Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valaki beugrik az udvaromra...

Ha valaki beugrik az udvaromra azzal az indokkal hogy megverjen akkor én meg is ölhetem az illetőt?

Figyelt kérdés
Feltételezzük hogy van egy olyan személy aki haragszik rám ezért eljön a házamhoz és beugrik a portámra azért hogy megverjen(ek), akkor én akár meg is ölhetem az illetőt pl: agyonverem egy viperával, vagy akár pusztakézzel(jiu jitsu fojtás), akkor én ezért nem fogok ülni emberölésért végülis csak féltettem az életem a saját házamban?
2023. júl. 22. 16:08
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%
Vékony a határ az önvédelem és az önbíráskodás között. Ahogy fentebb is írták, ha az életed veszélybe kerül a támadó által, akkor bármilyen módon megvédheted magad, akár a másik életének kioltásával is.Viszont az adott helyzetben kizárt hogy higgadtan és nyugodtan megfelelően tudjál cselekedni.Pár másodperc alatt lezajlik minden.Nem fogsz tudni mérlegelni. Nehéz pár másodperc alatt felmérni hogy a támadó milyen veszélyt jelent rád nézve.Főleg több mint valószínű hogy nem jelentkezik be a támadó, hanem váratlanul fog rád törni.Akkor döntsd el pár másodperc alatt hogy veszélyben az életed, vagy esze ágába sincs komolyabban bántani téged.A bírósági eljárás dönti el.Megvizsgálják a körülményeket, az illetőnél milyen fegyverek voltak, észlelhető-e részéről bármiféle támadás nyoma, vagy akár menekülés nyoma.Mert ha az életedre tör,és hárítod a támadást, amitől el akar menekülni és te menekülés közben ölöd meg, akkor elítélnek, már ha a bíróság erre fényt derít.
2023. júl. 22. 18:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!