Gyámság milyen "kötelezettésgeket" von maga után?
Édesanyám (52 éves) rokkant (80 %-os), pszichiátriai beteg. Nagyszülők szeretnék ha én lennék a gyámja. (27 éves). Eddig 60 %-os rokkant volt és nem volt gyámság alatt. Őszintén szólva nem szeretnék gyámságot vállalni, de valamikor fel kell nőni. Úgy érzem őt is megviselné, ha gyámság alatt lenne, de tény, hogy egyedül intézni nem sok mindent tud. Így is rengeteg, szinte mindent én intézek helyette. Balesetből kifolyólag az "írós" kezét nem tudja használni, így az aláírás is nehezen megy neki.
Segítek neki mindenbe, de ez a "gyámság " szó engem annyira "megrémiszt" tartok tőle.
Jelenleg nem dolgozom. Nappali tagozatos diák vagyok egyetemen.
Olyan mint ha a gyereked lenne gyakorlatilag. Szinte teljesen ugyan olyan.
Egyébként nem olyan könnyű valakit gyámság alá helyeztetni, az írás nehézsége például ez nem elengedő indok.
Nyilván nem az írásos nehézsége miatt 80 %-os rokkant.
Több problémája van. Csak példaként írtam 1-et hogy szegény a saját nevét is nehézkesen írja le de sajnos nem csak ennyi problémája van.
Elvileg te intézed az ügyeid, neki nem kell aláírni ettöl kezdve, illetve nem köthetnek bele, ha pl. veszel fel pénzt a számlájáról vagy kifizetsz valamit helyette. Illetve ha bármilyen orvosi kezelésre lenne szüksége, te dönthetsz helyette. Szóval gyakorlatilat nem másabb, mint amit most csinálsz, csak jogilag védve vagy, másrészt meg öt nem tudja senki rávenni valami problémás ügyletre.
Nem annyira problémás dolog, de ha bizonytalan vagy, keress fel egy ügyvédet, ö részletesen el fogja mondani, mi is ez lényegében.
Felkeresnék, de jelenleg anyagilag nem állok úgy, hogy erre költsek ezért érdeklődöm itt.
Akkor a rokkant nyugdíját sem vehetné fel pl Ő?
Igazából így sem veszik rá problémás ügyletre szerencsére, mert az már sokszor el lett neki mondva, hogy semmit ne írjon alá, mert szegény annyira jóindulatú, hogy becsaphatnák , de tudja és nem is ír alá semmit amiről ne tudnánk.
#5 Nekem eddig mindig úgy mondták, hogy gyám.
hivatásos gondnok az mit takar? Egy idegen valaki?! vagy hogyan kell érteni?
Pénzt gondolom ez után a gyámság után nem kapnék?!
Ismétlem: nem gyámság. Gondnokság. Szinte mindenki rosszul mondja, sajnos, pedig nem mindegy. Ennek nézz utána, ha érdekel.
Igen, a hivatásos gondnok nektek kvázi idegen, neki ez a munkája, a gyámhivatal rendeli ki, ha nincs olyan családtag, aki alkalmas. Ha te vállalod és alkalmas vagy, akkor nem, te nem kapsz érte pénzt. Az, hogy milyen feladatokkal jár, attól függ, hogy a cselekvőképességet részlegesen vagy teljesen kizáró gondnokságról van szó. A neten ezeknek a fogalmaknak utána tudsz nézni, szerintem a feltételek és a feladatok is megtalálhatók. 27 évesen azért már nem tini vagy, ennyire fel kell találnod magad.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!