Mi lenne szerinted az ideális legsúlyosabb maximális büntetés egy bűncselekmény elkövetéséért?
ma 21:05
A középkorban nem volt alapelv. Inkább egyes ókori társadalmakban. Szerintem ez a legigazságosabb büntetés, és még nem tudtak meggyőzni az ellenkezőjéről.
Az azért belátható, hogy egyátlán nem praktikus.
Illetve semmilyen "nem visszacsinálható" büntetés sem annyira okés, tekintettel arra, hogy még a mai napig ítélnek el ártatlanokat.
De mondjuk nem is azárt vagyok itt, hogy meggyőzzek bárkit.
"Szerintem ez a legigazságosabb büntetés, és még nem tudtak meggyőzni az ellenkezőjéről."
Pedig még ha félre is teszünk bármiféle erkölcsi megfontolást, van két nagy bökkenő. Az egyik, hogy rengeteg bűncselekménynek nincs az egyénre értelmezhető fordítottja, vagy ha van is, nagyon különböző súlyú bűncselekmények járnának egyforma büntetéssel (pl. a gondatlanságból elkövetett emberölésért ugyanúgy halálbüntetés járna, mint milliós nagyságrendű népirtásért). Másrészt nem mindenki éli meg rosszként, ha azt kapja, amit az áldozattal szemben elkövetett. Például akinek a kulturális közegében nem igazán van értelmezve a magántulajdon, attól hiába veszel el bármit is a lopásért büntetésül.
"A szemet szemért elv híve vagyok"
Na ezt szinte mindenki félreérti, valójában arról van szó, hogy nem kérhetsz többet kárpótlásként, mint amekkora sérelmed keletkezett.
De a te elképzelésed szerint a szándékos és véletlen eseteket is ugyanúgy bírálnák el, pedig valljuk be, ég és föld a különbség köztük.
Ha valaki megölné valakinek a lányát, akkor a gyilkos lányát kellene megölni a te értelmezésed szerinti szemet-szemért elv szerint.
Én a szemétért szemetet elv híve vagyok. Halálbüntetés is indokolt lehet, de biztosnak kell lenni az illető bűnösségében. Mert előfordul, hogy tévesen ítélnek halálra valakit. És az illető gonoszsága, a szándékai is számítsanak.
Egyébként látni videókat, ahol élve égetnek el embereket Afrikában bűnökért, pl. lopásért vagy akár azért, mert megvádolták őket. Sokan ott állnak, éljeneznek, néhányan ráöntik a benzint. Gondolom, senkit sem büntetnek meg a nézők és elkövetők közül. Iszonyatos szenvedést okoznak. Szerintem ez komoly túlzás. Mi itt vitatkozunk, máshol meg a semmiért ilyeneket tesznek az emberekkel. Én kicsit megkínoznám a legsúlyosabb bűnözőket, de nem nagyon. Viszont hosszan. (pl. egy munkatáborban).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!