Milyen jogon fizet az önkormányzat?
Sziasztok!
A helyzet röviden a következő:
A társasházunk mellett (nem lakásszövetkezeti) adott egy nagy parkolóhely, amelyet az itt lakók használtak. Sajnos valós probléma volt, hogy olyanok is használták ezt a parkolóhelyet akik nem itt laknak(kórház, bolt a közelben).
A lakásszövetkezet arra hivatkozva, hogy ez az ő magánterülete, fogta és egyenként egyéni parkolózárakkal lezárta a parkolókat. Arra ne is térjek ki, hogy egy egyébként jól körülhatárolt területnél miért nem a sorompót választották…
A lakásszövetkezeti lakásokban lakók egy darab kulcsot kaptak, tehát egy parkoló jár egy lakásnak.
A problémák a következők:
A parkolót félig használják, a többi lezárón rohad a lakat, a mi társasházunk autói nem tudnak hol megállni, hiába lenne szabad hely.
Megnéztem a területet, valóban a lakásszövetkezet területe, AZONBAN
-ezen a területen a város az önkormányzat pénzén pár éve teljesen kicserélte az aszfaltburkolatot
-az eső vízelvezetési problémát a területen több száz millió forint értékben oldotta meg részben uniós forrásból
-az egész parkoló teljesen ki van világítva a város pénzén
-a területen lévő füvet az önkormányzat cége vágja
Tehát közszolgáltatás volt és van is egy magánterületen.
A város rendelete szerint is olyan magánterület számíthat közterületnek, amelyet mindenki azonos feltételekkel használhat.
A fenti pontokat az általam kért közérdekű adatigénylések is alátámasztják.
A helyi önkormányzati képviselő nem tett eddig semmit ez ügyben, bár elismerte, hogy ez így nem oké, de nem tudja hol induljon el és mit tegyen. A kisajátítást javasoltam, azonban abba nem akar belemenni és szerinte az egy nagyon hosszú folyamat.
A célom az, hogy a lakásszövetkezet adja át a magánterületet az önkormányzat üzemeltetésének(volt erről szó, de leszavazták), vagy fizesse ki a díjakat, alakítsanak ki külön mérőórát, visszamenőlegesen fizessék ki az aszfaltozás költségét.
A kérdésem pedig az lenne, mit tehetek én ez ügyben?
Hogyan vehetem rá az önkormányzatot, hogy fejezze be ezt a rendeletet is sértő gyakorlatot?
Indíthatok közigazgatási pert?
Nagyon köszönöm előre is a válaszokat!
1#
Plusz, lehetőleg olyan ügyvédet, akinek van tapasztalata ilyen perekben és lehetőleg az ügyfél számára pozitív végkimenetellel.
Kérdező!
"A város rendelete szerint is olyan magánterület számíthat közterületnek, amelyet mindenki azonos feltételekkel használhat."
De itt nem ez a lényeg.
Nem a köz - magánterület meghatározása a kérdés, hanem a parkolás, mint önkormányzati feladat megvalósítása.
"A lakásszövetkezet arra hivatkozva, hogy ez az ő magánterülete"
Nem az Ő magánterülete. Az önkormányzati vagyon forgalomképtelen. Legfeljebb kezelői jog lehet rajta, de az nem tulajdonjog.
A parkolási tevékenységet a Mötv. az önkormányzat hatáskörébe utalja.
Ezt megteheti saját maga, vagy közterület felügyelet -en keresztül vagy gazdálkodó szervezeten keresztül (pl. lakásszövetkezet) teheti meg, úgy, hogy közszolgáltatási szerződést köt vele.
"A célom az, hogy a lakásszövetkezet adja át a magánterületet az önkormányzat üzemeltetésének(volt erről szó, de leszavazták)"
Nem tudja átadni, mert közszolgáltatási szerződés van köztük. És ahhoz fel kellene bontani a szerződést.
"vagy fizesse ki a díjakat, alakítsanak ki külön mérőórát, visszamenőlegesen fizessék ki az aszfaltozás költségét."
A költségek viseléséről a közszolgáltatási szerződés rendelkezik, így az esetleges elszámolási vita szabályairól is.
"A kérdésem pedig az lenne, mit tehetek én ez ügyben?"
Te semmit. De ez nem is a Te dolgod.
Ez az önkormányzat vagyongazdálkodási osztályának a hatásköre.
"A kisajátítást javasoltam, azonban abba nem akar belemenni és szerinte az egy nagyon hosszú folyamat."
Nem állnak meg a feltételei.
A saját tulajdonban lévő területet nem sajátíthatja ki az önkormányzat.
A parkoló nem a lakásszövetkezet tulajdona, neki csak vagyonkezelői joga van a közszolgáltatási szerződéssel.
"Indíthatok közigazgatási pert?"
Nem, mert nincs rá jogalapod.
(nincs olyan közigazgatási jogvita, amit ebben az ügyben a közig. szervvel - önkormányzattal - szemben indítottál, valamint a közig. jogorvoslatot ki kell merítened.)
1 a parkolást nem tudja megvalósítani az önkormányzat mert a telekkönyv szerint a lakszöv TULAJDONA
2 Nem önkormányzati tulajdon hanem magántulajdon a földhivatali nyilvántartás szerint
3 Semmilyen szerződés nincs közöttük, mivel közérdekű adatigénylésben megadták volna
4 De az én dolgom (is) mivel érintett vagyok és nem hagyhatom, hogy ne tartsák be a jogszabályokat
5 Magántulajdon
Egyébként köszönöm a válaszod, de sajnos félreérthettél!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!