Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Édesanyám nyugdíj előtt hunyt...

Édesanyám nyugdíj előtt hunyt el. Az özvegyi nyugdíj igényléshez milyen iratok kellenek pontosan?

Figyelt kérdés
Ma letöltöttem a megfelelő nyomtatványt, és van egy M02-es jelzésű pótlap, ami szerint a munkaviszonyt lehet igazolni. Az nem egyértelmű, hogy az eddigi összes munkahelyét fel kellene tüntetni?! Ha valaki volt már ilyen helyzetben, az kérem írjon nekem erről tájékoztatást! Köszönöm.
2013. dec. 19. 19:15
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Először is részvétem.

Másodszor: Kinek a nevére akarod igényelni az özvegyi nyugdíjat? Mert te mint gyermek nem kaphatod meg, neked nem jár.

"Kinek a részére állapítható meg az özvegyi nyugdíj?

Özvegyi nyugdíjat a házastárs, a bejegyzett élettárs, az elvált házastárs és az élettárs kaphat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén."

itt a teljes infó

[link]

2013. dec. 19. 19:22
 2/9 A kérdező kommentje:

Természetesen nem én igénylem, hiszen a lánya vagyok. A Férje fogja beadni az igénylőlapot. (Nevelőapám)

Igen, olvastam az oldalt, de akkor sem tiszta, hogy ha nyugdíj előtt történt az elhalálozás, akkor mi a teendő, milyen papírokat kell kitölteni ahhoz, hogy a nevelőapám kapjon özvegyi nyugdíjat...

2013. dec. 19. 19:27
 3/9 anonim ***** válasza:

őszinte részvétem :(

[link]

Ezen az oldalon megtalálod a nyomtatványt, kitöltheted a gépen, kinyomtatod, és postázod. VAgy kinyomtatod üresen és kézzel tölti ki Édesapád.

A lakóhelyetek szerint illetékes Nyugdíjbiztosítóhoz kel beküldeni, ha még nem volt nyugdíjas az anyukád.

Sajnálom :(

2013. dec. 19. 19:50
 4/9 anonim ***** válasza:
Mivel az anyukád még nem volt nyugdíjas, és meg kell neki állapítani a nyugdíjat-hogy lehessen belőle özvegyit számolni, az összes munkahelyét fel kell sorolni.
2013. dec. 19. 20:58
 5/9 anonim ***** válasza:
Nem árt csatolni az eredeti halotti és házassági akvit, vagy hitelesítettet (hivatalos szerv által hitelesítettet, ha egy cég nyom rá egy pecsétet, az nem jó), mert ha nincs, bekérik ugyan hivatalból, de az idő.
2013. dec. 19. 21:01
 6/9 A kérdező kommentje:

Igen a nyomtatványokat holnap kinyomtatjuk, az meglesz. Tehát akkor fel kell sorolni az összes munkahelyét mettől-meddig dolgozott? De azt én sajnos nem fogom tudni, akkor gondolom a hivatal ennek utána fog járni. (?) Hű....ez szép huza-vona lesz akkor, mire vége lesz a hagyatékinak. :S

Amúgy már Édesapám sem él, Ő 2007-ben halt meg. Nem Ő nevelt fel, nem tartottuk a kapcsolatot.(...)

Azért köszönöm az infót!

2013. dec. 19. 21:08
 7/9 A kérdező kommentje:

Az eredeti halotti és születési akvi kivonat kell, ez már megvan.

Köszönöm a részvéteket! :((( Édesanyám 8-án halt meg a kezeim között, otthon. :'( Borzasztóan hiányzik!!!! :((((((

2013. dec. 19. 21:10
 8/9 anonim ***** válasza:

Ha házasként igényel a nevelőapukád, kell ház akvi is!

Ha sok munkahelye volt, eltarthat egy ideig valóban.

Részvétem!

2013. dec. 19. 21:30
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm. :(

Igen, a házassági akvi is megvan... Még csak most jön a java. Elő kell keresnem egy csomó papírt, ami kell az özvegyi ny. megállapításához... Szép mondhatom....:(((((((((

2013. dec. 20. 14:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!