Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ki zárható az örökös az...

Ki zárható az örökös az örökölt ingatlanból?

Figyelt kérdés
Lakik egy haszon élvező rajtam kívül az ingatlanban és azzal fenyegetőzik hogy ki fog zárni az ingatlanból. Van ehhez joga bírósági döntés vagy más jogi papír megléte nélkül?

2024. jan. 29. 12:57
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
90%
Azért, hogy haszonélvezete van bejegyezve, ő dönti el, hogy ki lakhat ott, viszont a rezsi is az ő felelőssége. Nincs fizetve, vizet, gázt, villanyt kiköttethetsz, ha nem fizeti. Mint tulaj, az állagmegőrzés a te részed, például tetőcsere. A tulaj érdeke is, mert ha lemond, meghal a haszonélvező, már te rendelkezel. Neked sem jó, ha egy romhalmaz lesz akkorra.
2024. jan. 29. 14:02
 12/19 anonim ***** válasza:
60%
Kottesd ki s kozmuveket.
2024. jan. 29. 15:50
 13/19 Justinianus ***** válasza:

"Eredetileg az egész haszonélvezős dolog azt a célt szolgálná, hogy az idős szülőktől csalók ne tudják megvenni a házat"

A haszonélvezet megjelenése Kr. előtt III. századra tehető, ez idő tájt alakult ki az a szokás, hogy a végrendeletet tevők vagyonuknak csak puszta tulajdonjogát hagyták örökösükre, miközben az örökölt vagyon élethosszig való használata és minden jövedelme valaki mást, rendszerint egy közeli hozzátartozót illetett meg.

2024. jan. 29. 22:09
 14/19 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat
2024. jan. 29. 22:58
 15/19 A kérdező kommentje:
12 a közművek a közüzemi számlák nem az én nevemen vannnak
2024. jan. 29. 23:38
 16/19 A kérdező kommentje:
11 ez nagyon érdekes . Nem tudtam erről. Én fizetek minden számlát már vagy 15 éve. A házon lévő felújjításokat is én végzem saját magam és saját költségen,vakolás glettelés festés vagy egyéb más a ház körül fel merülő problémák. Úgy érzem ezek után nem jogos hogy ezzel akar sakkban tartani. Ha el megyek egy albérletbe nyilván nem fizetem tovább a számlákat és egyéb költségeket. De az a pénz amit eddig a lakásra tudtam fordítani nyilván el fogja vinni az albérlet.
2024. jan. 29. 23:45
 17/19 anonim ***** válasza:
67%

Sok hülyeség elhangott itt.

A haszonélvezeti és a tulajdonjog esetében a haszonélvezeti jog NEM erősebb, egyszerűen csak más.

A haszonélvező joga a birtoklás és az ingatlan hasznának élvezete. Ez lehet ottlakás, azaz használat, vagy haszonbérbe adás is.

Amíg ez a jog fennáll, addig a tulajdonos használati joga korlátozva van, de a rendelkezési joga nincs. Tehát, el is adhatja az ingatlant (a haszonélvező megkérdezése, beleegyezése nélkül is!), meg is terhelheti, stb.

Ha a haszonélvező bérbe kivánja adni az ingatlant, akkor azt elsőként a tulajdonosnak kell felajánlania. Ha az nem él a lehetőséggel, akkor van joga másnak bérbe adni.

A közműveket eszedbe ne jusson kikötni. Azzal bűncselekményt követnél el.

2024. jan. 31. 02:24
 18/19 A kérdező kommentje:
17 Értem. Nem akartam ki kötni a közműveket. De semmi értelme fizetni mindent ha a haszonélvező bármikor követelhet albérleti díjjat,vagy valakit be költöztethet.Gondolom nem rakhat csak úgy ki a házból.De ha nincs hely több embernek akkor hová költözik az új albérlő,ha én nem hagyom el az ingatlant és a haszonélvező sem? Nekem ez nagyon nem stimmel. A jognak erre mi lehet a meg oldás. Vagy ezt. A bíróság dönti el?
2024. jan. 31. 11:21
 19/19 anonim ***** válasza:

Ha a haszonelvezo nem enged teged ott lakni, akkor megteheti, vagy kerhet toled berleti dijat. Neked pedig kotelezo kikoltoznod, ha a haszonelvezo ugy dont, hogy nem lakhatsz ott, hiaba vagy tulajdonos.

Ha nem laksz ott, akkor persze a kozuzemi szamlakat nem kell neked fizetni.

Ertekesitheted is az ingatlant, de csak nyomott aron, hiszen csak haszonelvezettel egyutt tudod eladni.

2024. jan. 31. 11:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!