Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Most akkor hogy van a kerti...

Most akkor hogy van a kerti zöld hulladék-égetés?

Figyelt kérdés

sziasztok!

A diófalavelet szoktam elégetni, mert az hemzseg a kártevőktől.

A településnek nincs ide vágó szabályzása, a polgármester azt mondta, hogy egyelőre nem okoz problémát a dolog így nem foglalkoznak vele.

A gond az, hogy tegnap az egyik új szomszéd átjött pampogni, hogy fel fog jelenteni, mert ez amúgy is tilos országosan.

[link] ez szerint ez szerint mégsem! Igaz, nincs is helyi szabályzás. A cikkben említett paragrafus ezt mondja "48. § * (1) * A települési önkormányzat képviselő-testülete, illetve a fővárosi önkormányzat esetén a fővárosi közgyűlés önkormányzati rendeletben – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott módon és mértékben – illetékességi területére a más jogszabályokban előírtaknál kizárólag nagyobb mértékben korlátozó környezetvédelmi előírásokat határozhat meg." [link]

Szóval az önkormányzat hozHAT szigorúbb, akár tiltó rendelkezést is. De itt nincs semmilyen rendelet! A polgi azt mondta, hogy az általános tűzvédelmi szabályokat betartva (nem szeles időben égetünk, nem hagyjuk ott a tüzet, stb) el lehet égetni a zöldhulladékot.

De ez a nő köti az ebet a karóhoz, hogy ez akkor is tilos.

Most akkor mi van?

A zöldhulladék elszállítás nincs megoldva itt, komposztálni meg nem diófalevelet szoktam az előbb említett kártevők miatt.

2023. okt. 12. 09:57
 1/9 anonim ***** válasza:
75%
Én is úgy tudtam hogy a helyi atyaúristen dönt.tehát akkor nem kell foglalkoznod a szomszédoddal.
2023. okt. 12. 10:04
 2/9 anonim ***** válasza:
56%
ha nincs önkormányzati szabályzás akkor tüzelhetsz. Egy kivétel van, hogyha országos tűzgyújtási tilalom van.
2023. okt. 12. 10:05
 3/9 anonim ***** válasza:
30%
Oké, lehet vitázni ezen, de ha a szomszédodat zavarja, jelezte, akkor amúgy nem egyszerűbb neked is inkább leadni zöldhulladékba? Gondolom ott is van havonta legalább egyszer zöldhulladék beszedés, mint mindenhol máshol... nem értem miért kell gerjeszteni a feszültséget, hogy „én csakazértis!”...
2023. okt. 12. 11:24
 4/9 anonim ***** válasza:
40%
3/3 Hol élsz te? Felénk, 1 őszi és 1 téli gyűjtés van, de ez hosszú, a másik rövid, a harmadik száraz, a negyedik túl zöld, azért nem viszik el. Mind ez egy elég fejlett közepes városban. Tetszik, nem tetszik én is égetem, mert évente van úgy 20 köbméter zöld hulladékom. Ehhez hozzá jön, hogy a fémhulladékot sem veszik már át, az meg megy ki a természetbe, erdő, útszéle, szántó, stb.
2023. okt. 12. 11:59
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem úgy van, hogy ha nincs önkormányzati szabályozás, akkor tüzelhetsz.

Hanem ha VAN önkormányzati szabályozás, akkor tüzelhetsz.

Mivel alapvetően a levegőtisztasági törvény tiltja mindig, mindenhol.

"27. § (3) Lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése tilos."

[link]

Viszont még előtte ez áll:

"27. § (1) E § rendelkezéseitől jogszabály eltérően rendelkezhet."

És sok településen rendelkezik is, meghatározva az égetés idejét és módját.

Ez az (1) bekezdés mondjuk ellentétben áll azzal, amit a kérdező idézett, hogy az önkormányzat ezen csak szigoríthat, de nem lazíthat. Tehát a teljes tiltáson csak szigorítani lehet ezek szerint, még teljesebb tiltással...

Mindenesetre, sok önkormányzat (főleg kisebb településeken) szerepelteti az engedélyezést a jelenleg is érvényben lévő helyi rendeletében.

Az engem érdeklő településen én is kérdeztem tavaly a sok éve hivatalban lévő polgármestert, és ő nem tudta (!), hogy van helyi rendelet az engedélyezésről. Csak annyit mondott, hogy égessem el nyugodtan, csak ne barom módra, akkor nem fog senki bszogatni miatta.

Most viszont megkerestem a rendeletet, ahogy az Agroinform ajánlotta. Nekem inaktív módon nyílt meg az oldal, máshogy kerestem rá, ezért leírom ide, hátha másnak is szükséges.

Ezen az oldalon lehet keresni a jogszabályt:

[link]

A sárga részre beírod a települést, a szókeresőbe meg ezen szavak egyikét: avar, kerti hulladék, hulladék, égetés. Ha van szabályozás, akkor valószínűleg ezek valamelyike benne lesz a címben. (Nálam az avar volt.)

És még egy fontos ismeret:

Az országos tűzgyújtási tilalom belterületre nem érvényes. Kivéve, ha önkormányzati rendelet tilalmat rendel erre az időszakra.

"Tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is."

[link]

2023. nov. 15. 17:30
 6/9 anonim ***** válasza:
52%

Ahol nincs erre vonatkozó önkormányzati rendelet ott alapértelmezetten tilos!

Én sem értem miért kell szándékosan ki++szni a másikkal, az összes környéken élővel azzal, hogy szennyezed a környék levegőjét…

febr. 8. 12:07
 7/9 anonim ***** válasza:
51%

Van nekem is agyhalott szomszédom, amelyik nem fogja fel, így elég sok helyről tájékozódtam. Amennyiben egy településen az önkormányzat nem rendelkezett róla, tehát nincs megszabva, hogy mikor lehet, úgy érvényes az országos teljes tilalom! A Covid előtt lett betiltva, ám, okos kormányunk úgy gondolta épp a covid kitörése miatt, módosítják a veszélyhezet idejére, és ezt a kiskaput hagyták, és arra az időre visszaadták a döntés jogát az önkormányzatoknak. A veszélyhelyzet elmúlt, de azóta nem nyitották újra a témát, pedig ugye most már akkor teljesen tiltva kellene lennie. Remélhetőleg sikeres lesz a lobbi, amit néhány szervezet ez ügyben folytat, vagy ha más nem, akkor egy újabb eu-s bünti miatt előveszik, és hatály alá helyezik azt a törvényt.

Kérdező, nem hemzseg a diófalevél semmiféle kártevőtől, 3 nagy diófa van a kertemben. A levél éppúgy komposztálható, csak több időre van szüksége.

febr. 23. 18:34
 8/9 anonim ***** válasza:
50%
7: Még mindig vészhelyzet van, csak most a háború miatt. Vagy simán "elfelejtett" ezzel a kérdéssel foglalkozni a kormány. Véget kéne vetni ennek a balkáni beidegződésnek már, hogy telefüstöljük a környék levegőjét.
febr. 26. 07:46
 9/9 anonim ***** válasza:
49%
8, A 7-es vagyok, és egyetértek. Sosem égettem, és nem is fogok. Nekem már a nagyszüleim is ismerték a komposztálást, és a "mindent visszaadni a földnek" fogalmát, pedig egyszerű falusi parasztemberek. Csak azt égették el, ami beteg, és fertőző volt, az meg szerencsére nem olyan gyakori.
febr. 26. 21:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!