Ki az örökös ha nőtlen, gyermektelen az illető?
Nagybátyám haldoklik (apunak a testvére, apukám már nem él). Van neki egy nővére. Nagybátyám egyedül élt, de felesége se gyermeke nem volt.
Ki fogja örökölni a dolgait? Csak az élő testvére? Vagy apukám után én és a tesóm is?
Végrendelet nincs.
Nem. Sem a szülei, rég nem élnek már. Vérszerinti egyetlen élő hozzátartozója a testvére.
Csak apu után vagyunk mi élők a testvéremmel.
A törvényes öröklési rend:
1. házastárs és/vagy gyerekek vagy szülők
2. egyik sincs, akkor a szülők egyenesági leszármazói, vagyis a testvérek; ha valamelyik testvér kiesik az öröklésből (mint pl. jelen esetben elhalálozás miatt), akkor a már elhunyt testvére gyermekei lépnek a helyébe.
Összefoglalva: itt a még élő testvér + az elhunyt testvér gyermekei lesznek a törvényes örökösök. Feltéve, hogy nincs öröklési vagy eltartási szerődés, illletve végrendeletben megjelölt egyéb örökös, akkor ti fogtok együtt örökölni a nagynénitekkel.
Szakmailag is írtam (hagyatéki ügyintéző vagyok), valamint személyes tapasztalatom is van (elhunyt testvér gyermekeként örököltem, másik testvér mellett).
Volt a faluba ilyen ügyünk.
50% növér
50% két testvér örökölt.
De ez még 2019-ben volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!