Ha feltalálnák a feltámasztást, akkor a gyilkosságot is kevésbé büntetnék?
Minap felvetődött bennem, mi lenne, ha sci-fi valósággá válna, s bizonyos halottakat vissza lehetne hozni az életbe. Persze nem ilyen elégetett, ledarált maradványokat, hanem mondjuk sima késelés vagy fulladás áldozatait, amiknél normálisan megmarad a test.
Természetesen így lennének halott halottak meg feltámasztott halottak is, ami elég jelentős eltérés. Ez fel is veti a kérdést, hogy emiatt változtatni kellene-e a bűncselekmények megítélésén is vagy sem. A holtest elrejtése, míg már nem feltámaszható, az súlyosbító körülmény lenne; míg a feltámasztása enyhítő?
3-as, itt nem a megvalósíthatóságról van szó, hanem a következményeiről, csak egy elméleti kérdés.
6-os és 10-es, miért népesedne túl? Mert pár balesetben, bűncselekményben meghaltat vissza lehetne hozni? Nem örökélet, csak bizonyos esetekben a nem természetes halálok visszafordíthatók.
hihetetlen mennyi félörült járkál szabadon.....
hallottakat feltámasztani.... kevesebb zombi - s filmet nézz, mester!
Visszaállítanák a halálbüntetést olyan módon, hogy visszahozható legyen az, akiről kiderül, hogy ártatlan.
Hogy hogy tárolják akár 50 évig is a testet úgy, hogy visszahozható legyen, az jó kérdés.
Ezzel ott van a baj, hogy nemcsak a testi bomlási folyamat indul meg a halál beálltával, hanem az agyműködés is megszűnik.
Ha feltámasztanád a hallotakat, kérdező, akkor az agyukat hogy indítanád újra? Árammal?
A test egy dolog.... de az agy, az bonyolultabb (mondjuk, már akinek..).
De akkor is... Mit csinálnál, Dr. Frankenstein?
És nem, nem lenne kevésbé büntetendő az emebrölés.
Az élet elvételét nem azért tartják a legtöbb jogállamban az egyik legsúlyosabban büntetendő cselekménynek, mert a sértett meghal, hanem, mert olyan társadalmi érték - az élet - ellen irányul, (társadalomra veszélyesség) ami az ember legalapvetőbb és legfontosabb veleszületett szabadságjogainak egyike, ezért a legnagyobb (büntetőjogi) védelemben kell részesíteni.
Ezen nem változtat az sem, ha később feltámasztanád a sértettet.
"Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőként teremtetett, és az embert Teremtője bizonyos elidegeníthetetlen jogokkal ruházta fel, s ezek közé a jogok közé tartozik az élethez és szabadsághoz való jog, valamint a boldogságra való törekvés joga."
Thomas Jefferson
Függetlenségi Nyilatkozat
"Ha feltámasztanád a hallotakat, kérdező, akkor az agyukat hogy indítanád újra? Árammal?"
Elképesztő, hogy mennyire nem tudják az emberek értelmezni a pusztán filozófiai kérdés lényegét...
Tisztelt bíró úr!
Gondoltam kipróbálom az új kenyérvágó késemet, ahogy láttam mögöttem jött Jézus gondoltam úgyis feltámasztja a leszúrtakat.
Nem tehetek róla hogy nem támasztotta fel őket, én ártatlan vagyok ebben!!! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!