Előfordulhat, hogy indul valamilyen procedúra az ellen a 9 éves fiú ellen, amely tavasszal lelőtte a jeladós szürke farkast?
"De később nem vehetik elő mégis az ügyet?"
Nem. Amint a bíróság kimondja az ítéletet, onnantól az lesz, amit kimond. Beismerő vallomás történt, megvan a gyilkos fegyver is, fellebbezésnek helye nem lesz.
"Illetve azt megtehetik, hogy ez miatt szeptemberben kicsapják az iskolából?"
Nem tudom, de mi értelme lenne? Ez miért lenne jó lépés szerinted egy 9 éves gyerekkel szemben?
"De az lehetséges, hogy amint eléri a büntethetőség korhatárát, indul ellene valamilyen eljárás?"
A bűnelkövetési életkor számít, teljesen lényegtelen, hogy utána milyen idős lesz.
Most ti komolyan elhiszitek ezt a kisfiús verziót? Így szeretné meguszni a dolgot a vadász. Miért is nem lehetett a kisfiÚ?
Elbirná e a puskát?
Meg tudná e tartani célzáshóz?
Az elsütéskor való visszalőkődést kitartaná e?
Meg e ijedne attól hogy hangos lesz lővésnél?
Még biztos lehetne részletezni. Ez csak egy mese hátha megussza az igazi tettes. Tudjátok mekkora egy 9 éves kisgyerek?
Az előzőekben engem itt lefikáztak
mikor azt írtam hogy az ügyvéd találhatta ki ezt, ezek szerint mégis lehetséges verzió.
"Most ti komolyan elhiszitek ezt a kisfiús verziót? Így szeretné meguszni a dolgot a vadász."
"Az előzőekben engem itt lefikáztak mikor azt írtam hogy az ügyvéd találhatta ki ezt,Az előzőekben engem itt lefikáztak"
Melyik része nem érthető annak, hogy ha a fiának adta a puskát és ő lőtte le, akkor sokkal súlyosabb büntetése lesz? (Ahogy már korábban leírtam.)
Ha a vadász lőtte le: természetkárosítás három évig terjedő szabadságvesztés.
Ha a kisfiú lőtte le: természetkárosítás 3 év, kiskorú veszélyeztetése 1-5 év, lőfegyverrel visszaélés 2-8 év, ez halmazatban 12 évig terjedő szabadságvesztés.
Tehát szerinted az ügyvéd azt tanácsolta neki, hogy sokkal súlyosabb bűncselekményeket hazudjon. Bravó. :)
"De az lehetséges, hogy amint eléri a büntethetőség korhatárát, indul ellene valamilyen eljárás? Vagy addigra már elévül ez az ügy?"
Semmilyen ügy nem indul később, és ennek semmi köze az elévüléshez (a "kicsapás"-ról már nem is szólok, az annyira butaság).
A büntetőjog alapjának az alapja (alighanem az egész világon), hogy a bűncselekmény elkövetéskori életkor alapján az elkövetéskori törvények szerint történik a bűnösség megállapítása.
Így például ha valaki 11 és fél éves korában megöl valakit, nem büntethető a büntethetőséget kizáró ok (gyermekkor) miatt.
És soha többet nem is lesz büntethető, akárhány éves lesz, és nem indul semmilyen eljárás.
Ha a tizenkét éves életkorát betöltötte az elkövetéskor, akkor már büntethető. Egészen pontosan a születésnapját követő napon, mert ha a születésnapján öl meg valakit, még aznap is gyermekkorú, és nem büntethető.
Ritka eset, hogy a bulvár/szennymédiában értelmes dolgot lehet olvasni, de most ez a helyzet.
Na erre gondoltam az 5-ös válaszomban két hete. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!