Ha megtámadják azt a végrendeletet, melyben egy lakásról van szó, de én azt időközben megvettem akkor kihúzhatják alólam a lakást?
Novemberben megvettem egy lakást, azóta felújítom, várom, hogy beköltözhessek. A szomszéd mesélte, hogy ott egy olyan idősebb férfi lakott aki betegeskedett, majd a kórházban meghalt. Előtte valamikor még aláíratták vele , hogy XY az örökös. Namost ez az örökös nagyon rafkósnak hitte magát, mert gyorsan a fiának a nevére írta. Bizonyára azt gondolta, hogy így a behajtócég nem fogja tudni behajtani a keletkezett tartozásokat, mert a kis 18 éves gyerektől nem lehet. (Gondolták ők!)
Én a fiától vettem meg ingatlanközvetítőn keresztül, rendesen ügyvéddel.
Nyilván akkor már nem volt rajta tartozás, a közös költséget is az utolsó pillanatban rendeztettem velük. (Mondtam, hogy az utolsó részletet akkor fizetem ki, ha a társasház felé sem tartoznak)
Voltak még furcsaságok, de nem tartozik ide. Csak annyi, hogy hetek óta stresszelek, mert úgy éreztem, valami nincs rendben körülötte.
A szomszéd elmondta, feltehetően hogy jutott az apa és fia a lakáshoz, és ezért az elhunyt régebbi tulajrokona megtámadja azt a végrendeletet.
Kicsit aggódni kezdtem, hogy ez mit jelent számomra? Elvehetik tőlem? Vagy mivel szabályosan megvásároltam, a tulajdoni lapon is én vagyok, nem kell félnem?
Tudomásom szerint téged ez nem érint.
Mivel időközben eladta, így az értékével kell elszámolnia a volt tulajdonosnak a rokon felé, ha az megnyeri a pert.
Egy esetben biztos hogy xarba kerülsz.
Ha az ingatlan "furcsa" öröklése kapcsán bűncselekmény valósult meg, és ennek kapcsán eljárás indul.
Ez esetben végül a jogos örökös nevére fog kerülni az ingatlan, te pedig perelheted a pénzed. (esélytelen)
Ha az adott ingatlan ági öröklés alá tartozott volna (az idős bácsi szüleitől örökölte), akkor a hagyatéki eljárásra kijelölt közjegyzőnek hivatalos eljárásában idézni kellett volna az idős bácsi testvéreit/elhunyt testvér gyerekeit a hagyatéki tárgyalásra, ott tájékoztatást adniuk neki, arról hogy ilyen esetben joguk van a végrendeletet támadni.
Ha hibázik közjegyző, akkor az ő felelősségbiztosítása fizet a károsultnak.
#5-höz:
Az elhunyt elvileg végrendelkezett (esetleg ajándékba adta az illetőnek a lakást, ennyire nem tudom, de tulajdonlapon be volt jegyezve a fiatal tulajdonos.)
A végrendeletet az elhunyt korábbi tulaj testvére támadta meg a szomszéd elmondása szerint.
Ha jól értem az ági öröklést, a testvér (aki 80 év feletti!) jogot formálhat az ingatlanra, mivel leszármazó nincs, de ő meg családtag. Így van?
Ha az elhunyt idős bácsi életében odaajándékozta bárkinek az ingatlanját, akkor testvére perelhet a szerződés érvénytelenségre hivatkozva.
De mivel ügyvéddel lett kötve, akinek felelőssége, hogy a szerződés jogszerű legyen, semmiségi okot (Megtévesztés és jogellenes fenyegetés, Titkos fenntartás, színlelt szerződés , Akarathiba ingyenes szerződés esetén) lehetetlen bizonyítani.
Ha pedig az elhunyt bárkinek odaajándékozta az ingatlanját és legközelebbi rokona a testvére, ő ezt csak azon az alapon támadhatná, ha bizonyítani tudná, hogy az elhunyt az az ingatlant szüleitől örökölte. (Ha viszont ez történt volna, azt a hagyatéki eljárás közjegyzőjének hivatalból észre kellett volna vennie.
Lenne néhány fontos kérdésem:
Milyen jogalap adta az öröklést?
Végrendelet, vagy öröklési szerződés? (eltartási, gondozási, stb)
Mennyi idő telt el az örökös öröklése, és a te megvételed között? Tehát lényegében a bácsi halála, és a te megvételed között.
Erős a gyanúm hogy itt bajok lesznek, ha az örökös megtámadja a végrendeletet/öröklési szerződést. Írtad, hogy rafkós.
Gyorsan túladhatott rajta, előtte átiratta a gyereke nevére, ezek pedig egyértelműen igazolni fogják a rosszhiszemű magatartást.
9-nek:
Mint kiderült, még halála előtt került a fiatal tulajdonos nevére a lakás. Tavaly tavasszal a tul.lap tanusága szerint. A törlő határozatból azt hittem, meghalt. Haszonélvezet volt a lakáson (ezt is a részletes tullapról tudom, nem mondták. ) , ezek szerint ajándékozással került a másik birtokába. A beteg bácsi csak nyár végén hunyt el és ők szinte azonnal értékesítették a lakást. Ingatlan közvetítőn keresztül vettem, hivatalosan, több részletben, a közvetítő iroda ajánlott ügyvédjével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!