Egy ismerősöm talált egy okostelefont az egyik közpad mellett leesve Budapesten, megtarthatja anélkül, hogy jogi következményei lennének?
Figyelt kérdés
Az egyik ismerősöm a napokban talált egy Samsung Galaxy A13-as készüléket Pestnek egy kevésbé reflektáltabb helyén, elvitte magához, azt mondja bekapcsol, semmi baja, én mondtam neki, hogy tegye fel közösségi oldalakra meg talált tárgyak fórumára, hogy visszakerüljön a gazdájához, mert ha ez nem történik meg én szerintem ez jogi következményeket vonhat maga után, mivel nem egy olcsó készülékről beszélünk. Ő viszont szeretné megtartani, de véleményem szerint ezzel csak magát sodorja bajba, a kérdésem az, hogy lehet következménye ha megtartja? Mielőtt bárki mondaná, hogy az övé vagy hasonló szövegek, nem én találtam, nincsen nálam a készülék így nem tudok róla a márkán kívül semmi többet mondani!2023. szept. 24. 19:46
1/12 anonim válasza:
Btk. 378. § Jogtalan elsajátítás:
378. § (1) Aki
a) a talált idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve
b) a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza,
vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
3/12 anonim válasza:
volt hogy egy éven belül 4 telefont találtam az utcán/erdőben, csak egyet nem sikerült visszaadni, nem kellett a tulajnak. a tulaj megkeresése minden esetben gyerekjáték volt.
4/12 anonim válasza:
az A sorozat egyébként olcsó készülék, sokkal értékesebb lehet a tartalma ha pl a szinkronizálás nem volt bekapcsolva.
5/12 A kérdező kommentje:
Van egy olyan gyanúm, hogy nem is akarja megkeresni a tulajt. Köszönöm szépen a válaszokat elküldöm neki, így talán jobb belátásra téríthetem!
2023. szept. 24. 20:08
6/12 anonim válasza:
Hagytam már el a telóm, majd nyomkövetővel meglett.
Honnan tudja pl, hogy azt a telót ne találják meg így?
7/12 anonim válasza:
Ha bejelenti a tulaj, akkor az IMEI alapján le fogják tiltani a hálozatról, szóval addig élvezze ki a tolvaj ismerősöd.
8/12 anonim válasza:
Biztosan visszaadnám, ha találnék egy fajin telefont a földön ,erdőben,padon...12 gigabyte ram-mal. Futnék megkeresni a gazdáját. Tuti. Aki meg azt gondolja jó lesz neki, új sim és happy, rosszul gondolja. Az max privát készülék lehet, sim nélkül játékokra, egyebekre.
9/12 anonim válasza:
Milyen az a kevésbé reflektáltabb hely?
Egyébként igen, törvény szerint a legrövidebb úton vissza kell juttatni a tulajdonoshoz, más kérdés, hogy mennyire szokták ezt betartani az emberek (többnyire semennyire).
10/12 A kérdező kommentje:
Azt elb@sztam, frekventáltat akartam írni, és köszi mindenkinek a választ!
2023. szept. 25. 00:58
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!