Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Adhat-e ki utasítást a belügym...

Adhat-e ki utasítást a belügyminiszter büntetőeljárás megindítására?

Figyelt kérdés
A jelenleg hatályos törvények alapján? Ha igen, melyek ezek a vonatkozó jogszabályok?
2010. okt. 19. 22:10
 1/10 anonim ***** válasza:
Nem!
2010. okt. 19. 22:22
 2/10 A kérdező kommentje:

Bővebben kedves válaszadó? Miért nem?

Nem értetlenkedni akarok, csak egy indoklást szeretnék. Mert szerintem sem, de elvesztem a JAT, BM SZMSZ, BE, stb útvesztőjében, és azt hiszem nem találok ki, ha valaki ki nem vezet.

2010. okt. 19. 22:27
 3/10 anonim ***** válasza:
Buntetoeljarast nem az ugyeszseg vagy a birosag kezdemenyezhet? A rendorseg vizsgalatot indit vagy nyomozast kezdhet nem?
2010. okt. 19. 22:33
 4/10 anonim ***** válasza:
Büntetőeljárást csak feljelentésre lehet elkezdeni, a rendőrség nyomoz és ha bűncselekmény gyanúja áll fenn vádemelési javaslattal átadja az ügyészségnek és az vádat emel a bíróságon.
2010. okt. 19. 22:43
 5/10 anonim ***** válasza:
Pld amit Balsai művel az törvénytelen! Egy parlamenti vizsgálóbizottság senkit nem nyilváníthat bűnösnek ő meg azt mondta Gyurcsány bűncselekményt követett el 2006-ban hogy mit azt nem tudom és bizonyíték sincs de majd lesz.Egy jogi analfabéta ámokfutása ez! És törvénytelenségek sorozata.
2010. okt. 19. 22:49
 6/10 A kérdező kommentje:
Gyurcsánytól szakadjunk el, ha kérhetem. Nem feltétlenül ennél a kérdésnél kéne a pártpreferenciákat hangoztatni. Egyébként a válaszokat köszönöm. Ha van még valakinek építő jellegű hozzászólása, szeretettel várom. Különösen a MAL körüli dolgokkal kapcsolatos intézkedések kommentárját & indoklását.
2010. okt. 20. 00:21
 7/10 anonim ***** válasza:

A MAL-lal kapcsolatban, mivel halálos tömegszerencsétlenségről volt szó a rendőrség, illetve a NNI hivatalból megindította az eljárást, gyanusítottként kihallgatták a vezért és rács mögé dugták, kiengedték és szabadlábon védekezhet! Amint a nyomozati szak véget ér valószínüleg váddal felterjesztik az illetékes bíróságnak, akik ítéletet hoznak a bizonyítékok alapján.

De hogy jön ide a belügyminiszter?

2010. okt. 20. 15:44
 8/10 A kérdező kommentje:

Úgy jött ide a belügymin., hogy egyes médiumokban olyan hírek jelentek meg, hogy OV maga adott utasítást arra, hogy a fickót tartóztassák le. Megint más sajtótermékek pedig azt hozták le, hogy a belügymin. személyesen adta ki az utasítást.

Ezt a kérdést vizsgáltam meg, illetve erre próbáltam magyarázatot találni, hogy ez hogy kerülhetett leközlésre. Illetve, szigorúan elméleti síkon nézve, ha valóban így történt, volt-e erre jogszabályi alap, vagy teljesen jogtalan volt az (elméleti) eljárás.

2010. okt. 20. 18:39
 9/10 anonim ***** válasza:

Ami a médiában megjelenik, annak a fele kitaláció. Annó a 2006-os zavargások idején elég közelről és belülről láttam a dolgokat, ami a médiában megjelent, a fele sem volt igaz, kivéve a felvételekket dokumentált részek! A nagy részét valamilyen félmondat alapján írják, de még a tényeken is változtatnak, csakohogy eladják a híranyagot!

De azért érdekel, hogy mi lesz a vizsgálódásod eredménye.

Utolsó voltam!

2010. okt. 20. 20:37
 10/10 anonim ***** válasza:

Most olvastam kicsit utána a BE-ben, szerintem egyértelműen fogalmaznak:

A nyomozás az ügyésznek vagy a nyomozó hatóságnak hivatali hatáskörében, valamint a nyomozó hatóság tagjának hivatali minőségében tudomására jutott adatok alapján vagy feljelentésre indul meg.

"(2) Nyomozást az ügyész vagy a nyomozó hatóság rendel el, és erről feljegyzést készít. A feljegyzésből ki kell tűnnie, hogy milyen bűncselekmény miatt és mikor indítottak nyomozást. A nyomozás elrendelése a feljelentést tartalmazó iraton is feljegyezhető."

2010. okt. 20. 20:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!