Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen jogon fizet az önkormán...

Milyen jogon fizet az önkormányzat?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A helyzet röviden a következő:

A társasházunk mellett (nem lakásszövetkezeti) adott egy nagy parkolóhely, amelyet az itt lakók használtak. Sajnos valós probléma volt, hogy olyanok is használták ezt a parkolóhelyet akik nem itt laknak(kórház, bolt a közelben).

A lakásszövetkezet arra hivatkozva, hogy ez az ő magánterülete, fogta és egyenként egyéni parkolózárakkal lezárta a parkolókat. Arra ne is térjek ki, hogy egy egyébként jól körülhatárolt területnél miért nem a sorompót választották…

A lakásszövetkezeti lakásokban lakók egy darab kulcsot kaptak, tehát egy parkoló jár egy lakásnak.

A problémák a következők:

A parkolót félig használják, a többi lezárón rohad a lakat, a mi társasházunk autói nem tudnak hol megállni, hiába lenne szabad hely.

Megnéztem a területet, valóban a lakásszövetkezet területe, AZONBAN

-ezen a területen a város az önkormányzat pénzén pár éve teljesen kicserélte az aszfaltburkolatot

-az eső vízelvezetési problémát a területen több száz millió forint értékben oldotta meg részben uniós forrásból

-az egész parkoló teljesen ki van világítva a város pénzén

-a területen lévő füvet az önkormányzat cége vágja

Tehát közszolgáltatás volt és van is egy magánterületen.

A város rendelete szerint is olyan magánterület számíthat közterületnek, amelyet mindenki azonos feltételekkel használhat.

A fenti pontokat az általam kért közérdekű adatigénylések is alátámasztják.

A helyi önkormányzati képviselő nem tett eddig semmit ez ügyben, bár elismerte, hogy ez így nem oké, de nem tudja hol induljon el és mit tegyen. A kisajátítást javasoltam, azonban abba nem akar belemenni és szerinte az egy nagyon hosszú folyamat.

A célom az, hogy a lakásszövetkezet adja át a magánterületet az önkormányzat üzemeltetésének(volt erről szó, de leszavazták), vagy fizesse ki a díjakat, alakítsanak ki külön mérőórát, visszamenőlegesen fizessék ki az aszfaltozás költségét.

A kérdésem pedig az lenne, mit tehetek én ez ügyben?

Hogyan vehetem rá az önkormányzatot, hogy fejezze be ezt a rendeletet is sértő gyakorlatot?

Indíthatok közigazgatási pert?

Nagyon köszönöm előre is a válaszokat!

2023. aug. 21. 05:18
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem mindenképp ügyvédet kell fogadnod, pláne ha az állammal, önkormányzattal akarsz pereskedni.Majd az ügyvédedtől megkerdezed mire van lehetőséged.
2023. aug. 21. 07:27
 2/5 anonim ***** válasza:

1#

Plusz, lehetőleg olyan ügyvédet, akinek van tapasztalata ilyen perekben és lehetőleg az ügyfél számára pozitív végkimenetellel.

2023. aug. 21. 08:23
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod, igen itt jön számításba az, hogy anyagilag nem akarok ráfordítást ha már ennyi időt foglalkoztam vele. Meg tudod elvből sem vállalnám ennek a költségét… Sajnos a társasházunk képviselője ezzel nem akar foglalkozni, a környéken élőknek akiknek mondtam, nem is tudják mi a jogi helyzet ezzel kapcsolatban, azonban az is hasznos ha a képviselőre tudok nyomást gyakorolni, “kilátásba helyezni” hogy ezt és ezt fogom csinálni és akkor elindulna valami a részéről, mivel azt a képet festem magamról, hogy jogi ismeretek hiányában csak a kérlelés marad.
2023. aug. 21. 14:46
 4/5 anonim ***** válasza:

Kérdező!

"A város rendelete szerint is olyan magánterület számíthat közterületnek, amelyet mindenki azonos feltételekkel használhat."

De itt nem ez a lényeg.

Nem a köz - magánterület meghatározása a kérdés, hanem a parkolás, mint önkormányzati feladat megvalósítása.

"A lakásszövetkezet arra hivatkozva, hogy ez az ő magánterülete"

Nem az Ő magánterülete. Az önkormányzati vagyon forgalomképtelen. Legfeljebb kezelői jog lehet rajta, de az nem tulajdonjog.

A parkolási tevékenységet a Mötv. az önkormányzat hatáskörébe utalja.

Ezt megteheti saját maga, vagy közterület felügyelet -en keresztül vagy gazdálkodó szervezeten keresztül (pl. lakásszövetkezet) teheti meg, úgy, hogy közszolgáltatási szerződést köt vele.

"A célom az, hogy a lakásszövetkezet adja át a magánterületet az önkormányzat üzemeltetésének(volt erről szó, de leszavazták)"

Nem tudja átadni, mert közszolgáltatási szerződés van köztük. És ahhoz fel kellene bontani a szerződést.

"vagy fizesse ki a díjakat, alakítsanak ki külön mérőórát, visszamenőlegesen fizessék ki az aszfaltozás költségét."

A költségek viseléséről a közszolgáltatási szerződés rendelkezik, így az esetleges elszámolási vita szabályairól is.

"A kérdésem pedig az lenne, mit tehetek én ez ügyben?"

Te semmit. De ez nem is a Te dolgod.

Ez az önkormányzat vagyongazdálkodási osztályának a hatásköre.

"A kisajátítást javasoltam, azonban abba nem akar belemenni és szerinte az egy nagyon hosszú folyamat."

Nem állnak meg a feltételei.

A saját tulajdonban lévő területet nem sajátíthatja ki az önkormányzat.

A parkoló nem a lakásszövetkezet tulajdona, neki csak vagyonkezelői joga van a közszolgáltatási szerződéssel.

"Indíthatok közigazgatási pert?"

Nem, mert nincs rá jogalapod.

(nincs olyan közigazgatási jogvita, amit ebben az ügyben a közig. szervvel - önkormányzattal - szemben indítottál, valamint a közig. jogorvoslatot ki kell merítened.)

2023. aug. 25. 16:00
 5/5 A kérdező kommentje:

1 a parkolást nem tudja megvalósítani az önkormányzat mert a telekkönyv szerint a lakszöv TULAJDONA

2 Nem önkormányzati tulajdon hanem magántulajdon a földhivatali nyilvántartás szerint

3 Semmilyen szerződés nincs közöttük, mivel közérdekű adatigénylésben megadták volna

4 De az én dolgom (is) mivel érintett vagyok és nem hagyhatom, hogy ne tartsák be a jogszabályokat

5 Magántulajdon

Egyébként köszönöm a válaszod, de sajnos félreérthettél!

2023. aug. 26. 05:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!