Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tényleg illegális ha szülői...

Tényleg illegális ha szülői engedély nélkül megyek ki az utcára 18 év alatt?

Figyelt kérdés
Ha a szüleim valamilyen ok miatt nem engednek el sehova, szobafogságot kaptam és én elszököm mondjuk a játszótérre akkor az illegális? Azt tudom, hogyha egy rendőr megtudja, hogy szülői engedély nélkül vagyok ott akkor vissza visz a szüleimhez, de ez amúgy tényleg törvénybe ütközik? Van arra vonatkozó törvény Magyarországon, hogy 18 év alatt csakis kizárólag szülői engedéllyel szabad elmenni valahova?

2023. júl. 16. 23:27
1 2
 11/18 árokpart ***** válasza:
74%
10-es Ha gyermekvédelemben dolgozol, akkor meg pláne tudhatnád, hogy 16 éves kortól aki fiatalkorú az korlátozottan cselekvő képes. Ez törvény és bizony bíróság előtt neki kell érte felelnie. A cseemgi kódex arról szól, hogy bizonyos cselekményeknél nem zonnal alklamazzák a fiatal korúak börtöne intézményét, hanem fokozatok vannak mint a felnőtteknél. Felfüggesztett, javítóintézet, fiatalkorúak börtöne. Önkormányzatnál is dolgoztam úgyhogy tudom.
2023. júl. 17. 13:39
 12/18 árokpart ***** válasza:
74%
Tehát nem a szülei felenek érte ha elkövet egy bűncselekményt.
2023. júl. 17. 13:40
 13/18 árokpart ***** válasza:
0%
Ennyit nem változhattak a törvények 2010 óta.
2023. júl. 17. 13:41
 14/18 árokpart ***** válasza:
39%
Tessék idézve a törvényből: Korlátozottan cselekvőképes minden olyan személy, aki 14. életévét már betöltötte, de a 18. életévét még nem (azaz fiatalkorú), és nem cselekvőképtelen, továbbá az a nagykorú is, akit a bíróság cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá helyezett.
2023. júl. 17. 13:42
 15/18 árokpart ***** válasza:
54%
Úgyhogy ha gyermekvédelmis lennél akkor ezt tudnád így hopp lebuktál.
2023. júl. 17. 13:43
 16/18 A kérdező kommentje:
Igazából engem az érdekel, hogy ugye 18 év alatt a gyereknek a szülei a gyámjai hivatalosan, tehát nemcsak a törvényeket kell betartania hanem amit a szülők mondanak neki mert ők a gyámjai. Szóval ha egy 18 év alatti gyerek nem fogad szót a szüleinek az törvénybe ütközik?
2023. júl. 27. 12:30
 17/18 anonim ***** válasza:
Nem illegális, de legtöbbször praktikus, ha szót fogadsz.
2023. szept. 11. 20:57
 18/18 anonim ***** válasza:
75%

"a szüleim valamilyen ok miatt nem engednek el sehova, szobafogságot kaptam és én elszököm mondjuk a játszótérre akkor az illegális?"

Nem, nem illegális.

A szobafogság, mint olyan fegyelmezési eszköz lenne, csakhogy a gyerek személyi szabadságát még a szülők sem korlátozhatják törvényesen!

"Azt tudom, hogyha egy rendőr megtudja, hogy szülői engedély nélkül vagyok ott akkor vissza visz a szüleimhez"

Önmagában nincs szabály.

Nyilván, ha elszöktél otthonról, amit a szülők bejelentették és kiadták a körözésedet, az más ügy....

De arról azért tudjál, hogy a 16 évet betöltött - gyámhatósági engedéllyel - szabadon megválaszthatja a tartózkodási helyét, akár a szülők ellenkezése esetére is.

"Van arra vonatkozó törvény Magyarországon, hogy 18 év alatt csakis kizárólag szülői engedéllyel szabad elmenni valahova?"

Ilyen nincs.

Alapesetben, onnantól kezdve, hogy képes vagy az önálló közlekedésre - elvileg - mehetsz bárhová, de ezt ne téveszd össze a szülői felelősséggel, mert 18 éves korodig jogilag is felelős érted.

Ha valami bajod esik, őt veszik elő.

Mint ahogy akkor is, ha engedély nélkül mész egy buliba 17 évesen, ahol kipróbálod a GINA - t, aminek a hatása alatt mondjuk összetörsz valamit, akkor a szülőt veszik elő...de nem azért mert engedély nélkül buliztál, hanem mert droghoz nyúltál..

2023. okt. 25. 15:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!