Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Gyámság milyen "kötelezettésge...

Gyámság milyen "kötelezettésgeket" von maga után?

Figyelt kérdés

Édesanyám (52 éves) rokkant (80 %-os), pszichiátriai beteg. Nagyszülők szeretnék ha én lennék a gyámja. (27 éves). Eddig 60 %-os rokkant volt és nem volt gyámság alatt. Őszintén szólva nem szeretnék gyámságot vállalni, de valamikor fel kell nőni. Úgy érzem őt is megviselné, ha gyámság alatt lenne, de tény, hogy egyedül intézni nem sok mindent tud. Így is rengeteg, szinte mindent én intézek helyette. Balesetből kifolyólag az "írós" kezét nem tudja használni, így az aláírás is nehezen megy neki.

Segítek neki mindenbe, de ez a "gyámság " szó engem annyira "megrémiszt" tartok tőle.

Jelenleg nem dolgozom. Nappali tagozatos diák vagyok egyetemen.

2023. júl. 29. 20:29
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
92%

Értsd meg, hogy nagykorút nem gyámság, hanem gondnokság alá helyeznek!

Ennek egy előnye van, hogyha esetleg ne adj Isten demenssé válik, akkor te dönthetsz az intézményes elhelyezése felől, az ő megbomlott fejű akarata nem számít.

A gondnokság nem jár pénzzel, ami pénzt jelenthet, az az ápolási díj.

80%-os rokkantság esetén egyértelműen megkapod és mivel munkaviszonynak számít, így a TB-d is rendezve van és a nyugdíjadnál majd elismerik.

Az ápolási díj alapösszege bruttó 45 665 forint, az emelt összegű bruttó 68 500 forint, kiemelt összegű pedig 82 200 forint. Utólag folyósítják, vagyis a tárgyhónapot követő hónap elején, rendszerint minden hónap 5-éig.

Sarokházat mondjuk nem tudsz belőle venni, de a nyugdíjával összerakva, talán nem haltok éhen.

2023. júl. 29. 22:12
 12/15 anonim ***** válasza:
54%

A rokkantság miatt senkit nem helyeznek gondnokság alá.

Jóindulat és hiszekenyseg miatt sem.

2023. júl. 30. 01:34
 13/15 anonim ***** válasza:
92%

Amikor mi intéztünk ilywt kb 10 éve, a bíróságon volt egy nap ügyfélfogadás, amikor ingyen lehetett jogi tanácsot kérni. Elmondták a folyamatot stb. Hozzánk utána kirendeltek egy ügyvédet is, érdemes lenne ennek utánajárnod. ( nyáron lehet hogy nincs, ítélkezési szünet is szokott lenni).

A gondnokságot az állapota alapján lehet megítélik,ehhez orvosi vélemények kellenek majd. Megvan ennek a folyamata.

Inkább az a kérdés hogy fel akarod e áldozni az életed erre. Esetleg egy jó intézményben kellene elhelyezni. Ha olyan az állapota..az is lehet hogy nem helyezi a bíróság gondnokság alá.

2023. júl. 30. 06:09
 14/15 anonim ***** válasza:
42%

Mindent neked kell majd intézned. Menj be az önkormányzathoz és kérj tájékoztatást erről. Nagyszülők nagyon "kedvesek", hogy a beteg lányukat a saját unokájuk nyakárba varrnák. Hányinger. Anyukád 52 éves, még simán elél 25-30 évet. Te 27 vagy most. Szívesen vinnéd a gondokságot 53 éves korodig pl.? Ahány éves most anyukád!!

Nálunk a magyimat anyám ápolta, teljesen felemésztette a 0/24-es ápolás. Értem, hogy anyukád lehet, hogy még fizikailag/pszichésen nem szorul ápolásra is, de meddig??

Én a helyedben nem vállalnám el. Az meg hányinger, hogy a nagyszüleid ennyire nem tartják semmire a te életedet. Egyetemre jársz, most vagy fiatal. Kapnál egy felnőtt "gyereket" a nyakadba, akinek az állapotromlását ráadásul végig is kísérhetnéd, mert ezek a betegségek nem éppen javulni szoktak. Tájékozódj a részletekről az önkormányzatnál.

2023. júl. 30. 07:14
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

"rokkant (80 %-os), pszichiátriai beteg. "

Nyilván a pszichiátriai betegség miatt lenne gondnokság alá helyezve.

2023. júl. 30. 07:35
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!