Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ebben az esetben nálam lenne...

Ebben az esetben nálam lenne elhelyezve a gyerek, és enyém lenne a gyerekelhelyezési jog?

Figyelt kérdés

Apukával nem vagyunk házasok, csak együtt lakunk egy bérelt házban. Van egy kétéves gyerekünk, aki szeptembertől megy óvodába. Rólam annyit, hogy 0-24be a gyerekkel vagyok, mindig én látom el, én viszem egyedül mindenhová, főzök, mosok, takarítok, munkahelyem nincs, szeptembertől jöhet szóba. Apukárol annyit, hogy ő dolgozik, itthon soha egy zsebkendőt ki nem dob, sosem törődött a gyerekkel, régebbről van már priusza ha ez számít valamit, nem jön velünk soha sehova. Mind a kettőnk éli a saját kis világát, ő egyedül, én meg a gyerekkel mint egy elvált nő. Fenyegetőzik, hogy biztos hogy nem nálam lenne a gyerek ha külön mennénk stb. Kérdésem az lenne, hogy ha odakerül a sor akkor ugye esélyesebb lennék arra, hogy velem maradjon a gyerekünk? Lenne hova mennünk, a szüleimhez akiknél jó helyünk lenne, tisztességesek, szépen rendbe tartják az otthonukat, nagyon segítőkészek stb.

Pár éve a gyerek apja bántott is, igaz még a terhesség előtt, de vannak róla képeim is, és az anyukája is jelen volt amikor bántott. Bár biztos, hogy a kicsi fia mellett állna ígyis-úgyis.

Ha esetleg az apuka felfogadna egy nagyon drága ügyvédet, de nekem nem lenne pénzem ügyvédre lenne ellene egyáltalán esélyem, hogy én kapjam meg a gyerekfelügyeleti jogot?

2023. júl. 19. 11:07
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon csodálnám, ha a 2 éves gyerekre nem te kapnád, ha a szüleidnél tudtok lakni és el is tudsz helyezkedni.

Majd csak figyeld, ha a bíróságra jut a dolog. Dehogy akar apuka 0-24 egy pici gyereket gondozni. Dolgozni mikor fog? Majd ha 9-3 közt a gyerek bölcsiben van, apuka majd rohan oda 3-ra? De persze. A szája jár csak, hidd el.

2023. júl. 19. 11:31
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem az USA-ban vagyunk, nem az dönt hogy ki fogad fel drágább ügyvédet. Ne az amerikai filmekből vedd a példákat!

Nem vagytok házasok, a gyerek 2 éves, te vagy az aki eddig vele töltötted az idődetm az apával - mindegy milyen okból -kevésbé szoros a kapcsolata és vélhetőleg ha neki adnák a felügyeleti jogot akkor ugyanúgy valaki más gondoskodna a gyerekről és keveset látná, mint most, veled szemben nem tudnak negatívumot felhozni ami miatt nem neked kellene nevelned a gyereket tovább - ebből következően a gyerek érdeke az, hogy te legyél az aki neveli ha már nem vagytok majd együtt.

a magyar bíróságon ezt mérlegelik, hogy mi a gyerek érdeke és nem azt, hogy kinek van több pénze, jobb ügyvédje. Az anyagi helyzet megoldására van a tartásdíj intézménye, hogy ha az alkalmasabb szülőnek (amitől a másik szülő is lehet tökéletesen alkalmas, és szeretheti a gyereket, csak a bíróságnak választania kell az egyiket) kevesebb a jövedelme akkor a gyerek érdekében a másik adjon a jövedelméből, hogy az eltartása megoldott legyen.

A magyar bírósági döntéseknél azt kell bizonyítani, hogy aki éppen neveli a gyereket az kevésbé alkalmas, nem tud megfelelő környezetet biztosítani stb. stb. és nem az számít kinek milyen ügyvédje van. Voltam tanú válóperes ügyben gyerekelhelyezési pernél és a bírót az érdekelte, hogy a gyerekek hogyan viszonyulnak a két szülőhöz, milyen velük a kapcsolatuk, nem az, hogy kinek milyen ügyvédje van vagy mit beszél. Az apa akart válni és hogy ne kelljen tartásdíjat fizetnie, a nagyobbik gyereket, a már önjáró, 10 éves lány felügyeletét akarta megszerezni. Próbálkozott mindennel, azzal, hogy övé maradt a lakásuk, ott lenne jobb helye a gyerekeknek, mert ő tudja fizetni a hitel törlesztőjét, ezért a volt feleség a 2 gyerekkel kényszerből csak egy szoba-konyhás kis lakásban élt, annak tudta kifizetni a bérleti díját - nem érdekelte a bírót. Azt kérdezte miért is kellett kiköltöznie az anyának a két gyerekkel és nem fordítva, miért nem fizet több tartásdíjat hogy fussa nagyobb lakás bérletére stb. Próbálkozott azzal, hogy a gyerekek reggel egyedül kelnek és mennek iskolába keresztben a városon, bezzeg ő tudná őket vinni - a bíró elfogadta, hogy az anya kénytelen volt olyan munkahelyet elfogadni ahol reggel 4:30-kor kezdődött a munkaideje a vendéglátásban, így a gyerekeket nem tudta vinni, de tudott értük menni, amit meg persze a férj nem tudott volna megtenni. Megpróbált mindent hogy bizonyítsa az anya alkalmatlanságát de nem sikerült, mert a lényeg az volt, hogy korábban keveset vett részt a gyerekek életében, egyértelműen kevésbé volt jó a kapcsolata a gyerekeivel és ez számított.

Keresd fel a helyi családsegítőt, ott fognak tudni neked segíteni azzal hogy kitől kérhetsz tanácsot, mit érdemes csinálnod!

Egy tanács a végére: te ne vedd át a másik szemléletét, viselkedését ha esetleg elkezdene mocskolódni vagy téged alkalmatlannak beállítani! A bíróság azt is figyeli, hogy ki milyen példát mutatna a gyerekeknek, a másik szülőt el akarná-e távolítani a gyerekeitől, van-e annak esélye, hogy a másik ellen fogja hergelni a gyerekeket, megpróbálja-e majd ellehetetleníteni a kapcsolattartásukat és hazudik-e. Nyugodtan mond el, hogy a gyerek szereti az apját és hogy ez a helyes, szeretnéd is ha ez így maradna és erős, szoros kapcsolatuk lenne. Nem akarsz közéjük állni és szeretnéd ha továbbra is a része lenne a gyereked életének, szerinted is nagyon fontos, hogy a gyerek az apját is rendszeresen lássa, legyenek együtt, a nevelésében ő is valamiképpen részt vegyen és nem akarod kizárni semmiből. Csak úgy éred már a gyermekednek sem jó az ha továbbra is együtt éltek és mindhármatoknak az lenne a legjobb, ha külön folytatnátok.

2023. júl. 19. 11:34
 3/10 A kérdező kommentje:
Jaj köszi, kicsit megnyugtattál! Az az igazság, hogy kicsit félek is ettől a "férfitől", amit szerintem ő tud is, félek nehogy feltudja ezt majd ellenem használni. Annyira akarna harcolni a gyerekért, de azért tennie is kéne valamit és törődni a gyerekkel, nemcsak ilyen esetben járatni a száját, hogy márpedig tőlem elfogja venni..
2023. júl. 19. 11:34
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Magyarországon az anya kapja mindig a gyereket,

Ha az eltudja azt látni (akár szülei segítségével),

A helyi védőnő - gyermekvédelemnek nincs tudomása olyan okról ami kifogásolható lenne.

Eddig egyszer találkoztam olyannal, hogy nem az édesanya kapta,

Amikor az hajléktalan és alkoholista volt.

(Nagyszülőkhöz került a gyermek)

2023. júl. 19. 11:35
 5/10 A kérdező kommentje:
Nem akarnám én elszakítani az apjától, de bármelyik családtag, ismerős, sőt apukának az anyukája is megmondja, hogy sosem törődik a fia a saját gyerekével. Amúgy a kisfiunk nagyon szereti az apját, pedig nem törődött vele sosem. Én annak örülnék, hogy kicsit észheztérne és végre foglalkozna a gyerekkel ha mi már nem lennénk együtt. Apuka biztos próbálna belém állni, de nem hagynám magam, és akkor sem fordítanám ellene a gyereket.
2023. júl. 19. 11:40
 6/10 A kérdező kommentje:
Megmondom őszintén, hogy most elég nagy erőt adtatok nekem, mert sajnos eléggé önbizalomhiányos és bátortalan vagyok, eddig féltem, ahogy apuka annyira mondta, hogy nem engedi a gyereket, nem vihetem el, és hogy úgyis ő kapná meg, de így amiket írtatok egy kis erőre kaptam! Nagyon köszi nektek, nem hiszitek el, hogy erre mekkora szükségem volt! Köszönöm❤️
2023. júl. 19. 11:42
 7/10 A kérdező kommentje:
Ha esetleg elfajulnának a dolgok, és apuka nem engedné hogy elmenjünk innen, akkor a tudta nélkül ha nem lenne itthon "elszökhetnénk"? Vagy ez eléggé rossz húzás lenne? Nagyon hamar ideges tud lenni, volt hogy veszekedés közben a gyerek előtt a falba ütött... Ha felhoznám, hogy elmegyünk innen a fiammal akkor biztos, hogy bezárná az ajtót és nem engedni ki minket.
2023. júl. 19. 11:46
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Kicsit utána kerestem, több mint 92% -ban került hasonló esetben édesanyához a gyermek(ek).

(Ebből a legtöbbször olyankor került apához, mikor 14 év felett már erős beleszólása volt a gyermeknek.)

2023. júl. 19. 11:53
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Így van, kétéves gyereket nem fognak az apjának ítélni. De ahogy már fentebb is írtam, nem fog ő úgy kapkodni a gyerekért 0-24 egyedül gondozni, munka mellett. Ez csak anyuka idegesítésére meg zsarolására való mondás, semmi több.
2023. júl. 19. 12:54
 10/10 A kérdező kommentje:
Az anyukája is velünk lakik, így ha mi innen elmennénk akkor apuka maradna a drága anyukájával
2023. júl. 19. 13:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!