Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Cégek érvényessége hogyan...

Cégek érvényessége hogyan deríthető ki munkavállalás miatt? Más szóval: nehogy kamu céghez kerüljek. Cégjegyzékszám, vagy más adat kell?

Figyelt kérdés

Ha megvannak az adott cég adatai, pl cégjegyzékszám, akkor vajon a NAV.hu -n lehet leellenrőrizni? Vagy interneten merre?

Hogyan derül ki, hogy az adott cég, amely munkát hirdet neten, nem valós, vagy pl épp leépítés alatt áll, vagy büntetés stb miatt felszámolás alatt van? Netán hogy létező, ám de illegális cég? Ezeket ki szeretném szűrni, nehogy ilyenhez kerüljek.

2023. dec. 22. 18:41
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

A cég neve kell, beírod a cégjegyzékbe és optimális esetben ott van, hogy felszámolás alatt van-e.

Vagy az optenbe. Online meg lehet nézni. Pár ezer forintért még egy-két bennfentes infót is megtudhatsz róla.

2023. dec. 22. 20:18
 2/12 anonim ***** válasza:

A próbanap után.

Engem 1x kiszopattak.

Állami cég.. Azt hittem minden oké, aztán szerződéskötéskor közölték, hogy ez a bejelentett, ez meg a borítékos fizetés....

Kicsit elesett az állam,hogy 2023ban ilyet mernek. És át ba szva is éreztem magam amit nem szeretek.

Én meg addigra kiléptem a másik helyről így kénytelen voltam együtt működni a bűnözőkkel.

Ott dolgoztam 3 hónapig mire találtam másik munkát.

Ami elégtétel, hogy a nav oldalán részletesen leírtam a szürkefoglalkoztatás és adócsalás tényét a cégről,bérminimum a bankszámlára/boríték kp ban, és el is vitte őket a rendőrség.

Azóta is előzetesben vannak a tetvek.

2023. dec. 22. 20:22
 3/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Ez is megfelelő link?:

[link]

2023. dec. 22. 21:04
 4/12 A kérdező kommentje:

És ez?:

[link]

2023. dec. 22. 21:05
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Igen, ezek navos adatok alapján dolgoznak
2023. dec. 22. 21:31
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Ez a hivatalos, állami cégjegyzék: e-cegjegyzek.hu. nemzeticegtar.hu oldalon még találsz más adatot is: árbevétel, létszám stb.
2023. dec. 22. 21:32
 7/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

És ez a hivatalos OPTEN-es?:

[link]

2023. dec. 22. 21:35
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Igen, a bankok is tőlük veszk az adatokat a hitelbírálathoz.
2023. dec. 22. 22:17
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

"Hogyan derül ki, hogy az adott cég, amely munkát hirdet neten, nem valós, vagy pl épp leépítés alatt áll, vagy büntetés stb miatt felszámolás alatt van? Netán hogy létező, ám de illegális cég?"

Attól, hogy egy cég felszámolás, csődeljárás, vagy végrehajtás alatt áll, még nem minősül illegálisnak. Ez bármikor előfordulhat bármelyik céggel, nem ördögtől való. Úgy is mondhatnám, hogy mindennapos dolog.

Azt, hogy a cég betartja-e a foglalkoztatással kapcsolatos szabályokat, úgyis a gyakorlatban fog kiderülni. Azokról a munkáltatókról, akik viszont bejelentés nélkül foglalkoztatnak munkavállalókat, találsz listát a NAV oldalán ->

[link]

A gazdasági társaságokról a cégbírósági nyilvántartásból tudsz információkat kinyerni. Ebben benne van az, ha végrehajtás alatt, felszámolás alatt, végelszámolás alatt, vagy csőeljárás alatt áll egy cég. Ettől még lehet teljesen hivatalos, jogkövető munkáltató, mivel a két dolog nem zárja ki egymást.

Viszont azt is megtalálod benne, ha egy céget már töröltek a nyilvántartásból, tehát valójában nem létezik, nem tevékenykedhetne.

[link]

Az egyéni vállalkozó munkáltató lecsekkolása a legnehezebb dolog. Velük kapcsolatban nincs ilyen adatbázis.

2023. dec. 23. 06:12
 10/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, nagyon informatív! :-)
2023. dec. 23. 19:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!