1963 ban épült nagyapám egy házat. Most derült ki, hogy az utcafronti csatlakozása más hrsz-on van, más nevén. Anno akik kiadták az engedélyt nem vizsgálták a tulajdoni helyzetet? Egyáltalán kell(ett)-e nekik vizsgálni?
Az utcafronti hrsz-k 1961-es bejegyzések, szolgalmi jog sincs.
Nagyapám testvéreié. 2 testvér,2 külön hrsz.
Csak nagyapónak nincs utcafronti csatlakozása, többieknek van!
Én elbirtoklásra gondoltam. Küldetek nekik ügyvéddel egy levelet hogy ismerjék el az elbirtoklást (kb.60év) és úgy bejegyzik a tulajdonjogot elbirtoklás jogcímen.
Ha nem mennek bele akkor beperelem őket, az csak költség lesz nekik! Ők tudják mit akarnak, tőlem pénzt nem látnak az biztos!
Az első válaszban jó eséllyel helyes dolgok vannak írva, csak az nem biztos, hogy tényleg a fennálló helyzetre vonatkoznak. Mivel nem valami értelmesen vannak leírva a dolgok.
Először is, mutass egy rajzot, amin látszódik, hogy melyik telek hol van. Beszámozod őket, aztán leírod, hogy melyik teleknek ki a tulajdonosa, és azon a telken van-e épület, vagy egyáltalán, hány épületről van szó, mert még arra se mernék megesküdni a leírásod alapján. Valamint, ha csak egy épület van a három telken, akkor a testvérek mit szólnak a helyzethez jelenleg. Lehet, hogy odaajándékoznák a telkeket, és az olcsóbb eljárás lenne, mint bármi más.
3 Két utcafronti rész,egyiken sincs épület hiszen az egyik 37 a másik 40nm. Utcafronti kerítés van rajta meg a kisebbiken gázóra,virágok, (előkert). Ez a bejárati rész kb.12m széles a teljes telek, így a két hrsz 6-6m széles kb.
Magyarul ketté van osztva a telek eleje.
Két külön hrsz az eleje. Ikyent én se láttam elhiheted. Összesen 8 hrsz-van, hogy cifrább legyen. Ebból 3 az enyém, és egyik se az eleje.
Plusz az egyik tulaja elhunyt most lesz hagyaték. A másik felének tulaja (gondnokság alatt). Nem vicc!
Egész életemben ilyen, ehhez hasonló extramód cifra ügyeim, bajaim vannak. Örökség volt, nem így vettem. Eredetileg nagyapám +5 testvéréé volt.Ő se tudta, hogy nem az övé. Pedig precíz,felelősségteljes de peches ember volt, minden iratot elrakott egy dobozban, a borítékokra egyenként ráírta mi micsoda. Térképet valószínűleg nem látott...
Külön helyrajzi számon 37 és 40 m2-es telkek?? Ne haragudj, de az annyira hihetetlen. Mint egy szoba. 300 m2 még hihető lenne, de már az se nagyon... Milyen céllal alakítottak volna ki ilyen apró telkeket, amire legfeljebb egy kutyaólat lehetett volna tenni?
Mindegy, ilyen ingatlanos dolgokhoz mindenképpen ügyvéd kell, ő meg utánanéz, hogy mi az, amit megoldható. Valószínűleg menni fog az elbirtoklás, de nem egyszerűen. A halott tulajdonos ellen ugye nem lehet pert indítani, a gondnokság alatt lévő meg nem nagyon intézkedhet önállóan... Lehet, érdemes lenne az első rész leendő örökösével beszélni, hogy neked ajándékozná a telket. (Ha olyan kapcsolatban vagytok.)
7 Pont nem vagyunk konkrétan semmilyen kapcsolatban. Beadtam felülvizsgálati kérelmet 2 ügyben a földhivatalban, az egyik a vázrajz kérése ami a 60-as években történt. A többi hrsz-ek is jóval kisebbek 300nm-nél.De ezek az utcafronti részek a legkisebbek.
A ház ugyebár, hogy cifrább legyen "L" alakú, ez is 2 hrsz,a 3.ami az enyém az pont a másik oldalon van, miért lenne pont ezen? Pont a másikon.Még cikkcakk is van a térképen egyes hrsz-ek formáját illetően, a ház alakja miatt. Azt nem merték levágni. Vagy ami valószínűbb: eredeteg 6 testvér 6 parcella függelegesen utcafronttól a végéig. A ház építésekor kivágták az L alakot, ez az enyém. Helyette elvették az elejét, nem a végét természetesen. Akinek háza van pont annak 1cm bejárata sincs. Mindenki másnak van. Gondolom már nem is él aki intézte.
Plusz találtam egy régi megsárgult vázrajzot (amin még csak a ház első része van, a másik egy évtizeddel később épült). Na, ezen van a 6 parcella. Meg az összes hrsz (régi hrsz 3 jegyű). Az összes hrsz mellé odaírva hogy a tulajdonos ua. Pont így. Csak az építtető neve nincs sehol a papíron, de más papíron bizonyítani tudom, hogy nagyapó az építtető.Tulajdoni lap szerint nem így van. Csak 3 hrsz a miénk. Többin se szolgalmi jog se semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!