Miért van az, hogy ma a világon bárki támogathat tömeggyilkos eszméket? Pl sok orosz zászlós profilt látok a Facebookon, de akad olyan is aki nyíltan kommunista. Na de ha valaki azt meri mondani, hogy ő Náci, akkor jujj jujj.
Akár.
Én most a Náci eszmére vagyok kíváncsi.
Azt üldözik a legjobban.
Tudod az úgy van, hogy megölhetek egy embert és akkor gyilkos vagyok. Csak az a baj, hogy elüthettem autóval, mert átment váratlanul előttem, mert én voltam figyelmetlen, mert gyorsan mentem, mert részeg voltam stb. Aztán lehet hogy késsel leszúrtam, lehet hogy lelőttem, véletlenül tettem, vagy éppen előre kitervelten bosszúból vagy kiraboltam egyben stb.
És ezek csak a legegyszerűbb esetek.
Az eszméket emberek alkotják jól meghatározott céllal. És e pillanatban a világ eléggé egyöntetűen elfogadhatatlannak tekinti a nácizmust, mert az kifejezetten a népírtás érdekében jött létre. A sztálini (és más) terrort a világ hasonlóan elítéli, tudja, hogy (igaz, sokkal hosszabb idő alatt) rengeteg embert öltek meg, de a francia kommün is kommunista eszmék szerint jött létre, a fél világ egy időben ilyen nézeteket vallott, a kibucokat másképp nevezik, de az eszme sok tekintetben azonos. Csak kellő szűklátókörűséggel és tudatlansággal szokták összevetni a nácizmussal.
A többi diktatúra pedig nem ilyesfajta eszmevilág mentén, sokkal inkább személyi indítékok alapján működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!