Új lakcímkártya és lakcím? Másnak az albérletébe bejelentkezés?
Édesanyám lakásába vagyok bejelentve, pedig előbb Budapestre költöztem fel, aztán pár éve külföldre.
Még megvan a magyar lakcímkártyám.
Most eladná anyum a lakást és albérletbe költözne (szintén fel Budapestre vidékről). Ilyenkor új magyar lakcímnek megadhatom az ő albérletét?
Vagy jelentkezzek ki teljesen Magyarországról?
És utóbbi mit jelentene pontosan?
Ha anyukád bérel lakást, őt kötelessége a tulajnak engedni bejelentkezni, téged viszont nem, mert nem te bérled a lakást.Ha meg tudtok egyezni erről a tulajjal, akkor bejelentkezhetsz oda te is.Ha nem, nem.
Ha nincs bejelentett lakcímed, akkor te lakcímnélküli(hajléktalan) vagy hivatalosan.Ilyenkor egy település szintű lakcímkártyát állítanak ki.
A "jelentkezzek ki teljesen Magyarországról" alatt nem tudom mire gondolsz, szerintem pontosan te sem tudod.
Attól, hogy lakcímnélküli(hajléktalan) vagy hivatalosan, attól még úgy veszik, hogy az országban élsz életvitelszerűen.
Arra gondolsz esetleg, hogy lejelented hivatalosan, hogy nem Magyarországon élsz?Mert azt is lehet, de az teljesen más téma.Akkor ugye nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot(tb-t) fizetned, például.
Utóbbira gondolok. Viszont évek óta nem fizetek TB-t Magyarországon, szóval ez alatt nem értem mit értesz.
Idekint dolgozok (és fizetek) évek óta. A magyar TB-kártyám érvénytelen elvileg.
Mit értenék rajta?Biztosítva vagy más országban és ezt Magyarországon lejelentetted?Ez volt a kérdés, ennyi.
A "teljes kijelentkezés Magyarországról" mondat, az, amivel akkor nem értem mire akartál kilyukadni.
Igen, biztosítva vagyok és Magyarországon megszüntettem a magyar TB-t.
A teljes kijelentkezés alatt olyat értettem, hogy kijelentkezek az utolsó magyarországi lakcímemről és nem lesz többet lakcím-kártyám.
#4 " teljes kijelentkezés alatt olyat értettem, hogy kijelentkezek az utolsó magyarországi lakcímemről és nem lesz többet lakcím-kártyám."
Ez egy félreértelmezés a részedről.Olyan nem létezik, hogy valakinek nincs lakcímkártyája.
Leírtam már, hogy ha nincs bejelentett lakcímed, akkor egy település szintű kártyát állítanak ki neked, tehát hivatalosan hajléktalanként leszel számon tartva.Attól, hogy te nem tartasz magadnál fizikailag egy lakcímkártyát, még hivatalosan így leszel nyilvántartva a kormányhivatalban.
Valamint, mivel kötelességed Magyarországon magadnál tartani az érvényes okmányaidat(személyi, lakcímkártya), ezért mindig kötelező újat csináltatnod, ha valamelyik lejár, esetleg változás áll be az adataiddal kapcsolatban.
Tehát ha téged kijelentenek az állandó lakcímedről, akkor csináltatnod kell egy új lakcímkártyát, amire új lakcím hiányában nem fog lakcím kerülni, csak egy település szintű kártyát kapsz.
De itt pl azt írják, hogy bekérik a lakcímkártyámat:
"A magyarországi lakcímet tartalmazó lakcímkártyát a külföldi letelepedés eletronikus bejelentésével egyidejűleg le kell adni, amelyre kétféle lehetőség áll rendelkezésre"
Igen, van, hogy hazalátogatok de nem ilyen hosszú időre. Max 1 hét alkalmanként. Ez lakcímkártyát nem igényelne szerintem.
Meg egyszerűbb is lenne, ha nem kellene ezzel vesződni. :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!