöd, a másik fele apádé és vele a haszonélvezeti jog, minden mást pedig feleznek közöttetek.
#9 Szerintem elég részletesen leírtam a #4-ben.
"Minden mást anyád után egyenlően megosztva örököltök édesapáddal. A házastárs pontosan úgy 1 gyerekrészt örököl mindenből a közösen lakott ingatlanon kívül, mint a gyerekek.
Vagyis apádé lesz a házuk fele (az most is az övé) és a haszonélvezeti joga, tied az édesanyád 50%-os részének tulajdoni joga. A másik lakás fele-fele arányban lesz édesapáddal a tulajdonotok és az 1 milliót is feleznetek kell."
A fele-fele arány azt jelenti, hogy 50%-ban te öröklöd, 50%-ban édesapád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!