Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi van, ha rosszakat írok...

Mi van, ha rosszakat írok valakiről neten?

Figyelt kérdés
Van egy magyar insta "sztár" és youtuber, kb 100e feliratkozóval, aki nekem abszolút antipatikus.. Ő is meg a pasija is. Redditen a Hunfluencersben többször írtam rá csúnyát, és múltkor facebookon is egy csoportban, ott én hülye névvel, ugyanazt amit Redditen is, kikövetkeztette ki vagyok, és le screenshotolta a kb 20 kommentem Redditről is. Facebookról meg névvel együtt. Egyszer azt írtam facen róla, hogy láttam Pesten egy szórakozóhelyen, ahogy csalja a pasiját (nem igaz) ezt is lescreenshotolta, és írt nekem privát üzenetet, hogy hagyjam abba. Utólag meggondolva tényleg nem volt szép dolog kamuzni is róla, hibáztam, bevallom. Lehet ebből valami bajom? Feljelenthet ezért?
2024. jan. 21. 19:15
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
74%

Igen, akár komoly jogi következményei is lehetnek.

De a legnagyobb probléma, hogy a személyiséged ennyire torzul. Még most is az a gond, hogy mi bajod lehet, nem az, hogy hogyan álljál le ezzel a szánalmas viselkedéssel.

2024. jan. 21. 19:47
 12/20 A kérdező kommentje:

Szüleim már nem élnek, egyik sem, sajnos, nem gyerek vagyok, 36 éves.

Írtam neki hogy 2022 decemberi történet, azóta én nem írtam róla semmit, se Redditen se Facen és már nem foglalkozok vele, butaság volt tőlem akkor is. Erre nem válaszolt semmit, csak olvasta.

2024. jan. 21. 19:48
 13/20 A kérdező kommentje:
#11 nem fogom magam ismételni, írtam hogy régebben volt, 1+ éve, akkoriban haltak meg a szüleim, ki se mozdultam sehova, rákattantam a Redditre, aztán összeszedtem és nem is érdekelt többet, le is töröltem magam, az hogy h*lyr libának tartom most se változott, hazudni nem volt szép nyilván..
2024. jan. 21. 19:51
 14/20 anonim ***** válasza:
66%

12

Őszintén sajnálom, hogy nincsenek szüleid. Nem bunkózni akarok, de ez itt most nem releváns információ. Miért írtad le? Ez nem változtat semmin. Én amúgy azt hittem kamasz vagy. Ők még annyira nem tudják helyén kezelni a helyzeteket, érzelmeket, de így 30 felett...

2024. jan. 21. 19:52
 15/20 A kérdező kommentje:
Azért írtam mert valaki írta hogy a szüleim fizethetik a kártérítést.
2024. jan. 21. 19:53
 16/20 anonim ***** válasza:
50%

Kártérítést fizetni? Minek, miért? Fenyegetted őt, esetleg azt hazudtad róla, hogy száz milliókat lopott el?

A "láttam Pesten egy szórakozóhelyen, ahogy csalja a pasiját"-ra meg simán mondhatod utólag, hogy összetévesztetted valakivel. Ez a béna pletyka közel sem olyan súlyú, mintha megvádolnád korrupcióval, vagy leírnád, hogy hogyan vernéd meg őt. Ezt ő is tudja, ezért sem jelentene fel senki emiatt.

2024. jan. 21. 20:13
 17/20 anonim ***** válasza:

Ez bizony rágalmazás, de magánvádas.

Ilyenekben főszabály szerint a rendőrség nem nyomoz, ügyészség nem képvisel vádat.

A sértett bíróságon tehet feljelentést magánindítvánnyal (ha rendőrségen tesz az illetékességből a bíróságnak továbbítja). Ha a bíróság megalapozottnak találja akkor a sértettet és a terheltet (akit a sértett rágalmazással vádol) békítő személyes meghallgatásra hívja (ezt jellemzően bírósági titkár végzi), ha ez eredménytelen, akkor tárgyaláson a sértett képviseli a vádat (ügyvédet alkalmazhat).

[link]

2024. jan. 22. 13:36
 18/20 anonim válasza:
100%
Persze, és hogy bizonyítja hogy te írtad személyesen a 2 ujjaddal? Azt mondaná, hogy rendszeresen belépve maradt otthon is, céges gépen is, nem emlékszik ilyenre. Per bukta is. Tudja jól a celeb is, 0 ilyen feljelentés van kb. Gondolj bele miket írnak Bidenre vagy Orbánra, halálukat kívánják vagy hogy megölnék stb, azokkal sincs semmi. Majd pont valami cicamica miatt te milliós bírságokat kapnál, vicc 🤣🤣
2024. jan. 22. 15:06
 19/20 anonim ***** válasza:

2023-ban úgy módosították a Btk.-t, hogy “közügyek szabad megvitatása körében” lehessen rágalmazni.

“Quod licet Jovi, non licet bovi.”

(Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek.)

Rágalmazás

226. § (1) Aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást

a) aljas indokból vagy célból,

b) nagy nyilvánosság előtt, vagy

c) jelentős érdeksérelmet okozva

követik el.

(3) *

Beiktatta: 2023. évi XXX. törvény 1. §. Hatályos: 2023. VI. 2-től.

Nem büntetendő rágalmazás miatt annak a cselekménye, aki az (1) bekezdésben meghatározottakat a közügyek szabad megvitatása körében sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.

2024. jan. 22. 15:18
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
Egy random influencer élete hol közügy? A Kulcsár Edina vs. Tibi atya perben kétszer Edina nyert, ahol kimondták nem közszereplő. Közben a médiaszereplésből és magánélete kiárusításából él (mióta nem prostituált, aminek perén nem hajlandó megjelenni és vallomást tenni).
2024. jan. 22. 15:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!