Külföldre mennék kisfiammal,de közös a felügyeleti jog. Hogyan tudnánk elmenni,ha az apa nem engedi? Többi lent.
2 éves kisfiamat egyedül nevelem.
Közös a felügyeleti jog,de mindigis én neveltem és én is szeretném.
Nagyon nehéz anyagikörülmények között élünk, mert vállalkozó vagyok és kevés pénzt kapok Gyed alatt. Bölcsődébe beirattam,féléve “járna”, ha nem lenne hetekig itthon betegség miatt. Apuka csak diktál dirigál,gyerektartást ad,de a felügyeletben aboszút nem partner,hogy dolgozni tudjak..
Nevelni nem szeretné,de ha kérem,hogy vigyázzon rá mindig bírósággal fenyeget,elvenné mert,hogy én dobom le nem akarom nevelni címszóval..
A felügyeletet nem adja nekem kizárólagosan állandóan csak ellenkezik.
Most már ott tartok,hogy egy kg kenyér is peoblémát okoz,a gyógyszerről ne is beszéljünk.. nekem senkim nincsen egyáltalán..
Jött egy munkalehetőség a szakmámmal kapcsolatosan,de ehez 3 napra elkellene utaznom Ausztriába. Gyermekemet vihetném magammal,ott lenne segítségem. Apukát kérdeztem vigyázna e rá a pár nap alatt, a válasz nem volt. Adjam oda majd ő felneveli.. szörnyű egy csávó.
Voltam gyámügyön,azt mondták az aláírása vagy bírósági határozat nélkül nem vihetem el. Egyértelmű,de kérdésem a következő! Arra gondoltam “becsapom”,eltiltani,elszakítani tőle nem szeretném,de ha aláiratnék vele egy olyan kacifántos papírt amit nem ért,de benne van,hogy elviheten minden héten külföldre és haza is hozom? Nem tudok mást kutalálni amíg nincs határozat.. és,ha nem írja alá? A bíróságot sürgethetem? Vagy kérhetek ptt olyan papírt amivel engedélyezik? Sürgős lenne elmennem,mert ha megfogom ezt a lehetőséget talán jobbra fordul az életünk és nem csak a kéregetésről szólna,csak nézzük ahogy esznek isznak az emberek. Én szép életet éltem, ezt kívánom a gyermekemnek is. Apukának,ha elmondanám külföldre mennék,bosszúskodna,gonoszkodna..
eddig nem volt szükség bírósági intézkedésre,szépen elviszegette amikor legalább volt kedve..
minden tippet,ötletet, tapasztalatot elfogadok!! Köszönöm ,ha végig olvastad.
Minden további nélkül megteheted most is. Az EU Igazságügyi Portál Magyarországra vonatkozó jogi álláspontja:
"1) Általában a szülő a gyermekét nem huzamos időre, illetve nem letelepedés céljából a másik szülő hozzájárulása nélkül külföldre viheti. Ennek esetei az alábbiak lehetnek:
- a szülők közösen gyakorolják a szülői felügyeleti jogot;
- a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján a szülők egyike gyakorolja a szülői felügyeleti jogot, de a másik szülő felügyeleti jogát a bíróság nem korlátozta vagy nem vonta meg;
- a szülő az őt megillető kapcsolattartási jog keretében a kapcsolattartásra meghatározott időtartam alatt viszi a gyermeket külföldre, kivéve, ha a bíróság vagy gyámhatóság ettől eltérő rendelkezése folytán a másik szülő hozzájárulása szükséges.
2 Milyen körülmények között szükséges a másik szülő hozzájárulása a gyermek külföldre viteléhez?
A) Amennyiben a szülő huzamos időre vagy letelepedés céljából viszi külföldre a gyermeket, szükséges a másik szülő hozzájárulása. ..."
#11. Na mármost "a külföldre viszem, mert ott dolgozom" az huzamosabb idő, majdhogynem letelepedés. Főleg, hogy minden héten járna ki dolgozni és vinné a gyereket (abba bele se menjünk, hogy oldaná meg kint a gyerek felügyeletét, hovatovább oviját. 3 nap mondjuk Ausztria 2 nap Magyarország az ovival/bölcsivel?).
Vagy kamu a kérdés, vagy ki akarja lopni a gyereket, csak finoman és lassan.
A lényeg kedves Kérdező, hogy most kiviheted simán.
Aztán persze hosszabb távon ezt rendezni kell, ahogy a fent linkelt oldalon írják:
"Amennyiben a másik szülő nem járul hozzá, hogy a gyermeket egy másik államba vigyék, bár erre szükség van, hogyan vihető a gyermek jogszerűen egy másik államba?
Ha a másik szülő nem adta hozzájárulását a gyermek külföldre távozásához, a szülő a gyámhivatal döntését kérheti e kérdésben. A gyámhivatalnak a gyermek külföldre vitelét engedélyező határozata ebben az esetben pótolja a másik szülő hozzájárulását.
A külföldi tartózkodási hely kijelölését kérő szülőnek a kérelméhez csatolni kell azokat az okiratokat, amelyekből megállapítható, hogy a gyermek nevelése, tartása, ellátása és tanulmányainak folytatása külföldön biztosítva van (így különösen a külföldi hatóság által kiállított környezettanulmányt, iskolalátogatási igazolást, a szülő jövedelemigazolását, befogadó nyilatkozatot). A környezettanulmány beszerzéséről a szülő kérelmére a gyámhivatal gondoskodik. Ha a szülő még nem kezdte meg külföldön a munkavégzést, a gyámhivatal a jövedelemigazolás helyett elfogadhatja a szülő nyilatkozatát a várható jövedelméről.
A vita elbírálása során a gyámhivatal mérlegeli, hogy a gyermeknek a különélő szülőjével való kapcsolattartását rendező bírósági vagy gyámhivatali határozat végrehajtása nemzetközi szerződés vagy viszonosság hiányában biztosítható-e."
Nem vihetem,oda van írva,ha lentebb görgetsz. Akkor vihetem csak ,ha nem huzamosabb időre viszem ki. Ezt írja:
Huzamos időnek minősülhet a tanulmányok folytatása, a munkavégzés vagy más hasonló célból történő külföldre távozás.
Ez nem a gyerekről szól neki, hanem rólad. Tetszik neki hogy hatalma van feletted, élezheti a nyelvét rajtad, bánthat, degradálhat és ahogy látja hogy neked rosszabb úgy lesz neki jobb.
A gyereke nem érdekli, őt csak arra használja hogy bántson.
Sose fogja neked megkönnyíteni a dolgod, mert nem akar boldognak, sikeresnek látni, még ha a gyereke is kárt lát az ő hozzá állásából.
A kérdésre válaszolva:
Legálisan nem viheted a gyermeket külföldre az engedélye nélkül. Ha jól tudom még azt is tisztáznod kell hogy hova viszed konkrétan, hány napra. Nem tudod kijátszani, ha mégis megpróbálod és elkapnak még a gyereket is elveszik tőled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!