Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Válási utáni vagyonmegosztás...

Válási utáni vagyonmegosztás és tartásdíj?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Sajnos válni fogunk a feleségemmel. Van egy házunk hitellel(CSOK-os),3 gyermekünk. Az tisztán látszik hogy ezt nem akarjuk így folytatni, de Hálistennek nem tartunk háborúskodásnál, tehát megbeszélhető a vagyonmegosztás dolog. Ami viszont számomra nem tetszik az az hogy ő a 2/3-1/3 tulajdonrész okán (2/3 az enyém,1/3 az övé)arra próbál alapozni hogy 50%-ot akar a ház árából az eladás után. A házat a szüleim által biztosított önerőből és a korábbi lakásunk árából (amelyben szintén 2/3-1/3 volt a tulajdoni arány)plusz hitelből fedeztük. Az ő családja egyik ingatlan árába se adott egy forintot se,ergo ő sem,a háztörlesztőt én fizetem a hitel indulása óta… és ennek tudatában azzal próbál érvelni hogy ő rengeteg munkát(háztartásvezetés,megvásárolt étel,stb.)tett bele a házba és ezért jár neki több… Ez az igény jogilag mennyire lehet megalapozott illetve mennyire álhatja meg a helyét adott esetben egy válóperes tárgyaláson? Továbbá a tartásdíjjal kapcsolatban: az én fizetésem nem teszi lehetővé hogy havi több 100 000 Ft-ot- fizessek úgyhogy arra gondoltam hogy ha eladjuk a házat akkor annak az árából kap egy egyszeri, tisztességes,nagy összeget és utána kijelentjük jogi képviselők előtt hogy nincs követelése velem szemben.

Még annyi kiegészítés: van munkája, de két munkahelyen sem keres annyit mint én, és maximum az anyjáékhoz tudna visszaköltözni a három gyerekkel ahol viszont nincs elég hely, és a környezet sem megfelelő három gyermek felnevelésére. Albérletet nem tudna fizetni, hitelt egyedül nem

tudna fölvenni.

Elnézést hogy hosszúra nyúlt, előre is köszönöm az értelmes válaszokat, illetve a tanácsokat hogyha valaki már volt hasonló helyzetben!

2024. máj. 17. 06:01
 1/9 anonim ***** válasza:
85%
Az étel nem a házba tett munka, ragaszkodj a tulajdoni arányokhoz. Az egyösszegű gyerektarás jó ötlet. De ügyvédet ajánlok mindenképp.
2024. máj. 17. 06:51
 2/9 anonim ***** válasza:
29%
Ne valjatok mig a fideszcsok tart.
2024. máj. 17. 06:55
 3/9 A kérdező kommentje:

Valószínű hogy papíron házasok maradunk,2 év van hátra a CSOK-os hitelből. Tegnap este leszögeztem neki hogy tartásdíjat nem fogok fizetni,egyösszegű és egyszeri juttatást fog kapni,és hogy azután a betett összegek után amit a családom és én ,,hoztunk”, és az azokból származó javakból egy forintot nem fog kapni az egyszeri juttatáson kívül,minden a gyerekeké lesz. Ugyanígy én sem tartok igényt semmire amire majd ő számíthat a családjától,és az ő általa szerzett javakból sem. Elfogadta ezeket a feltételeket,de mihamarabb törvényesíteni fogjuk.

Köszi az eddigi válaszokat,szívesen fogadom a továbbiakat is!

2024. máj. 17. 08:48
 4/9 anonim ***** válasza:
36%

"Ez az igény jogilag mennyire lehet megalapozott illetve mennyire álhatja meg a helyét adott esetben egy válóperes tárgyaláson?"

teljesen. a házasság vagyonközösséget jelenet, nincs olyan, hogy én fizettem, te fizetted, csak abban az esetben, ha valamelyikőtök valamilyen saját jogon járó vagyonhoz jut pl. örököl.

szerintem:

fel kell értékelni a házat.

ebből le kell vonna a hitel hátralévő részét, ha még van.

a maradékon osztoztok.

az osztozás úgy történik, hogy veszitek a régi lakás árát és leosztjátok egymás között. te még megkapod amit a szüleid adtak, a befizetett törlesztőket meg fele-fele arányban veszitek figyelembe. ebből kiszámoljátok a valós tulajdoni arányt és e szerint osztjátok el a ház árát.

nem lesz 50-50%, de nem is lesz 1/3-2/3. kompromisszum és szerintem korrekt.

a gyerektartás szokásos összege a fizetésed 15-25% gyerekenként. (és amíg 18 év alattiak a bíróságot nem szokta érdekelni, hogy éhen halsz-e vagy sem) nem hiszem, hogy marad annyi vagyon a házból, hogy ezt legalább 18 éves korukig fedezze 3 gyereknél. de megpróbálhatod.

2024. máj. 17. 09:26
 5/9 anonim ***** válasza:
A lényeg az, hogy nem te döntöd el mennyit fizetsz, hanem a bíróság. Ezért fontos a jó ügyvéd ilyen esetben. Ezen kívül nagyon fontos, hogy a válás, a gyermekelhelyezés és a vagyonmegosztás különböző folyamatok, amit külön is lehet intézni.
2024. máj. 17. 09:40
 6/9 anonim ***** válasza:

#4: Az előző ingatlan viszont különvagyon, meg amit a rokonság dobott bele, az is. Szerintem is korrekt a 2/3-1/3.

OP: Ügyvédet én is ajánlom. A CSOK nem tudom mennyiben befolyásolja (lehet, hogy kizárja), de a vagyonközösséget elvileg fel lehet bontani a házasság nélkül is. Szóval tudjátok hivatalosan is rendezni, úgy, hogy házasok maradtok.

2024. máj. 17. 16:30
 7/9 anonim ***** válasza:

Ha nem tudtok megegyezni akkor majd a birosag dont. Ugyanakkor teljesen jogos az az igenye hogy fele fele legyen. Az egy dolog hogy ez az igenye es megint mas hogy mi a realitas. Mivel minden reszletet nem ismerunk igy nem lehet kijelenteni hogy a birosag megitelne e neki a fele felet vagy sem.

Azonban ha a 3gyereket o neveli akkor az nagyon nagy sok penzedbe fajna ha elore kifozetned ha mondjuk 8eves a legidosebb, akkor is legalabb 10evig fizethetnel 3gyerek utan legalabb 100kt, evi 1,2millat. Az 10ev alatt 12, plusz a fiatalabbak tovabbi gyerektartasa plusz inflacio. Alsohangon legalabb 20milliorol beszelunk. Es meg ennel is tobb ha legidosebb mondjuk csak 4eves. Kalkulaltal ezzel az egyszeri osszeggel? Marmint legalabb ennyivel?

2024. máj. 17. 16:36
 8/9 anonim ***** válasza:
Itt nem a bíróság ülésezik és senki nem számolgathat felelősséggel.
2024. máj. 17. 16:42
 9/9 A kérdező kommentje:
Az egyszeri összeget azért tartom korrektnek mert neki is van azért fizetése… de itt még nem tartunk.
2024. máj. 17. 16:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!