Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Házasság nélkül hogyan megy...

Házasság nélkül hogyan megy szétválásnál a lakás megosztás?

Figyelt kérdés

Kost a barátnőmmel külön élünk. Tegyük fel (én) a férfi, mivel nekem van úgymond pénzem vennék egy házat, fizetném a hitelt A barátnőm is hozzàm költözne. Apránként újítanánk fel. De ha egyszer elromlik a kapcsolatunk? Hogyan működne a lakás szétdobás dolog, kérheti e a lakás egy részét?

Félreértés ne essék, szeretem a barátnőmet. Az ilyen kérdés egyedül a családja miatt fogalmazódik meg bennem, mert ismerem őket sajnos és tudom, hogy az anyja pályázna a lakásra a lányán keresztül, mert most is a lányától függ az albérletes otthonuk és valószínű mindent megtenne, hogy a lánya ne lépjen ki hozadék nélkül. 🙂

2024. jan. 2. 11:46
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
66%
Jogi tanárom erre mondta hogy csúnya dolog már egy szerződéssel indítani egy házasságot de érdemes. Nem egyszer volt már olyan hogy a nő semmit sem tett a közösbe azt a végén a férfi gatyáját is megnyerte egy per során.
2024. jan. 2. 11:52
 2/13 anonim ***** válasza:
76%
Ha a saját nevedre veszed (miért tennél máskép?), akkor te vagy az egyedüli tulajdonosa. A lánynak semmi köze hozzá.
2024. jan. 2. 11:53
 3/13 anonim ***** válasza:
83%
Ha tiéd a lakás meg a hitel, a neveden van, max. annyit kérhet, amennyit beletett a felújításba, ha tudja ezt igazolni. A papír számít. Pl. férjem beletett 3 milliót a lakásba, én 0-t. 50%-ba került a nevemre a lakás, de a hitel is közös. Most már 20 év után hiába mondaná, hogy de a 3 millió.
2024. jan. 2. 11:54
 4/13 anonim ***** válasza:
59%

#1 ja, Texasban talán, de Magyarországon nem. Még házasság esetén is a házasság előtt szerzett vagyon saját marad.

Ha meghalna a srác és hosszasan együtt éltek az adott ingatlanban, akkor a bíróság, mint be nem jegyzett élettárs esetleg a haszonélvezeti jogot megítél, mást akkor sem.

2024. jan. 2. 11:56
 5/13 A kérdező kommentje:

Első, igen ez elég kiábrándító tud lenni. Gondolom van ilyen papír házasság nélkül is.

Nálunk nincs tervben összeházasodni még.

Külön lakunk, mindenki otthon. Én szeretnék elköltözni, de az albérletet kidobásnak tartom, inkább saját lakásba fognék.

2024. jan. 2. 12:01
 6/13 anonim ***** válasza:
39%
#1 én nem tudom hogy állsz a tanulmányaidban, de megfontolnám a gyorséttermi képzésre való áttérést, ha az első két szót nem tudod értelmezni.
2024. jan. 2. 12:07
 7/13 anonim ***** válasza:
51%
Akár házasság akár nem érdemes mindent hiteles írásba rögzíteni. A bátyámat elhagyta a felesége. A bátyám legalább 10 milliót adott a házvásárlásba. Elválltak, a volt feleség eladta a házat. Adott két-három milliót a tesómnak, azzal, hogy nem emlékszik a 10 millióra.
2024. jan. 2. 12:15
 8/13 anonim ***** válasza:
62%

Ha saját nevedre vásárolsz lakást, akkor szakításnál tiéd az egész. Ha felesben veszitek, akkor a fele az övé, nyilván akkor is ha még együtt vagytok. Ilyenkor közösen kell megegyeznetek a lakás sorsáról, dönthettek úgy hogy csak az egyikőtök kapja vagy úgy is hogy eladjátok és feleztek, de akár máshogy is.

Én a hitelt is felezném a helyedben, hiszen ha együtt éltek, akkor egy háztartás, gyakorlatilag mindegy honnan megy a pénz. De ha elköltözik, akkor rád marad a hitel, ha közösen fizetitek, akkor meg csak a saját részedet kell fizetni azután is hogy elköltözött. Nyilván ha csak a te neveden van a lakás, akkor viszont ne sózd rá a hitel felét :D

2024. jan. 2. 12:23
 9/13 anonim ***** válasza:
80%

#8 "A bátyám legalább 10 milliót adott a házvásárlásba. Elválltak, a volt feleség eladta a házat. Adott két-három milliót a tesómnak, azzal, hogy nem emlékszik a 10 millióra."

Ez egy kamu sztori vagy téged átvert a bátyád valami mesével - vagy nem Magyarországon történt meg.

A vagyonmegosztást mindig a bíróság mondja ki és a tulajdoni viszonyokat az határozza meg válás esetén. Ha nincs házassági szerződés akkor a házasság előtt szerzett vagyon különvagyonnak számít és nem kell megosztani. A házasság alatt szerzett vagyon pedig fele-fele arányban számít tulajdonnak. Még ha azt nem is tudta bizonyítani, hogy ő adta a 10 milliót a házba akkor is a fele az övé lett a vagyonmegosztáskor, hiszen azt a házasságuk alatt vették. Azt a volt feleségnek kellett volna bizonyítania , hogy kizárólag saját korábban szerzett pénzéből vette, örökségből vagy ajándékból amit neki adtak, hiszen a házasság alatt befolyt jövedelmük is közösnek számít.

2024. jan. 2. 12:41
 10/13 anonim ***** válasza:
0%
Attól, hogy ennek így kéne működnie, ahogy te írod 10-es még történhetett az, amit 8-asként írtam.
2024. jan. 2. 12:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!