Mi célból titkosítanak egy ügyet, bűnügyet?
Én eddig azt hittem, hogy azért, hogy mi csak akkor tudjuk meg a részleteket, amikor már úgyis mindegy. Mivel a titkosítással azt a tényt ismerik el, hogy az ügynek súlyos, felkavaró, sőt talán tudományosan nem magyarázható elemei vannak.
Csakhogy ez a gondolatom nem állja meg a helyét két nemrég feloldott titkosított üggyel: ezek a Kennedy gyilkosság és a Dyatlov-rejtély. Az előbbit, mielőtt a betervezett dátum szerint nyilvánosságra hozták volna, inkább újból meghosszabbították. Az utóbbit meg annyival intézték el, hogy lavinaomlás történt.
Az a kérdésem, hogy mi értelme van a titkosításnak.
A Kennedy ügyet miért "csak" 60 évre titkosították, ha annyira irtóznak a feloldásától? Akkoriban nem látták előre, hogy egy ilyen kockázattal a saját rendszerük (demokrácia) ellen mennek? Mert sokak szerint ezzel most az állampolgárok jogait vették semmibe.
Ha a Dyatlov-ügy kapcsán 1959-ben is a lavina magyarázathoz ragaszkodtak, és most is ugyanaz maradt a hivatalos álláspont, akkor mi volt titkosítva? Értem, hogy szintén semmibe veszik az emberek jogait, de itt most nem is lehet tudni, hogy mi miatt (pl. katonai kísérlet) volt ez a felhajtás. Itt sem gondolnak bele, hogy emiatt mindig lesznek olyan csoportok, akik tovább fognak nyomozni a Dyatlov ügyön, és talán megtalálják a titkosítás valódi okát?
2# Igen, Orbán Viktor hasából jött egy olyan sugárzás ami megölte a fiatalokat. A párolgó disznózsír megégette a belső szerveiket miközben az éjszaka közepén menekülni próbáltak.
Kennedyt pedig orbán viktor feszülő nadrágjának az elrepülő gombja találta el. A koca hasa akkorára nőtt hogy simán megölte kennedyt az utca másik feléről.
Kicsit sok X-Aktát néztél.
Titkosítani pusztán azért szokás, mert védeni szeretnék az érintett személyek, intézmények jóhírnevét és munkásságát, valamint minél távolabb tartani a részleteket az ellenséges kémektől. A hidegháború idején nyilván az utóbbi volt a fő szempont.
Konteós aggyal lehet, hogy fura, de biztonsági szolgálatosként meg a legtermészetesebb dolog, hogy nem hozom nyilvánosságra, hogy lehet merényletet elkövetni egy amerikai elnök ellen. Ott lesz a jelentésben hogy kik voltak felelősek a védelemért, mit hibáztak és ki lehet belőle következtetni, hogy a jövőben mi fog változni. Ez egy kémnek ínyenc csemege, tálcán nyújtott kézikönyv a további merényletkísérletekhez.
#6 Én nem vagyok különösebben konteós, és a Kennedy-gyilkosság kapcsán szerintem igazad van.
De ezt ez elvet hogy alkalmazod a Gyatlov-ügyre? Ott kit/mit akartak védeni a titkosítással? Ha bebizonyosodott már akkor, hogy sima baleset, természeti katasztrófa történt, akkor minek kellett titkosítani? Kit kellett ezzel védeni?
Ha mégis valami katonai kísérlet volt a dolog mögött, akkor a titkosítás már érthetőbb, ahogy fent írtad. Na de akkor meg minek "oldották fel" a titkosítást, kitalálva egy kamu lavinát?
#6 Köszönöm szépen, hogy ilyen részletesen elmagyaráztad, eddig a te válaszod a leghasznosabb!
Ahogy a #7 válaszoló, én is egyetértek veled a Kennedy-gyilkosság kapcsán. A Dyatlov-rejtélyre is van esetleg ötleted, hogy kit/mit titkosítottak benne? Még az jutott eszembe (nem saját gondolatom), hogy ha valóban valamilyen súlyos dolog történt a Dyatlov-hágóban, akkor az orosz kormánynak egyszerűbb lett volna megszabadulni a holttestektől, majd simán eltűnteknek nyilvánítani őket. Ezzel egyetértesz? Minek választhatták mégis a titkosítást?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!