Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan lehet adócsalásból így...

Hogyan lehet adócsalásból így meggazdagodni?

Figyelt kérdés

A NAV mindig közzéteszi, hogy épp milyen luxuslakásokat, autókat meg keszpénzt foglalt le ezektől az ún. "számlagyáraktől".

Nyilvan ha egyéb illegál tevékenység is megvalósul emellett (drogkereskedelem, kerítés stb.) akkor erthető, hogy összeharácsolnak ilyen vagyonokat, gondolom az esetek többségében ez is a felallás, de egyedül költségvetési csalással hogyan jön ki matek?

Ha az én egyszerű példámat nézzük, ha nem adóznék semmit, kb 1/3-al lenne több a havi bevételem, ha semmi áfát nem fizetnék, akkor sem nőne meg 10x-esére a megtakarítasom csak emiatt.

2023. nov. 25. 12:30
 1/7 Gugu Gabor ***** válasza:
98%
Itt nem magánszemélyekről hanem cégekről van szó.
2023. nov. 25. 12:36
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Papíron, fiktív számlákkal és szállítólevelekkel utaztatják az árut országok közt, elkerülve az adó fizetést. Itt nem arról van szó, hogy a fodrász csak az ügyfelei harmadát vallja be. Hanem, hogy komplett kamionnyi áruk után nincs megfizetve az áfa.
2023. nov. 25. 12:59
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

A számlagyárak úgy működnek, hogy cégek nevében állítanak ki fiktív számlákat és az ezeket felhasználó cégek a számlákért pénzt fizetnek, mert még a kifizetett jutalék is kevesebb, mint amit adóként be kellene fizetni. Ha nagyon nagyban csinálják, akkor nagyon sok pénz tudnak kaszálni.

Hogy a te egyszerű példádnak maradjunk: pénzt fizetsz a számlákért, így nem 1/3-dal lenne több a bevételed, hanem valamivel kevesebbel és azt hiszed, hogy akkor az adóhatóság nem zaklat, mert te számlákkal csökkented az adóalapodat.

2023. nov. 25. 13:03
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
2. Igen ez is megszokott dolog a számlagyáraknál. Ha Eu-ban veszel árut, akkor itthon kellene az áfát megfizetni. De a fiktív számlákkal úgy ügyeskednek, mintha az árut itthon szerezték volna be, így annak az áfáját levonhatják.
2023. nov. 25. 13:06
 5/7 anonim ***** válasza:

A számlagyárak nem utaztatnak semmit.

Azt csinálják, hogy kiállítanak számlákat olyan szolgáltatásokról, vagy termékekről, amelyekre a megrendelő felkéri őket. Ezért a bruttó számlaérték 5-10 %-át kapják meg.

A aszámlák nem ritkán tíz-ötven millió forintról vannak kiállítva és ezért kapnak fél-egy millát úgy, hogy cserébe a számla legyártásán kívül semmit nem teljesítenek. Jellegükből eredően az ügyfélkörük napról napra bővül.

Hát így könnyű meggazdagodni.

2023. nov. 25. 19:50
 6/7 A kérdező kommentje:
#5 Okés, ez a része akkor már világos nekem is. A megrendelők részéről ez miért jó? Ha a számlagyár kiállít nekem egy kamuszámlát, hogy én vettem tőle x tonna terméket 50 millióért, de én fizetek neki ezért (a kiállításért) 5m-t, akkor ha jól értem termékértékesítés/szolgáltatásnyújtás nem valósul meg semmilyen szinten, csak kívülről úgy néz ki. Nekem sem termékem nem lett, sem pénzem érdemben. A kamuszámla alapján maximum bele tudom írni a mérlegbe év végén, hogy ennyivel több tárgyi eszközöm lett (fiktíven), de ebből valós profit nekik hol lesz? Lehet full tévúton vagyok és félre értem, csak ez a része kicsit furcsa nekem.
2023. nov. 25. 22:58
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

6. Már leírtunk itt egy változatot. Ha EU-ból importál árut, akkor az áfát itt kell befizetni. De ha szerez fiktív számlákat, mintha az árut Magyarországon szerezte volna be, akkor annak az áfáját levonhatja. Tehát ha vesz 50 millióért árut és számlát és az árut eladja 60 millióért, akkor csak a különbözet 10 millió után fizet áfát. Ha nem volna a fiktív számla, akkor viszont az 50 milliónak az áfáját fizetné be. Ez még úgy is megéri nekik, hogy a számlákért pénzt fizetnek. Árud van, mert azt valamilyen módon beszerezted.

Vagy itthon szerzed be az árut és adod is el. Ezért, hogy minél több haszon a zsebükben maradjon szereznek árukról fiktív számlát és így kevesebb az áfa, amúgy kb. 5 milliós haszon után 1 millió a befizetendő áfa.

Ha vesz árut 50 millióért és 70 millióért adja el, az kb. 4 millió áfa. De ha szerez még 10 millióért számlát, akkor az áfa már csak 2 millió. Ha a fiktív számláért fizetett 1 milliót, még akkor is jól járt, mert 1 millióval több maradt a zsebében.

2023. nov. 25. 23:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!