TB fizetése kötelező, avagy választhatom, hogy ne fizessek?
Láttam már pár kérdést is itt erre vonatkozóan, meg olvastam pár törvényt, de nekem ez nem tiszta. KÖTELEZŐ fizetni törvény szerint, vagy csak marha erősen ajánlott?
Nem, nem érdekel a "fizesd, mert ha eltörik a karod, 3 milliót rádvernek"-típusú válaszok, mert ez nem válasz az alap kérdésemre. Kétévente egyszer vagyok beteg (ez 10 éve így megy), akkor is max megfázok, egy Algopyrin otthon, meg sok víz, pihenés kigyógyít. Nem vagyok betegeskedő, és nem "sok" az összeg, amit fizetnem kell, ellenben 100% fölösleges költség, pénzlehúzás. HO-ból dolgozom, szóval inkább dolgozom betegen is, vagy veszek ki szabadnapot rá, mert akkora sz*r az állami EÜ, hogy bárcsak inkább ne is lenne (adja az ég, hogy ez egyszer eljön).
Amúgy is mindig magánorvoshoz járok, mert ott nem sz*patnak hónapos várakozással, meg nem diagnosztizálnak/kezelnek félre. Nem vállalok semmilyen részt az állami EÜ-ben, nem is akarok, mert egyszerűen az egész rendszer sz*r és inkompetens.
Szóval ismétlem ezek után a kérdés: KÖTELEZŐ törvény szerint fizetni a TB-t, vagy mondhatom, hogy nem, és akkor ennyi volt? Merthogy a semmire ennyi pénzt kiadni is sok; aki szerint nem, az húzzon le havi 9600 forintot a WC-n szó szerin, és nézze meg, mennyire esik jól neki évek múltán.
Ahogy látom, itt mindenki beleesett a tipikus "mi van, ha?"-csapdába, vagyis egy 0.1%-1-os esélyű dolgot biztosnak vél és fél tőle egész életében. Ahogy nektek jól esik, de akkor a saját megalapozatlan félelmeiteket oldjátok meg saját pénzből magatoknak.
Az időseket meg gyerekeket pont lesz*rom; az idős felelőssége lenne magát elláttatni és nyugdíjig megspórolni EÜ ellátásra is pénzt, a gyerekeket meg a szüleik felelőssége ellát(tat)ni. Ha meg időskorodra nincs tartalékod, csak napról napra élsz, az a te felelősséged és hibád, mert elszórakoztad fiatalabb korodban a pénzed ahelyett, hogy félretettél volna. Érdekes, hogy más országokban a nyugdíjasok nyaralókat meg vidéki házakat vesznek maguknak, amikben kényelmesen megélnek, itt meg azon megy a sírás, hogy a rákos farhát drágább lett 300 Ft-al, meg hoyg emeltek 2000-et a közös költségen? Vajon ki nem gondolkozott és tervezett előre, vagy lépett időben?
Tetűmód igazságtalannak érzem, hogy fizetek mások ellátásáért, akik nekem pont rohadtul szerepet nem vállalnak az életemben, ugyanúgy, ahogy azt is annak tartom, hogy ti fizettek az én ellátásomért. Olyan marha nehéz lenne kimondani azt, hogy "oldja meg mindenki magának"?
"de biztos van a kornyezetedben valaki aki hirtelen lerobbant vagy meghalt, pedig addig egeszseges volt"
Nekem a mamám robbant le, demens lett, idősotthonba kellett adni. A magán milliókba kerül, az államiban fél éves várólisták vannak. Végül az utolsó pillanatban államiba sikerült elhelyezni, de hiába fizette ő is a TB járulékot, hiába fizeti a kérdező is, az ő ellátásáért külön kell fizetni, nem fedezi a TB. 0-24 ellátást igényel, a teljes nyugdíja rámegy, amíg meg nem hal. Ez aztán a társadalmi felelősségvállalás...
Egy dolog, hogy mit szeretnél, és egy másik dolog, hogy mi van. Én is szeretnék egy kiló bélszínt két forintért, mégse kapok sehol.
Meglepi akkor fog érni, ha hirtelen mégis dokira szorulsz, és bevasalják rajtad az egészségügyi ellátás árát, és azon túl a TB-t is.
Ja, és persze ha majd szólnak, akkor nem csak a TB-tartozást kell fizetned, hanem a késedelmi díjat is, ami a jegybanki alapkamat kétszerese.
Ha jót akarsz magadnak, fizesd ki az összes tartozást, ha nem tudod, akkor menj be a nav-hoz, és fizesd be magadtól, ha nem tudod egy összegben, akkor kérj részletfizetési lehetőséget!
"Tetűmód igazságtalannak érzem, hogy fizetek mások ellátásáért, akik nekem pont rohadtul szerepet nem vállalnak az életemben, ugyanúgy, ahogy azt is annak tartom, hogy ti fizettek az én ellátásomért. Olyan marha nehéz lenne kimondani azt, hogy "oldja meg mindenki magának"?"
Tudod, kérdező, ezt jelenti állampolgárnak lenni... hogy vannak kötelezettségeid az álamoddal szemben. Még akkor is, ha Neked ez kib....ul nem tetszik.
Na ilyen kötelezettséged a TB fizetése is....
Ha nem teszed - lehet nemfizetni - de behajtják rajtad.
Nem is akárhogyan. Adók módjára...
Más oldalról, ha nem lenne TB fizetés, akkor ebből nem tudnának lopni a politikusok... Ezt úgy oldják meg, hogy kötelezővé tették a fizetését...
Öhhm nem azért, nagyon egymásra cuppantatok 32.-el, de amit írt, nem pont azt igazolja, hogy szükség van az állami ellátásra? Hisz azt írta, hogy nem tudták volna kifizetni a magánt. Oké fizetni kell az államiért is, de azt ki tudják fizetni és nem kell tönkremennie a családnak a nagyi otthoni ápolásában.
Másrészt a magán ellátás már most is nagyon drága, de azzal is számolni kell, hogy ha nem lenne állami, akkor aztán elszabadulnának az árak, mert tudnák, hogy nincs alternatíva. Vagy fizet a paraszt vagy megdöglik.
Ez a mindenki magáért nem működik. Sok-sok tízezer évvel ezelőtt azért verődtek törzsekbe az emberek, mert így nő a túlélés esélye, így tud fejlődni a társadalom. Hogy most épp egy mocskos rabló banda ül a nyakunkon akik nem megfelelően használják a közös javakat, az egy más kérdés. De erre az volna a megoldás, hogy elzavarjuk őket a pitsába, nem az hogy még mélyebb gödröt ásunk.
"de amit írt, nem pont azt igazolja, hogy szükség van az állami ellátásra?"
Nem egészen, de értem amit írsz. Nekem személy szerint nincs bajom az állami ellátással és azzal sem, hogy adóként szedi a kormány az egészségügyi hozzájárulást. A kérdezőnek ezzel van baja, ő szeretne magán biztosítócégeket, ahova mindenki annyi pénzt fizet, amennyit akar.
Abban viszont egyetértünk, hogy a jelenlegi rendszer megvalósítása rossz. Ami TB-t mamám befizetett életében, az bőven elég lenne a mai ellátására. Ha azt a pénzt egy magáncégnek fizette volna, és felhasználható lenne a keret, akkor azt a nyugdíjához hozzáadva egy minőségi helyen tudnák ápolni, nem egy lerobbant állami intézményben lenne.
Az a baj a TB-vel, hogy ahhoz képest amennyit befizetünk, jóformán semmilyen egészségügyi ellátást nem finanszíroz. Nincs ingyen a gyógyszer, egy rakás vizsgálat sincs ingyen, az idősotthon sincs ingyen. Egyik rokonomnak a csípőjét műtötték, rendszeresen fel kell járnia Budapestre, de nem biztosítanak hozzá semmit. Nem telik a TB-ből utazástámogatásra, vagy érdemi betegszállításra.
Ja igen, betegszállítás, szintén mamámmal történt, elesett az otthonban, azonnal mentőt hívtak hozzá, bevitték a kórházba. Anyámat felhívták hogy be tudna-e menni ott lenni vele, mert nincs annyi ápoló, hogy valaki vigyázzon rá a sürgősségin. Végeztek, szerencsére nem lett semmi komolyabb baja, és közölték, hogy a betegszállítónak 6 órája van odaérni, addig tessenek várakozni. Kb 1 óra múlva ott voltak, de már maga a tény, hogy étel nélkül, ápoló nélkül egy demens idős asszonynak 6 órát kellhet várakozni egy betegszállítóra, felháborító.
Ez a baj a TB-vel, hogy fizetjük, fizetjük, de ha valakinek valami baja van, nem lát belőle semmit. Hiszen az ellátásért többségében fizetni kell, orvosból, ápolóból, mindenkiből kevés van, az embert nem becsülik meg az egészségügyi intézményekben. Ezért szerintem joggal merül fel valakiben, a kérdezőben is, hogy ő inkább nem is fizetné, hiszen úgy sem ér semmit. És ebben én csak egyetérteni tudok vele, függetlenül attól, hogy az egészségügyi finanszírozás pontos menetével kapcsolatban nem feltétlen gondolkozunk egyformán.
#32, 27, 17, 16 és 14 voltam
#37 "Ami TB-t mamám befizetett életében, az bőven elég lenne a mai ellátására"
Hát...ez egyáltalán nem biztos.
Sot. Biztos lehetsz hogy nem, foleg ha beteges.
Egyebkent a legnagyobb okorseg lenne atallni olyan rendszerre mint az USAban, ahol az emeberek maguknak kotik vagy nem kotik a maganbiztositast. Egy olyan joleti allamban mint az USA sem mukodik. 10milliok vannak biztositas nelkul es legalabb ennyien ahol a minimumot fedezi a biztositas.
Most kepzeld el nalunk mi lenne. Nyilvan Lölöeknek mindegy, de a tobbseg ha maganak fizetne akkor a tobbseg ellatatlanul halna meg otthon. Vagy az eletet is rafizetne egy influenzara vagy csuklotoresre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!