Lehet kártéritési pert inditani feljelentés mellett? bővebben lent
160 e ft értékben loptak tőlem és több más embertől,lehet a sima feljelentés mellé kártéritési pert is inditani vagy hogy működik ez? Ha igen tudtok ajánlani jó ügyvédet?
Aki lopott azt megtaláltam és már rendőrségen van de azt mondták hogy évek ameddig lesz belőle pénz is.

Büntetőeljárás keretében is érvényesíthetsz polgári jogi igényt. Ez pont azért van, hogy ne kelljen megvárnod, míg lezárul a büntetőeljárás, és még utána indítani egy hosszadalmas pert, hanem ha az illető büntetőjogi felelősségét megállapítják, valószínűleg neked is megítélik a pénzt már ott, a büntetőítélet keretében. De jelezned kell, hogy "polgári jogi igényt" kívánsz érvényesíteni, ezt amúgy a kihallgatásodkor valószínűleg meg is kérdezi a nyomozó. Tehát ha megkérdezi, akkor tudjad, hogy erre gondol. Csak azért mondom, mert láttam olyan ügyet, ahol rengeteg anyagi kárt szenvedett sértett volt, és a legtöbben azt mondták, nem kívánnak polgári jogi igényt érvényesíteni, vélhetően tévedésből azt hitték, hogy ez per indítását jelenti. Nem jelenti azt, sőt ennek illetéke sincs, szóval nem vesztesz, ha megpróbálod. Egyébként van határideje, az elsőfokú bíróságnál legkésőbb azon az eljárási cselekményen terjesztheti elő a sértett, amelyen először jelen lehetett. Részletes szabályok a 2017. évi xc. törvény 55-56. §, és 556. §-ban találhatók.
Abban igazuk van, hogy évekbe telhet, míg pénz lesz belőle, de hát ilyen a büntetőeljárás. Nem is tudom hogy lehet-e indítani polgári pert, míg a büntetőeljárás folyamatban van, hisz ha a perben a bíróság tudomására jut, hogy büntetőügy is folyik, akkor vélhetően felfüggeszti a saját eljárását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!