Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A szürkefoglkoztatás Magyarors...

A szürkefoglkoztatás Magyarországon?

Figyelt kérdés

Mert nekem nem egyértelmű a jogi meghatározása Fidesz uralom alatt.

Mert sima törvények szerint a szürkefoglalkoztatás egy adócsalási bűncselekmény és a létrehozói bűnözők, akiket idővel el kellene fognia a navnak és komoly éveket töltenek börtönben ezért.... Gondoltam én ezt naívan.

Mert a szürkefoglakoztó bejelenti minimálbérre, vagy szakmunkás bérminimumra a dolgozót-nettó 125/195e...

A többit pedig borítékban illegálisan adja oda neki. Tehát adócsaló.

És munkahely váltáskor eszembe se jutott 2023ban európában ezzel az eshetőséggel számolni. Hogy ez a gusztustalanság még létezik.

Így megegyeztem a munkáltatóval nettó 450ért fogadom el az állást... Majd kiléptem a régi munkahelyemről.. Írom alá a szerződést az új cégnél, mikor közölte velem a hr s a tényeket.

Bérminimumra leszek bejelentve... A többit borítékban kapom.

Csak azért nem ugrottam fel és ütöttem szét a fejét, mert van egy kisgyerekem.

De így

1. nincsenek munkavállalói jogaim munkaerő kölcsönzősként.

2. Ha hitelt akarok fel venni, egy bank se fog nettó 190e re egy forintot se adni.

3. Tegyük fel baleset ér, vagy komolyabb betegség, vagy táppénzen otthon maradok a gyerekkel.. Akkor bukta a boríték a havi 450 és a 190 nettó 70%át kapnám ami nulla.

4. Bérminimum után szinte nulla nyugdíj van.

Ezek után állást keresek 1000el.

De most sem értem hogyan lehet ez a fajta munkavállót megkárosító, kihasználó, hátrányos helyzetbe hozó és elterjedt büncselekmény elfogadott és legális?

Legális ez egyáltán?

Vagy feljeletem őket, akár tanúskodni is el megyek és lesittelik őket?

2023. nov. 30. 16:53
 1/6 anonim ***** válasza:
69%
Nem is tudom, eddig hol éltél. Feljelentheted, járhatsz bíróságra, neked fekete pont más munkahelyeken. A bünti, pár 10-100 ezer és megy minden tovább így. Ismerős végigjárta ezt. Felénk is van kölcsönzés. Pártunkhoz közelálló és igen, pár száz embert így vesznek fel. Másik ismerős egy igen csak gyorsan meggazdagodott úriember szállodájában dolgozott minimálbér és zsebbe kiegészítve 800 ezerre. A kölcsönzött munkaerőnek nagy része így dolgozik. Legalább is felénk egy igen nagy ipari parkban lévő üzemekben, gyárakban.
2023. nov. 30. 17:14
 2/6 anonim ***** válasza:
67%

2 hónapot voltam villanyszerelőként egy épülő akksigyárban feketén. (tálcáztunk főleg, ha valaki szakmabeli)

Nem voltunk bejelentve, semmi munkavédelem. Ezt figyeljétek, SAJÁT SZERSZÁMOT kellett vinni. Mondták, hogy egy hét múlva jön a NAV addig gyorsan fejezzük be a részmunkákat, húzzunk el a p*csába egy-két napra, aztán mentünk vissza.

De dolgoztam már a Lázár balatoni villájánál, ahol az áramot villanyóra nélkül kaptuk az e-ontól. :D Azt tudjátok mit jelent? Ingyen lopta a kis hamis az áramot a saját építkezéséhez.

2023. nov. 30. 17:21
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Miféle szürke, mikor a csajomnak, a fideszes polgármester bejelentés nélkül, feketén ajánlott fizetést diplomás munkakörben.
2023. nov. 30. 17:38
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Az adózási szabályok betartása nem vonatkozik a fideszes vállalkozókra. Nekem is ez a tapasztalatom.
2023. nov. 30. 17:40
 5/6 DK-s ***** válasza:
35%

Te laikusként háborodsz fel, mert az a jelenség a munkáltatók körében általánosnak mondható.

És szép számmal vannak olyanok, akiket nem érdekel ha táppénzre menve a minimálbér 70%-át kapják csak, mert nem szokásuk táppénzre menni. 39 fokos lázzal is mentem dolgozni, lábon kihordtam.

És eszük ágában sincs semmiféle hitelt felvenni.

A nyugdíjas éveiket pedig megalapozzák, nem az államra alapoznak.

Nagyon link vagy.

2023. nov. 30. 17:58
 6/6 anonim ***** válasza:
Létezik, utóbbi 3 munkahelyemből kettő helyen így volt. Túlórákra figyelj még, mert nem szeretik azt sem kifizetni és szabadságra se nagyon számíts.
2023. nov. 30. 19:17

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!