Ha valaki hamis érettségit hirdet, és elutalják neki a
pénzt, de nem történik semmi,vagyis csak egyszerűen
felszívódik, ő milyen bűnt követ el, és milyen
büntetés róható ki rá?
Az utaló lebuktathatja anélkül, hogy őt még több kár
érné?
11/16 A kérdező kommentje:
10/10 jól érzem, hogy te azért értessz valamit a joghoz?
Ha így van, azt tudod- e melyikőjük milyen büntetésre számíthatna, ha ez kiderülne?
Visszaesokent(velhetoen) a csalo bortont, vagy ha nagy vagyoni kart okozott. Buntetlen eloeletukent mondjuk egy sertettnel kis karral max felfuggesztettet. Tehat a korulmenyektol fugg.
A masik valami enyhe buntetest. Kozerdeku munkat pl.
2024. febr. 16. 11:31
A csalásért a kártól, minősítő körülményektől függően úgy 1-5 év szabadságvesztés jár.
Elvileg az előkészület miatt nem büntethető az, aki az előkészületet a hatóságnál a bűncselekmény elkövetésének megkezdése előtt feljelenti. De hogy aztán ebből a helyzetből mit hoz ki a rendőrség, az ügyész vagy a bíró, az csak rajtuk múlik.
Én személy szerint nemigen terelném jogi útra az ügyet, mert akár évekig is elhúzódhat és nagyobb lehet a költségvonzata mint a kártérítés, már ha egyáltalán összejön.
2024. febr. 16. 11:37
A barátnőd tesz feljelentést?
2024. ápr. 4. 00:17
15/16 A kérdező kommentje:
Nem hinném
Mert valahol ő is " bűnös"
Csak annyi különbséggel, hogy ő nem károsított meg senkit
De ez nem hinném, hogy a hatóságokat érdekelné büntetés szempontjából
16/16 anonim válasza:
Az eladót aki átverte a barátnődet azt csalásért, a Barátnődet meg közokirathamisítás előkészülete miatt lehet felelőségre vonni. Törvény úgy szól, hogy azok akik közokirat-hamisításra irányuló előkészületet követnek el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, valamint/és mellékbüntetésként 200.000-. forintig terjedő pénzbírsággal büntetendő.(Btk.342.§) Nem tudom mennyiért vette a Barátnőd a bizonyítványt, de ha nem haladta meg az 50.000.-forintot az átverése akkor a csaló kevesebbel megúszná mint a barátnőd, mivel 50.000.-forintig csak szabálysértési értékre elkövetett csalás miatt vonnák felelőségre az embert aki átverte. Összegezve: a barátnőd rosszabbul járna egy feljelentéssel. Sajnos az a baj, hogy a Rendőr akinél feljelenti nem fogja felhívni ezekre a figyelmét, hanem csak Tanúként-Sértettként fogja meghallgatni, és csak a későbbiekben, fogja meggyanúsítani és a tudomására hozni a Barátnődnek, hogy Ő is bűncselekményt-vétséget követett el. Viszont a Rendőrnek ez egy piros pont lesz a szolgálati lapján, mert egy füst alatt 2 ügyet is felgöngyölít. Sajnos én ezt tapasztalatból írom, mert Vendéglátóipari Diploma-Oklevelet akartam venni magamnak, átvertek, feljelentést tettem mert 120.000.-forinttal csaptak be. A csaló az kapott 50 nap elzárást kisebb értékre elkövetett kárt okozó csalásért, Én 7 hónap fogházbüntetést 2 évre felfüggesztve, és mellékbüntetésként 125.000.-Ft. pénzbírságot kaptam. Amennyiben a pénzbírságot nem tudtam volna kifizetni akkor azt le-is ültették volna velem. Viszont a legnagyobb problémám az hogy a jogerős ítélettől számítva 5 évig nem kapok erkölcsi bizonyítványt és így a vendéglátóipari Technikumi végzettségemmel még a Tescoban árúfeltöltőnek sem vesznek fel. Szerintem intézzétek privátba, összegyűjtve a haverokat, bár az meg Önbíráskodásnak és valószínűleg testi sértésnek minősül, ha nem okosan csináljátok.
szept. 14. 22:37
Kapcsolódó kérdések: