Tényleg illegális ha szülői engedély nélkül megyek ki az utcára 18 év alatt?
"a szüleim valamilyen ok miatt nem engednek el sehova, szobafogságot kaptam és én elszököm mondjuk a játszótérre akkor az illegális?"
Nem, nem illegális.
A szobafogság, mint olyan fegyelmezési eszköz lenne, csakhogy a gyerek személyi szabadságát még a szülők sem korlátozhatják törvényesen!
"Azt tudom, hogyha egy rendőr megtudja, hogy szülői engedély nélkül vagyok ott akkor vissza visz a szüleimhez"
Önmagában nincs szabály.
Nyilván, ha elszöktél otthonról, amit a szülők bejelentették és kiadták a körözésedet, az más ügy....
De arról azért tudjál, hogy a 16 évet betöltött - gyámhatósági engedéllyel - szabadon megválaszthatja a tartózkodási helyét, akár a szülők ellenkezése esetére is.
"Van arra vonatkozó törvény Magyarországon, hogy 18 év alatt csakis kizárólag szülői engedéllyel szabad elmenni valahova?"
Ilyen nincs.
Alapesetben, onnantól kezdve, hogy képes vagy az önálló közlekedésre - elvileg - mehetsz bárhová, de ezt ne téveszd össze a szülői felelősséggel, mert 18 éves korodig jogilag is felelős érted.
Ha valami bajod esik, őt veszik elő.
Mint ahogy akkor is, ha engedély nélkül mész egy buliba 17 évesen, ahol kipróbálod a GINA - t, aminek a hatása alatt mondjuk összetörsz valamit, akkor a szülőt veszik elő...de nem azért mert engedély nélkül buliztál, hanem mert droghoz nyúltál..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!